Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Terveiset Unkarin LINCistä!

Unkarissa, Dabasin kaupungissa järjestettiin tämän vuotinen LINC-tapahtuma, LEADER Inspired Network Community. Ensimmäistä kertaa tämä eurooppalaisten Leaderien yhteistapaaminen järjestettiin vuonna 2010, ja kertaalleen se on ehtinyt olla jo Suomessakin, Iisalmessa. Seuraavakin kerta on hyvin lähellä, kun vuoden 2017 toukokuisen Luxemburgin tapahtuman jälkeen vetovastuun ottaa Suomen Rauma ja Leader Ravakka yhteistyökumppaneineen kesäkuussa 2018.
Väkeä Unkarin Lincissä oli kolmisensataa, joista parisenkymmentä suomalaisia. Itse katselen Leader-työtä kahdesta näkökulmasta, Pirkan Helmen hallitusjäsenenä sekä LounaPlussan hankeneuvojana, ja minulle tämä reissu olikin ns. työaiheinen huvimatka. Sinivalkoisille siiville nousin Pirkan Helmen Eliisan kanssa, ja lisää suomalaisia seuraan liittyi matkan varrella. Jännitystä matkantekoon saimme heti Budapestin kentällä seuratessamme, kuinka paikallinen kuljettajamme pakkasi pikkubussia… istuimia oli tarpeeksi, mutta nähdäksemme oli unohtunut huomioida, että neljän päivän reissussa porukalla on mukana myös matkalaukkuja.
Matka maaseudun rauhaan taittui maisemia katsellen – syyskuun lopussa Unkarissa oli vielä varsin kesäistä lämmön noustessa viikon mittaan 29 asteeseen. Suomalaiset majoitettiin useampaan maaseutumatkailukohteeseen. Paljon kolmen päivän toimintoja osui meidän majoituspaikkaamme, upeaan matkailutilaan, jossa oli todella kauniit puutarhat rakennusten ympärillä ja uima-allas sekä hevostalleja pihapiirissä.
hotelli
Kolmeen päivään mahtui upeat avajaisseremoniat, joissa nähtiin paljon kunkin maan kansallispukuja, musiikkia ja juhlapuheita komissiosta asti. Idyllisen pikkukaupungin pääkatu suljettiin, kun Leader-väki marssi sitä pitkin lippuja heilutellen poliisisaattueessa. Paikallinen nuori opiskelijapoika, joka urheasti kantoi Suomen lippua koko seremonian ajan, oli sangen onnellinen saamastaan Dumle-karkkipussista. Illalliset olivat todella hienoja, ja vierasjoukkoon oli panostettu keittiön puolella monena päivänä – gulassikeittoa unohtamatta.
Päivän mittaisella bussiretkellä pääsi tutustumaan paikallisiin hankekohteisiin. Itse pääsin mm. remontoituun kylätaloon, johon he kovasti miettivät erilaisia toimintoja, sekä hevosajoneuvomuseoon ja kansanmusiikkikeskukseen. Musiikki sekä soittaen että laulaen ja tanssien on tärkeä osa unkarilaista kulttuuria ja siitä me vieraatkin pääsimme nauttimaan monien esitysten myötä. Työpajoissa ja kontaktikahviloissa oli mahdollisuus etsiä hankekumppaneita eri puolilta Eurooppaa, aiheina mm. nuorisotyö ja luontopolut.
Merkittävä osa LINCiä on Olympialaiset. Monta kertaa tapahtumaan osallistuneet konkarit tähän olivatkin osanneet hyvin varustautua ja huippukunto oli ajoitettu juuri oikeaan aikaan. Ammuntaa haulikolla tai jousella, saappaanheittoa, suunnistusta… Itse vanhana heppatyttönä valitsin tietenkin valjakkoajelun.
hevosvankkuri
Hieno idea erilaisten kulttuurien ja maiden esiintuomiseen oli myöskin European Buffet. Joka maasta oli maistiaisina erilaisia herkkuja – paloina ja nestemäisenä. Hyvin olivat suomalaiset ruissipsit ja mustikkashotitkin lentomatkasta selvinneet!
Osa suomalaisista ryhmistähän on kansainvälisiä hankkeita toteuttanut rutiinilla jo vuosia, osassa kuten LounaPlussassa, aihe on hyvin alkutekijöissään – olemme rahoittaneet viime ohjelmakaudella yhden kv-hankkeen ja nyt meillä on HAMKista Kestävän Kehityksen harjoittelija, joka tekee selvitystyötä toimijoiden kiinnostuksesta aiheeseen.
 
Suosittelen lämpimästi laittamaan kalenteriin viimeistään Suomen LINCin Raumalla 12.-14.6.2018 – mikäpä sen parempi retkikohde vaikkapa juuri hallituksen väelle!
 
elina_pieniUnkarissa vieraili LounaPlussa ry:n hankeneuvoja Elina Hujanen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kaikki