Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä

Omenapuuhanami kutsuu nauttimaan Alastalon maille

Alastalon kartanon pihaan saapuessa huomaa heti tulevansa vanhaan kulttuuriympäristöön. Talo itsessään on upea, mutta myös pihaa ympäröivät rakennukset ja puusto vievät ajatukset nopeasti miettimään paikan historiaa.

Pihassa vastassa ovat visuaalinen taiteilija Noora Nevalainen sekä Alastalon mailla kulttuuri- ja monitaidetila -hanketta käynnistävä Marja Alastalo. Marja Alastalo on itse talon asukkaita ja Noora Nevalainen on viettänyt talossa pitkiä aikoja.

Talon ihastelu kuulu asiaan, sillä Alastalolla on Hämeessä pitkä historia. Samalla suvulla talo on ollut jo 1800-luvun lopulta asti ja nyt siellä asuvat ovat asukkaita jo neljännessä polvessa. Historia huokuu talon salista ja ympäristöstä siis vahvana.

KAksi naista kurkistaa vanhan kartanon ovelta.
Noora Nevalainen ja Marja Alastalo.

Kodista kulttuurialustaksi

Alastalon monikulttuuri- ja taidetilassa on järjestetty vuonna 2020 Pop up -taidenäyttely, muutamia talkoita uusien tilojen saamiseksi käyttöön ja useampi pienimuotoinen konsertti sisällä salissa, jossa akustiikka on hyvä. Salin lisäksi tiloina Alastalossa on aluksi navetan parvi ja aitta, jotka tosin vaativat vielä hiukan kunnostusta.

— Haemme tasapainoa sen välillä, että tämä on kuitenkin ihmisten koti ja talolla on oma vahva henki, jota emme hirveästi halua muuttaa, vaikka paikkoja halutaan kunnostaa ja esimerkiksi valaistusta parantaa näyttelyille sopivaksi, Alastalo kertoo.

Alastalon kartano.

Noora Nevalainen ja muut taiteilijaryhmän jäsenet ovat salaa haaveilleet jo vuosia historiallisesta kartanosta, ja siitä mitä kaikkea tällaisessa paikassa voisi tapahtua ja tehdä.

— Ajattelimme, että joittenkin teosten runkona voisi vaikka löyhästikin käyttää talon historiaa. Nyt, kun olemme paljon olleet täällä, talosta on paljastunut kaikkia erikoisia ja hauskojakin juttuja ja yhteensattumia. Esimerkiksi oma mummoni on ollut täällä Karjakkona sotien jälkeen vähän aikaa ja nyt olen itse päätynyt tänne tekemään taidetta, Nevalainen naurahtaa.

Aiemmin taiteilijaryhmä Noora Nevalainen, Viola Uotila, Jukka ”Yucca” Lampila ja Nikolai Nevalainen ovat olleet mukana järjestämässä Kouvolan seudulla Vuohijärvi soi -monitaidefestivaalia viiden vuoden ajan.

— Vuosi sitten syksyllä 2019 asiat lähtivät kuitenkin Alastalolla etenemään. Talo ikään kuin heräsi eloon. Omistajista osa muutti pitkän kauden jälkeen taloon takaisin ja muutkin suunnittelevat muuttoa. Haluamme, että tila elää ja on myös muille avoinna tapahtumien aikana, Alastalo miettii.

Rahoitusta kulttuurialustan toiminnan aloittamiseen ja Omenapuuhanamiin he ovat saanet Leader Linnaseutu ry:ltä. Taiteilijaryhmä rahoittaa toimintansa muilla apurahoilla.

Rahoituksen hakua Leader-ryhmästä Alastalo kuvaa haastavaksi, koska ei ole koskaan aiemmin tehnyt vastaavaa.

— Sitä meinaa vahingossa keskittyä aina pieniin asioihin, vaikka hakemuksessa suuret ovat tärkeämpiä. Leader Linnaseudulta sain kuitenkin helposti ja ystävällisesti apua kaikkiin kysymyksiin mitä vastaan tuli, Alastalo summaa hakuprosessia.

Kaikki alkoi pikkuhiljaa yhteisestä ideoinnista

— Kun täällä Alastalossa on vieraita, niin kaikki aina ihastelee, että onpa ihana miljöö. Sitä kautta meille virisi ajatus, että voisiko täällä todella järjestää pienimuotoisia taidetapahtumia ja siten jakaa muillekin tätä ympäristöä. Ajatus on, että tapahtumat ovat korkeatasoisia, mutta rennossa hengessä, Alastalo muistelee ideoinnin alkua.

Alastalon parviaitta.

