Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä

Yöjuoksulta alttarille

Vanhan kansan seurustelu- ja naimatavat ovat aiheena Museo Skogsterissa Hämeenlinnassa järjestettävällä luennolla keskiviikkona 14. lokakuuta klo 17 alkaen.

Noin tunnin mittainen luento-osuus kertoo kenen kohtalot kietoutuivat yhteen jo Jumin häissä ja kuka oli yöjalassa luvatta. Tarinat paljastavat myös miksi puukkoja työnnettiin tyhjiin tuppeihin ja kenelle tuli kiire täyttää kapiokirstunsa.

— Luvassa on siis oppeja ja tarinoita entisajan lemmennostatuksesta ja siveysvaatimuksista aina yöjuoksuilta alttarille saakka, kertoo puhujana toimiva Johanna Henttinen Linnaseutu ry:stä.

Tarkkoja vaatimuksia

Entisaikaan yhteisö määritteli tarkkaan millainen morsiamen ja sulhasen tulisi olla. Naisen, jonka kanssa voi mennä avioliittoon, on muun muassa osattava ajaa polkupyörällä, soittaa ja laulaa kauniisti että puhtaasti. Ja ennen kaikkea täytyy olla kodikas. Ihannemies taas on sielultaan ja ruumiiltaan reipas ja voimakas. Kauneus on sivuasia, mutta kuitenkaan ei hän saa olla vallan ruma.

Kaikille avoin ja maksuton tilaisuus on osa Hämeenlinnan kaupunginmuseon Museokeskiviikot -luentosarjaa ”Kunnes kuolema erottaa”.

Luennon takana on Linnaseudun Allakan patina -hanke, joka järjestää tapahtumia vuodenkierron vaiheista ja vanhanajan perinteistä ajastaian jokaiselle kuukaudelle.

Luento ovat katsottavissa Microsoft Teams -livetapahtumana myös Museo Skogsterin näyttelytilassa sekä kotikoneilla. Linkki livetapahtumaan löytyy Hämeenlinnan kaupunginmuseon kotisivuilta https://hmlmuseo.fi/

Ethän tule luennolle sairaana ja huolehdit turvaväleistä ja hygieniasta. Kasvomaskin käyttö on suositeltavaa. Saliin otetaan rajoitettu määrä kuulijoita, joten varmista paikkasi saapumalla ajoissa.
…..

Kuva: Maalaishäät olivat entisaikaan koko kylän juhla, joita juhlittiin monta päivää. Museovirasto – Musketti, kansatieteen kuvakokoelma (v. 1914).

Yöjuoksulta alttarille – vanhanajan seurustelu- ja naimatapoja

Ke 14.10. klo 17.00

Museo Skogster, seminaaritila Anders, os. Raatihuoneenkatu 8, 13100 Hämeenlinna

Luento ovat katsottavissa Microsoft Teams -livetapahtumana myös Museo Skogsterin näyttelytilassa sekä kotikoneilla. Linkki livetapahtumaan löytyy Hämeenlinnan kaupunginmuseon kotisivuilta https://hmlmuseo.fi/

Lisätiedot: Johanna Henttinen / Linnaseutu ry, p. 040 354 3424