Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Mikko ”Peltsi” Peltola: Yrittäjien yhteistyö on tärkeää

Henriika Maikku: Älä pihtaa osaamistasi!

 
Hevosalan yrittäjä Henriika Maikun mukaan toisten yrittäjien antama vertaistuki sekä aito yhdessä tekeminen ovat yrittäjille tärkeitä. Ymmärrys siitä, että kaikki ovat samassa veneessä, vie toimintaa eteenpäin. Samoilla linjoilla on myös YLEn tv-kasvona tunnettu Mikko ”Peltsi” Peltola, joka kertoi Maikun tapaan ajatuksistaan HYMY Häme -hankkeen lopputilaisuudessa.

Henriika Maikku kertoi oman yritystarinansa HYMY-hankkeen päätöstilaisuudessa Tammelassa. Maikun yritys Soul Team on saanut paljon tukea ja oppia sekä HYMY-hankkeelta että sen aikana perustetulta HorseSense-yritysryhmältä.
– Olen aina tuntenut itseni pieneksi yrittäjyyden äärellä. Tuntuu, että monta asiaa pitäisi vain tietää. Vertaistuki onkin ollut arvokkaampaa kuin mikään tekninen ohje, mitä olemme saaneet, toteaa HYMY-hankkeen tilaisuudessa puhunut hevosalan yrittäjä Henriika Maikku.
Maikun yritys Soul Team on yksi 850 asiakkaasta, jotka ovat osallistuneet Hyvällä yhteistyöllä menestyviä yrityksiä Hämeeseen HYMY -hankkeen toimintaan. Samalla yritys on ollut mukana HYMYn aikana muodostetun HorseSense-yritysryhmän toiminnassa.
HorseSensessä kehitetään sekä ihmisiä että hevosia auttavia uuden ajan hevostalouden palveluja. Mukana on kuusi hevosalan yrittäjää Hämeestä ja Uudeltamaalta, joita kaikkia yhdistää jollain tavalla rakkaus hevosiin. Yksi näistä yrityksistä on Maikun johtama, Läyliäisissä toimiva Soul Team.
– Kaikilla on toki ollut oma henkilökohtainen motiivi olla mukana yritysryhmässä. Itse haluan tehdä merkityksellistä työtä. Haluan vielä vanhana mummonakin ajatella, että elin hyvin. Se on henkilökohtaisen yrittäjyyteni keskeinen arvo, Henriika Maikku hymyilee.
Soul Team tarjoaa hevosavusteista toimintaa, valmennusta ja koulutusta. Tarkoituksena on auttaa ihmisiä kehittämään osaamista vaativia vuorovaikutustaitoja ja luomaan tasapainoinen vuorovaikutussuhde hevosten kanssa.
– Meillä on ollut osaamista ja intoa, mutta ei kykyä kertoa toiminnastamme muille oikealla tavalla. Hankkeen avulla olemme saaneet selkeytettyä omaa palvelutarjontaamme samalla, kun olemme saaneet vastauksia kysymyksiin mitä, kenelle ja miten, Maikku toteaa.
Pois hörhölaarista
Hevosalan yrittäjille on löytynyt yhteisiä haasteita, joita yritysryhmän avulla on kehitetty. Oppia on saatu palvelumuotoilusta, markkinoinnista ja digitaalisuudesta – aiheista, jotka kaikki ovat olleet vielä lapsenkengissä. Yrittäjät ovat osallistuneet yhteisiin ja yrityskohtaisin koulutuksiin sekä opintomatkoille Suomessa ja ulkomailla.
– Meidän yrityksemme putoaa aika usein asiakaskohtaamisessa niin sanottuun hörhölaariin, josta on ollut todella vaikea kammeta ylös. Hankkeen tukemana osaamme tuoda osaamisemme paremmin esille.
Hevosalan yrittäjä antaa vuolaasti kehuja yritysryhmän hallinnoija ProAgria Etelä-Suomelle ja sen yritysasiantuntija Maija Pitkoselle. Hallinnoijan mukanaolo on helpottanut byrokratian pyörittämistä ja omaa arkea. Rahoitusta hanke on puolestaan saanut Hämeen ELY-keskukselta maaseuturahastosta.