Taiteilijat olivat jo tuttuja toisilleen sekä talon asukkaille, joten yhteistyö käynnistyi helposti. Omenapuuhanami, joka sai innoituksensa japanilaisesta kirsikkapuiden kukinta-aikaan järjestettävästä kirsikkapuun kukkien katselujuhlasta eli hanamista, oli tarkoitus järjestää jo keväällä 2020. Omenapuuhanamia oli suunniteltu jo pitkälle. Artistikattaus oli laaja ja suunnitelmissa oli musiikin lisäksi taidetta ja työpajoja. Korona kuitenkin siirsi juhlaa vuodella eteenpäin.

— Alunperinkään ei ajatus ollut suuria festareita järjestää vaan intiimejä kulttuurihetkiä, mutta korona on korostanut tätä puolta asiasta vielä lisää. Omenapuuhanami voi toivottavasti toteutua keväällä 2021 koronasta huolimatta. Tapahtuma järjestetään ulkona ja navetan parvella väljästi, joten tilaa kyllä on kaikille. Hanamin ideakin on piknik ja ulkoilu sekä tietysti kukkien ihastelu, Nevalainen ja Alastalo miettivät tulevaa.

 

Pieniä tapahtumia on kuitenkin koronasta huolimatta pystytty järjestämään. Vuoden 2020 lopulla Alastalon salissa soi ”Sävelmiä sukupolvelta toiselle”. Konsertti järjestettiin yhdessä Kotikonsertin Ystävät ry:n kanssa koronarajoituksin. Heidän konserttiaan tuki Hämeenlinnan kaupunki.

Nainen soittaa kanteletta vanhan kartanon salissa.
Viola Uotila soittaa Alastalon salissa.

— Kartanokonserteiksi nimitämme näitä salissa olevia konsertteja. Sali on aika alkuperäisessä kunnossa ja sitä emme raaski kyllä muokata, vaikka se ei ehkä kohtaa kaikkien nykyajan vaatimusten kanssa, sillä salissa on niin autenttinen tunnelma, Alastalo ja Nevalainen kertovat yhteistuumin.

Nainen soittaa kanteletta ja toinen nainen tekee villahuovutustyötä vanhan kartanon salissa.
Viola Uotila ja Noora Nevalainen. Kuva: Yucca Lampila

Alastalossa on tarkoitus järjestää tulevaisuudessa myös paikallisten osaajien kanssa yhteistyössä muun muassa lyhyitä kursseja perinnetaidoista, kuten vaikka kasvivärjäyksestä ja konsertteja. Toisaalta paikallisillekin halutaan tuoda uutta toimintaa, kuten esimerkiksi Vuohijärvellä jo suuren suosion saaneet vauhdikkaat Skotlantilaiset Céilidh-kansantanssit.

— Toivomme, että Alastalolle muodostuisi tulevaisuudessa sellaista kulttuuritoimintaa, joka jää elämään ja jota paikalliset ainakin osaisivat odottaa. Mukavaa olisi, jos ihmiset tietäisivät, että täällä lähellä, mutta kuitenkin vähän syrjässä on tällainen paikka, josta löytyy monipuolisesti kulttuuria. Toivomme, että ihmiset läheltä ja kaukaa tulisivat tutustumaan paikkaan matalalla kynnyksellä tapahtumien aikaan, Nevalainen summaa lopuksi.

— Ja tietysti, että he tulisivat myös uudestaan ja ottaisivat ystävät mukaan, Alastalo lisää.

viisi ihmistä hymyilee puisella terasilla.
Alastalon kartanon väki toivottaa ihmiset tervetulleiksi nauttimaan tapahtumista kartanon mailla. Vasemmalta oikealle kuvassa Jouni Alastalo, Jari Alastalo, Noora Nevalainen, Marja Alastalo ja Christina Alastalo.

Alastalon Kulttuuri- ja monitaidetila nettisivut
Alastalon Kulttuuri- ja Monitaidetila facebookissa
Alastalon Kulttuuri- ja monitaidetila instagramissa

Alastalon Kulttuuri- ja Monitaidetila ry:n kanssa yhteistyössä toimivan taiteilijaryhmän some-kanavat ja nettisivut:

Noora Nevalainen
Kotisivu: nooranevalainen.fi
Instagram: @nooranevart

Viola Uotila
Kotisivu: violauotila.fi
Instagram: @violauotilamusic
Facebook: https:\\m.facebook.com/violauotila

Nikolai Nevalainen
Kotisivu: nikolainevalainen.fi
Instagram: @nikolainevaudio
Facebook: https:\\m.facebook.com/nikolai.nevalainen.7

Yucca Lampila
Instagram: @cinerama

Kaikki