Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä

Ensi viikonloppuna 28.-29.8. tehdään tunnetuksi EU-rahoituksen mahdollisuuksia Hämeessä

Mitä kaikkea EU-rahoitus mahdollistaa? Kuka EU-rahoitusta voi saada ja mihin? Näihin kysymyksiin tarjoaa vastauksia Tämänkin kaiken EU mahdollistaa -roadshow, joka pysähtyy viikonloppuna Hämeessä.

Roadshown järjestävät yhteistyössä seitsemän Leader-ryhmää, jotka myöntävät rahoitusta paikallisten yhteisöjen ja yritysten hankkeille EU:n maaseuturahastosta.

— Euroopan unionin monipuolisten rahoitusmahdollisuuksien kokonaisuutta ei vielä kovin hyvin tunneta. Moni on kuullut yksittäisistä hankkeista tai toteuttanutkin niitä tai on kuultu projektien saaneen EU-rahaa, mutta valtava mahdollisuuksien määrä jää piiloon. Näin mahdollisuuksia ei osata myöskään kattavasti hyödyntää, kertoo Leader Linnaseudun toiminnanjohtaja Jussi Pakari.

Kataloisten kylätalo ja europe direct  -logo.
Linnaseudun Leader-rahoituksen sekä Kataloisten kyläläisten lukemattomien talkootyötuntien avulla Kataloisten seurantalolle on toteutettu mm. rakennuksen pintaremontti sekä sisältä että ulkoa, parannettu eristystä, hankittu ilmalämpöpumput, kunnostettu keittiö, uusittu sähköistystä ja hankittu kalusteita.

Hämeessä mukana paikallisia toimijoita hankkeiden toteuttajista rahoitusasiantuntijoihin

Hämeessä kiertue pysähtyy lauantaina 28.8. klo 10-12 Kauppakeskus Tuulosen parkkipaikalla ja klo 14-17 Janakkalassa Taaranmarkkinoilla sekä sunnuntaina 29.8. klo 11-13 Parolan K-Supermarketin parkkipaikalla.

Pysäkeillä ovat mukana kiertueen järjestäjänä olevan paikallinen Leader-ryhmä Linnaseutu, joka toimii myös Hämeenlinnan seudun EUROPE DIRECT -tietopisteenä. Lisäksi pysäkeillä on mukana mm. paikallisia EU-hankkeiden toteuttajia, yhteistyökumppaneita ja rahoitusasiantuntijoita; ProAgria Etelä-Suomi, Vanajavesikeskus, Hämeenlinnan 4H, ERASMUS+ sekä seudun kuntien edustajia.

Kiertueella halutaan tehdä tunnetuksi etenkin yrityksille, yhdistyksille ja nuorille tarkoitettua EU-rahoitusta, jotta sitä osattaisiin paremmin hyödyntää.
Tarkoituksena myös kerätä tietoa siitä mihin EU-rahoitusta tulisi omalla kotiseudulla suunnata. Onko tärkeintä ehkä yrittäjyyden ja elinkeinojen tukeminen tai ympäristö- ja ilmastotoimet? Entä nuorten mahdollisuudet tai tasa-arvo?

Tapahtuman yhteydessä on myös julkaistu kartta, jossa tuodaan esiin mihin muut alueella ovat EU-rahoitusta hyödyntäneet, millaista toimintaa on keksitty ja kehitetty. Kiertueella halutaan tarjota inspiraatiota paikalliseen tekemiseen ja laittaa kiertoon hyviä ideoita ja kokemuksia.

— Kiertueella haluamme viritellä ideoita ja laittaa kiertoon hyviä kokemuksia. Paikalle voi oman kehittämisidean kanssa kysymään, voisiko idealle saada rahoitusta. Yhdessä löydetään oikea asiantuntija, jonka puoleen kääntyä, rohkaisee Linnaseudun hankekoordinaattori Johanna Henttinen ja toivottaa kaikki kiinnostuneet tervetulleiksi roadshown pysäkeille. Tunnelmia pysäkeiltä välitetään myös Linnaseudun Facebook-sivulle ja Instagramiin.

EU-rahoituksella tuetaan maaseutua, mutta myös innovaatioita ja tutkimusta

Erilaiset Euroopan unionin investointi- ja rakennerahastot sekä ohjelmat tarjoavat kaikki monipuolisia rahoitusmahdollisuuksia. EU-rahalla tehdään huippututkimusta ja edistetään innovaatioita, mutta sillä luodaan myös paljon muuta.

Esimerkiksi monet maaseudun laajakaistainvestoinnit on tehty osin EU:n maaseuturahaston tuella, ja Euroopan sosiaalirahaston avulla on melko varmasti edistetty yhdenvertaisuutta lähes joka kunnassa. Erasmus+ taas mahdollistaa nuorille arvokkaita kansainvälistymisen kokemuksia, Life-rahoituksella muun muassa puututaan heikentyneeseen ympäristön tilaan ja Euroopan aluekehittämisrahaston kautta monet yritykset kehittävät toimintaansa luoden työtä ja kasvua. Tässä vain muutamia esimerkkejä EU-rahoituksen monipuolisuudesta.

Rahoitusasiantuntijoiden infoja ja paikallisten hanketoteuttajien haastatteluja on mahdollista seurata tapahtumien aikana myös paikallisten Leader-ryhmien Facebook ja Instagram -tilien kautta.

Lisätiedot ja kysymykset

Leader Linnaseudun (Hämeenlinna, Janakkala ja Hattula) löydät facebookista ja instagramista ja hankeidean kanssa voit olla yhteydessä suoraan Jussi Pakariin tai Johanna Henttiseen.

Leader Linnaseutu / EUROPE DIRECT Häme & Pirkanmaa
Toiminnanjohtaja Jussi Pakari p. 041 4688 300, toimisto@linnaseutu.fi
Hankekoordinaattori Johanna Henttinen p. 040 354 3424, kylahanke@linnaseutu.fi

 

Roadshown pysäkeillä on mahdollista testata tietonsa EU-tietovisassa ja osallistua sähköpyörän arvontaan. Kaikkien kiertuetapahtumissa visaan vastanneiden kesken arvotaan e-jopo (arvo 1027 €).

Roadshown tilaisuudet järjestetään ulkona turvavälit huomioiden. Järjestäjät noudattavat alueella voimassa olevia rajoituksia.
Tämänkin kaiken EU mahdollistaa -roadshow on saanut rahoitusta ulkoministeriön Eurooppa-tiedottamisen valtionavusta.

 

Pääkuva: Sääksisäätiö on sääksen ja muiden petolintujen suojeluun keskittyvä yleishyödyllinen yhteisö. Toimimme Hämeenlinnasta käsin yhteistyössä luontoharrastajien kanssa eri puolilla maata. Linnaseutu ry:n tuella olemme hankkineet mm. dronen ja riistakameroita helpottamaan kenttätöitä ja kiipeilyvälineitä turvalliseen puussa kiipeilyyn.

Kaikki