– ProAgrian asiantuntemus on ollut ihan mieletöntä ja he ovat tehneet asiat meille helpoiksi. Tosi iso merkitys on ollut myös sillä, että Hämeen ELY-keskus on ollut joustava hankkeen toteutuksen aikana. Oma reittihän selkeytyy vasta matkalla, ja olemme voineet muuttaa esimerkiksi koulutussuunnitelmaa tarpeen mukaan.
Henriika Maikku jakaa vielä yhden salaisuuden kaikille yrittäjille tiedoksi.
– Älä pihtaa omaa osaamistasi, ei sitä kukaan toinen vie. Päinvastoin, jokainen yrittäjä toimii omanlaisella tavalla ja twistillä. Yrittäjillä pitää olla ymmärrystä siitä, että me kaikki olemme ihan oikeasti samassa veneessä. Kun kaveri lähtee nousuun, hän voi vetää sinutkin siinä imussa mukana, Maikku summaa.
Yhteistyö kantava voima
YLEn toimittaja ja eränkävijä Mikko ”Peltsi” Peltola kertoi tilaisuudessa ajatuksiaan luontoyrittäjyydestä ja -matkailusta sekä hyvinvoinnista. Peltsin mukaan yrittäjyydessä yhteistyön merkitys korostuu. Esimerkkinsä hän ammensi omasta intohimostaan eli kalastusmatkailusta.
– Yrittäjien pitäisi ymmärtää, etteivät he samallakaan järvellä kilpaile toistensa kanssa, vaan yhteistyötä kannattaa tehdä. Kun mukaan otetaan vielä yrittäjiä oman alan ulkopuoleltakin, saadaan aikaan laajempi palvelutarjonta. Kaikille pitää nykyään tarjota kaikkea, Peltsi totesi.
Peltsi puhui yrittäjille ja muille maaseututoimijoille Hämeen Luontokeskuksen laavulla. Aiheena oli luontoyrittäjyys ja -matkailu.
Uusissa liikuntamuodoissakaan, kuten vaikkapa läskipyörä- tai maastopyöräilyssä, pelkkä välineiden vuokraaminen ei riitä.
– Ohessa pitää olla muutakin palvelutarjontaa. Itselleni tärkeitä ovat esimerkiksi hyvin merkityt reitit, joita myös pidetään kunnossa sekä kahvikupposen saaminen, innokas maastopyöräilijä Peltsi lisää.
Samalla himoliikkuja muistuttaa, että luontokokemus ei tarvitse välineitä, vaan luontoon voi mennä missä varusteissa tahansa.
– Pääasia on, että ihmiset saadaan liikkeelle jollakin tapaa. Ei metsässä tarvitse mennä hikihatussa tai tuliterissä varusteissa.
Sivutoimisena yrittäjänä itsekin toimivan eränkävijän mukaan yrittäjien pitää muistaa myös oma hyvinvointinsa ja jaksamisensa arjen keskellä. Peltsiä omassa työssä auttaa vaikkapa se, että tietää pääsevänsä parin päivän päästä syksyiselle hauenpyyntireissulle.
– Tapaan paljon yrittäjiä työssäni, enkä voi kuin ihailla heitä. Yrittäjyys on valtavan kovaa työtä. Mutta jos on jotain mielekästä, mitä odottaa, jaksaa myös omassa työssä, Peltsi painottaa.

Teksti ja kuvat: Ulla Harju/Hämeenraitti

 
Joulukuun tilaisuus Tammelassa toimi ProAgria Etelä-Suomen toteuttaman Hyvällä yhteistyöllä menestyviä yrityksiä Hämeeseen HYMY -hankkeen päätöstilaisuutena. Hanke on saanut rahoitusta Hämeen ELY-keskuksesta maaseuturahastosta. Uusi HYMY Häme II -hanke alkaa vuoden alusta. Lisätietoja uudesta hankkeesta saat Päivä Tiura-Paavolalta. https://www.proagria.fi/henkilo/tiura-paavola-paivi
Lisätietoa yritysryhmähankkeista >> http://www.hameenraitti.fi/rahoitusopas/yritysrahoitus/yritysrahoitusmuodot/
 

Kaikki