Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Yrittäjien vaihto-ohjelma polkaistiin käyntiin Virossa

Elokuun lopussa Virossa annettiin lähtölaukaus Kestävä ja kansainvälistyvä maaseutu -hankkeelle, jossa suomalaiset, virolaiset ja latvialaiset pienyritykset voivat kehittää toimintaansa vaihto-ohjelman avulla. Aloitusseminaarissa oli paikalla suuri joukko innostuneita yrittäjiä ja Leader-ryhmien edustajia Suomesta, Virosta ja Latviasta. Seminaarin aikana tutustuttiin Viron mikroyrittäjiin, verkostoiduttiin ja kuultiin innostavia markkinointitarinoita.
Myös Hämeenlinnassa, Janakkalassa ja Hattulassa toimivat maaseudun pienyritykset voivat lähteä kansainvälistymään itselleen sopivan virolaisen tai latvialaisen yrityksen kanssa.
─ Etsinnässä ovat nyt pien- ja mikroyritykset, jotka tuottavat paikallisia tuotteita tai palveluita ja ovat kiinnostuneita kehittämään toimintaansa sekä jakamaan omia kokemuksiaan virolaisen yrityksen kanssa, Linnaseutu ry:n toiminnanjohtaja Jussi Pakari kertoo.
Kestävä ja kansainvälistyvä maaseutu -hankkeen tavoitteena on tukea maaseudun mikroyritysten toimintaa kansainvälisen yhteistyön avulla. Linnaseutu on yksi kolmesta suomalaisesta Leader-ryhmästä, jotka ovat mukana toiminnassa. Yrityksiä houkutellaan vaihtoon myös Leader Sepran sekä Pirkan Helmen alueelta. Virosta vaihtoon voi osallistua yrityksiä kolmelta Leader-alueelta ja Latviasta kahdelta.

─ Mukana voisi olla vaikkapa matkailualan yritys tai käsityöläinen. Mukaan on tulossa myös viinitiloja, pienpanimoita ja makkaratehtailijoita, Jussi Pakari kertoo.

Vildi Villa_08
Linnaseutu ry:n toiminnanjohtaja Jussi Pakari ja hallituksen puheenjohtaja Jouni Lehtonen keskustelivat yhteistyömahdollisuuksista. Seminaari järjestettiin Oxforell-lomakeskuksessa Virossa.
Luomukahvila pikkukylässä
Vildi Villa_04
Vildi Villan yrittäjä Aivi Hiibus kertoo, että koko perhe on mukana kahvilan toiminnassa tavalla tai toisella. Tytärkin on usein mukana käsityöpajoissa.
Hankkeen aloitustilaisuus pidettiin Harjun maakunnassa Virossa. Kolmipäiväisen seminaarin aikana tutustuttiin Viron mikroyrittäjyyteen kartanoissa, viinitilalla, käsityöyrityksissä ja kahviloissa. Kaikkia vierailukohteita oli tuettu Leader-rahalla.
Yksi Viron maaseudulla yritystään pitävä on Aivi Hiibus, jonka Vildi Villa -kahvila ja käsityöpaja sijaitsee noin 2000 asukkaan Arukülassa. Kahvilassa tarjoillaan vain luomuruokaa, ja samassa tilassa Aivi valmistaa myös erilaisia käsitöitä. Yritys on saanut Leader-rahoitusta pizzauuniin sekä savenpolttouuniin.
─ Tällä hetkellä kahvila on pääelinkeinomme, mutta järjestämme tiloissa myös käsityökursseja. Itse olen nyt siirtynyt pois kahvilasta ja keskityn käsitöihin ja opettamiseen, Aivi kertoo.
Aivin mukaan yrityksen tilat olivat täysin ränsistyneet, ennen kuin he vuokrasivat ja remontoivat tilat.
─ Talossa ei ollut viemäröintiä eikä sinne tullut vettä. Remontoimme tilan perheen voimin. Tarkoituksena olikin saada yrityksestä elanto koko perheelle, mutta se ei aivan onnistunut, vaan mieheni piti mennä muualle töihin. Tällä hetkellä yrityksessä työskentelee vakituisesti kaksi ihmistä.
Kahvilan asiakkaita ovat pääasiallisesti luomutuotteista ja ruoasta kiinnostuneet ohikulkijat.
─ Kyläläiset eivät juurikaan kahvilassa käy, koska meillä ei ole opittu kahvilakulttuuria. Tallinnaan on matkaa vain muutama kymmenen kilometriä, joten moni asiakkaista tulee pääkaupungista, Aivi toteaa.
Ensimmäinen yrityspari
Hankkeen aikana toteutetaan muutama alueiden välinen ja kansainvälinen työpaja ja opintomatka osallistujamaihin. Tavoitteena on tukea yrittäjien verkostoitumista, yhteistä toimintaa ja tuotteiden kehittämistä sekä markkinointia.
Myös seminaarin aikana kuultiin osallistujamaiden yritysten markkinointitarinoita. Suomesta toimintaansa esittelivät muun muassa hämeenlinnalainen Rento Design sekä Luopioisten Yrittäjien Kukkia maailmalle -hanke. Virosta ja Latviasta markkinointikeinoja kuultiin esimerkiksi konsertteja, juhlia ja työpajoja pitävältä kartanolta, viinitiloilta sekä yrttiviljelijältä. Päivien aikana saatiin muodostettua myös ensimmäinen yrittäjäpari, kun Suomesta vaihtoon lähtee Erikasmäen torpan emäntä Isa Mårtens Pyhtäältä. Yrityskaveriksi hän saa Virosta lihakanien kasvattaja Aive Niilon.
─ Minulla on tilalla paljon erilaisia eläimiä ja olen myös ennen kasvattanut lihakaneja. Nyt olen ottamassa kaneja uudestaan kasvatettavaksi, joten tämä yritysvaihto on todella sopiva tilaisuus minulle, Isa Mårtens summaa.

Yrittäjä! Haku on nyt avoinna!

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä Linnaseutu ry:n toiminnanjohtaja Jussi Pakariin.
Puh. 041 4688 300 tai toimisto@linnaseutu.fi
 
Vildi Villa_07
Seminaarissa oli esillä mukana olevien yritysten tuotteita.
Vildi Villa_09
Hankkeessa on mukana suuri joukko innostuneita yrittäjiä ja Leader-ryhmien työntekijöitä Suomesta, Virosta ja Latviasta.
 
 

Teksti ja kuvat: Ulla Harju/Hämeenraitti

 
 

Kaikki