Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä

Majakkapaviljongissa investoitiin pitkään suunniteltuun saunapaviljonkiin Vääksyn kanavalla

Saunapaviljonkia voi vuokrata yksityistilaisuuksiin, salin puolta juhliin ja kokouksiin, mutta myös yleisiä saunavuoroja on luvassa kesän aikana.

Alun perin Majakkapaviljonki on perustettu 1991 nykyisen omistajan isän Reijo Pulkin toimesta.

— Aluksi tässä on myyty kesällä bensaa veneilijöille ja vähän kahvia ja jäätelöä siinä samalla. Kymmenen vuotta oli sellaista pienimuotoista ja sitten haettiin rakennuslupaa tälle nykyiselle ravintolalle. Siitä tämä on pikkuhiljaa kehittynyt nykyisenlaiseksi kokonaisuudeksi. Majakkapaviljongin nykyinen omistaja Virpi Vavuli muistele alkuaikoja.

Nainen hymyile aurinkoisesti rakennuksen edessä.
Virpi Vavuli Majakkapaviljongin edessä.

Nyt jo edesmenneellä Pulkilla oli jo alusta alkaen pitkäkestoisia kehittämissuunnitelmia paikan varalle ja myös alkuperäinen idea saunapaviljongista on hänen. Vavuli itse on tehnyt aluella töitä koko ikänsä.

— Erityisesti sitten kun tämä nykyinen paviljonki rakennettiin, niin tarvittiin lisää työvoimaa.

Majakkapaviljonki oikealla ja saunapaviljonki sitä vastapäätä satama-alueen toisella laidalla.

Majakkapaviljonki on normaalina kausina auki ympärivuotisesti ja yläkerran lounassalia voi vuokrata myös yksityistilaisuuksiin. Kunnalta on vuokrattu sataman 20 vierasvenepaikkaa ja Majakkapaviljongissa veneilijöitä varten wc:t ja suihkut sekä pihalla lainattavia maitokärryjä vaikkapa kaupassa asiointia varten.

Kehittäminen lähtee asiakkaiden toiveista ja tarpeista

Saunapaviljongin suunnittelussa oli monia mutkia matkassa alkaen alueen kaavamuutoksista, mutta vuosien työn jälkeen saunarakennus saatiin pystyyn koronavuoden 2020 syksyllä. Saunapaviljonkia voi vuokrata joko yksityistilaisuuksiin, jolloin saunan lisäksi voi vuokrata myös juhlatilan. Juhlatilaa voi vuokrata myös ilman saunaa.

— Tila on suunniteltu palvelemaan mahdollisimman monikäyttöisesti Majakkapaviljongin asiakkaita ja veneilijöitä, Vavuli kertoo.

Saunapavinjoki ja veneitä.
Saunapaviljongin pihalta. Kuva Nadja Ovaska.

Saunapaviljongista pääsee uimaan rannan rauhallisemmalle puolelle. Seuraavana talvena Vavulia kiinnostaa myös avannon avaaminen sekä muutenkin saunakulttuurin ylläpitäminen alueella.

— Ajattelen, että sauna on mukava pitää auki myös yleisille vuoroille, niin mahdollisimman moni pääsee siitä nauttimaan eikä mahdollista tyhjillään oloa tule niin paljon, Vavuli miettii.

Saunapaviljonki avautui viime syksynä ja esimerkiksi pikkujoulukauden aikaan varauksia oli jo mukavasti. Tänä keväänä saunaa ei koronarajoitusten vuoksi ole päästy vielä avaamaan eikä tulevaa toimintaa ole vielä samasta syystä voitu paljoa mainostaa, mutta Vavulin toiveissa on, että kesän alussa toimintaa päästään jo aloittamaan kunnolla. Myös yhdistysten suunnalta tiedusteluja kokousvarauksista on jo tullut, sillä monet ovat lykänneet kokouksia kokoontumisrajoitusten yli.

sauna ja ikkunoista avautuu maisema, jossa näkyy veneitä.
Sauna odottamassa saunojia. Kuva Nadja Ovaska.

Leader-rahoitus investointihankkeeseen auttaa yritystä kehittymään

Majakkapaviljonki haki Leader-tukea toimintaansa nyt toista kertaa, mutta aiemmasta kerrasta on jo ainakin 15 vuotta aikaa.

— Aikanaan investoimme tänne hissin, jotta yläkertaan olisi esteetön kulkureitti, toinen poistumistie ja terassin laajennus onnistui siinä samalla. Tästä oli kuitenkin niin pitkä aika, että olihan se ihan uudelleen opettelua, Vavuli muistelee.

Leader-ryhmästä rahoituksen haku oli kuitenkin Vavulin mukaan mutkatonta varsinkin, kun apua oli saatavilla helposti. Saunapaviljongin investointia rahoitti Päijänne-Leader ry. Merkittävä apu oli myös ProAgrian HYMY-hanke, jonka yritysneuvojat ovat yrittäjien käytettävissä haun apuna.

— Kyllä siinä ehdottomasti yrittäjä tarvitsee apua, kun koskaan ei ole aikaa keskittyä kunnolla tällaisiin hakuohjeisiin ja muihin papereihin, niin on ihanaa, että on joku, joka ohjaa prosessissa eteenpäin, Vavuli kiittelee.

Vavuli myös kertoo mielellään Leader-investointituesta muille yrittäjille alueella.

— Nämä on niin upeita mahdollisuuksia kaikille ja hienoa, että paikallisiin yrityksiin satsataan rahaa, Vavuli summaa tuen merkitystä investoinneissa.

Kaikki