Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä

YHTEISÖT KASVUALUSTANA -seminaari

Onko yhteisöllisyys kuollut ja kuopattu? – Aluekehittäjien kokoontumisajot Asikkalassa 18.3.2021.

Yhteisöt kasvualustana -seminaari kokoaa laajalti aluekehittäjiä, päättäjiä ja vaikuttajia keskustelemaan aluekehittämisestä ja yhteisöllisyyden tärkeydestä.

Seminaari järjestetään hybridinä Lehmonkärjessä 18.3.2021 klo 13–17.30. Ilmoittautua voi etäosallistujaksi tai saapua paikan päälle, jos tilanne sen sallii.

Ohjelmassa on monipuolinen kattaus keskustelua, huippuasiantuntijoita ja ajatusten ravistelua yhteisöllisyydestä sekä aluekehittämisestä.

Aluetutkija Timo Aro johdattaa osallistujat kukoistavan alueen viitekehykseen ja erilaisiin voimatekijöihin. Tutkimusprofessori Hilkka Vihinen luo kuvaa maaseutupolitiikasta ja yhteisöllisyydestä. Citymaalaisten Sirkku Varjonen ja Pauliina Seppälä purkavat vastakkainasettelua maaseudun ja kaupunkien välillä.

Seminaaria koordinoi maaseuturahaston tuella toimiva Heimohautomo-hanke, jonka tavoitteena on kehittää ja tukea päijäthämäläisiä yhteisöjä. Yhteistyökumppaneina seminaarissa ovat MTK-Häme, Asikkalan kunta, Suomen Kylät ry, Päijät-Hämeen liitto, Päijät-Hämeen Kylät ja Päijänne-Leader ry.

Suomen Kylät ry:n puheenjohtaja Petri Rinne voimaantuu edelleen yli 20 vuoden paikalliskehittäjäuran jälkeenkin, mutta näkee horisontissa myös haasteita.

– Paikalliskehittämisessä suurin haaste on kuplaantuminen ja polarisaatiokehitys. Esimerkiksi me maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalalla maaseutua kehittävätkin muodostamme oman samanmielisen kuplamme, kertoo Petri Rinne.

– Timo Aro on sanonut, että maaseudun tulevaisuus riippuu jatkossa entistä enemmän kaupunkilaisten työnsä, vapaa-aikansa ja ravintonsa suhteen tekemistä valinnoista. Pienessä maassa meillä ei ole varaa tuhlata energiaa vastakkainasetteluihin.

Rinteen ehdotus on osallistaa kaupunkeja ja kaupunkilaisia maaseudun kehittämisessä jatkossa entistä vahvemmin.

– Sillanrakentajia kuten monipaikkaisia citymaalaisia tai ihan perinteisiä kesämökkiläisiä onkin jo monella kylällä, mutta onko heidät otettu osaksi yhteisöä? Ja toisinpäin: mitä maaseudun kylä- ja leader-toiminta voivat oppia kaupunginosatoiminnasta, kaupunkiaktivismista ja 4. sektorin toiminnasta, Rinne jatkaa.

Seminaarin lopussa Aro, Vihinen ja Citymaalaiset istuvat Rinteen sekä Hilkka Kempin, kansanedustaja ja Asikkalan kunnanvaltuuston puheenjohtajan, kanssa saman pöydän ääreen paneelikeskustelun tiimoilta. Keskustelua paneelissa johtaa Päijät-Hämeen liiton kehittämisjohtaja Riitta Nieminen.

Lisätietoa seminaarista löytyy Heimohautomon nettisivuilta heimohautomo.fi.

Lisätiedot:
Joonas Karhinen, yhteisöaktivaattori
044 767 1314
joonas.karhinen(at)paijanne-leader.fi

Henna Pirkonen, kyläaktivaattori
044 712 4208
henna.pirkonen(at)paijanne-leader.fi

TO 18.3.2021

Lehmonkärki, Asikkala

klo 13–17.30

Ilmoittautua voi etäosallistujaksi tai saapua paikan päälle, jos tilanne sen sallii.

Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä.

Kaikki