Maaseutuohjelman (Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman) eli maaseuturahoituksen avulla kehitetään maaseutua sen asukkaiden aloitteesta ja paikallislähtöisesti hankkeiden ja yritysrahoituksen avulla. Tavoitteena on synnyttää maaseudulle kestävää elinkeinotoimintaa ja pitää maaseutualueet asuttuina.
Hämeestä halutaan kehittää vihreän talouden edelläkävijä ja monimuotoinen, houkutteleva asuinpaikka.
Maaseuturahoitus koostuu Euroopan Unionin maaseuturahaston rahoituksesta, Suomen valtion kansallisesta rahoituksesta, alueen kuntien rahoituksesta sekä hakijoiden yksityisestä omarahoituksesta.
Toiminnalla pyritään pitkäaikaisiin ja kestäviin vaikutuksiin, jotka näkyvät alueilla vielä pitkän ajan kuluttua.
Maaseuturahoituksen seuraava kausi – CAP27, alkaa vuonna 2023.
Uuden kauden painopisteistä voit lukea lisää tämän linkin takaa.Tämän linkin takaa löydät tietoa kauden 2023-2027 tuista.
Vuonna 2022 toimimme siirtymäkauden rahoituksella, päättyneen kauden sääntöjen mukaan.
Rahoitusta voivat hakea maaseutualueilla toimivat yritykset ja yhteisöt
Lue lisää Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta vuosille 2014-2020
Maaseudun pienet ja keskisuuret yritykset ovat merkittäviä työllistäjiä, joille maaseuturahoitus on apu liiketoiminnan aloittamiseen, monipuolistamiseen ja kasvattamiseen. Yritykset saavat rahoitusta muun muassa tuotekehitykseen, markkinointiin, kokeiluihin, kansainvälistymiseen ja yhteistyöhön.
Maaseudun asukkaat voivat hyödyntää rahoitusta kehittääkseen alueensa viihtyisyyttä, saavutettavuutta tai palveluja. Hanketuilla rahoitetaan uusia toimintatapoja, joilla palveluja ja yhteisöjä voidaan kehittää.
Kehittäjäorganisaatiot, kunnat, yritykset ja asukkaat yhdessä voivat valmistella paikallisia, alueellisia tai kansainvälisiä hankkeita elinkeinojen, osaamisen ja palveluiden kehittämiseksi.
Maaseuturahoitus jaetaan kahteen ryhmään:
- Yritysrahoitus
- Hanketuet (yleishyödylliset hankkeet)
Katso tämän linkin takaa esimerkkejä rahoitetuista hankkeista ja yrityksistä.
Rahoittajat
Maaseuturahoitusta voi hakea joko Hämeen ELY-keskuksesta tai alueen Leader-ryhmiltä, riippuen yrityksen tai hankkeen koosta ja sijainnista sekä toimenpiteiden kustannuksista.
Rahoitustahon selvittämiseen voit kysyä apua alueen Leader-ryhmiltä tai Ely-keskukselta. Tämä kannattaa selvittää jo hyvissä ajoin ennen hakemuksen jättämistä.
Hakuprosessin eteneminen
Hakemuksen valmistelu ja hyväksyminen (ELY-keskus)
ELY-keskukset rahoittavat pääasiassa suurempia sekä maantieteellisesti laajempia hankkeita.
Ota yhteyttä ELY-keskuksen maaseuturahoituksen asiantuntijoihin. Tutustu valmisteluvaiheessa alueelliseen maaseutuohjelmaan ja Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma -asiakirjaan. Hakemus ja tarvittavat liitteet tallennetaan HYRRÄ-järjestelmään.
ELY-keskus käsittelee ja pisteyttää hakemuksen ja tekee päätöksen rahoituksen myöntämisestä.
Hakemuksen valmistelu ja hyväksyminen (Leader-ryhmät)
Pääasiassa Leader-ryhmät rahoittavat paikallisia hankkeita. Päätöksen hankkeiden rahoittamisesta tekevät Leader-ryhmien hallitukset, jotka koostuvat alueen toimijoista.
Tutustu valmisteluvaiheessa alueesi Leader-ryhmän strategiaan ja Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma -asiakirjaan. Sen jälkeen ole yhteydessä alueesi Leader-ryhmään. Leader-ryhmälle osoitettu rahoitushakemus jätetään HYRRÄ-järjestelmään tarvittavine liitteineen. Leader-ryhmän työntekijät valmistelevat hakemuksen hallituksen käsittelyä varten.
Hallituksen käsittely
Hallituksen jäsenet toimivat oman toimialueensa asiantuntijana. Tarvittaessa kokouksiin voidaan kutsua myös ulkopuolisia asiantuntijoita antamaan arvio hankkeesta. Käsittelyyn osallistuvilla on ehdoton vaitiolovelvollisuus. Hallituksen varsinaiset jäsenet osallistuvat päätöksentekoon. Ulkopuolisilla asiantuntijoilla ja Leader-ryhmän henkilöstöllä on hallituksen kokouksissa puheoikeus, mutta ei äänivaltaa. Leader-ryhmän hallitus esittää ELY-keskukselle hanketta rahoitettavaksi tai rahoittamatta jätettäväksi. Päätös tehdään enemmistöpäätöksenä. Rahoituspäätökset tehdään Leader-ryhmän strategian painopisteiden ja valintakriteerien perusteella. Valintakriteerit löytyvät ryhmien nettisivuilta. Päätöksenteossa noudatetaan yhdistyslain säädöksiä hallituksen jäsenten ja yhdistyksen työntekijöiden jääviydestä.
Varsinainen rahoituspäätös
ELY-keskus tekee viranomaispäätöksen Leader-ryhmän esityksen pohjalta. Päätös toimitetaan hakijalle ja tiedoksi Leader-ryhmälle.