Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Vihavuoden Myllymuseota esiteltiin mobiilirastiradan avulla

Kun uusi ja vanha kohtaavat

 
Vihavuodessa nähtiin kesäisenä lauantaina onnistumisen iloa ja riemun kiljahduksia, kun lapset ja aikuisetkin pääsivät kiertämään Myllymuseota mobiilirastiradalla. Rastirata oli ensimmäinen kokeilu ja uusi tapa tuoda esille kotiseutumuseoita, joita on kehitetty tämän vuoden aikana Hämeenlinnan seudulla.

Miko ja Niklas Harju osallistuivat Vihavuoden Myllymuseossa mobiiliratasuunnistukseen. Koska homma oli niin kivaa, piti rata mennä läpi kaksi kertaa.
Mobiilirastirataa olivat kiertämässä muun muassa Niklas ja Miko Harju Janakkalan Harvialasta. Vaikka välillä neuvoa vähän kyseltiinkin vanhemmilta, pääsi rastiradan kiertämään ihan itse ja arvailemaan, mikä mikin esine tai asia oikein oli.
− Mobiilirata oli kiva, koska sai olla kännykällä ja arvailla samalla vastauksia kysymyksiin. Esineistä vanha hiirenloukku jäi mieleen, yhdeksänvuotias Niklas Harju totesi.
Mikon, 8, mielipiteet olivat samanlaiset.
− Mobiilirastirata oli hyvä, koska siinä arvailtiin juttuja. Minulla jäi mieleen kello, koska siinä oli vain yksi viisari ja koska ennen elettiin vain tunneilla.
Mobiilirastirata oli osa Hämeenlinnan seudun kotiseutuyhdistysten museoiden yhteistyötä ja ”uuden aikakauden” alkua. Kotiseutumuseoiden toimintaa on kehitetty osana Linnaseutu ry:n Kylistä pitäjiin -hanketta. Mietinnässä on ollut muun muassa mitä museot voivat tarjota lapsille ja nuorille ja miten heidät saataisiin kiinnostumaan museoiden aarteista. Samalla on pohdittu, miten nykytekniikka saataisiin yhdistettyä museoiden esittelyyn.
− Nykynuorten taskuihin juurtunut älypuhelin oli oiva tapa saada nuoret innostumaan museoista, kun kännykkää sai käyttää ihan luvan kanssa. Mobiilirastiradan tavoitteena oli saada lapset ja nuoret arvuuttelemaan eri rasteilla niin esineiden käyttötarkoitusta kuin nimeäkin, ja samalla kertoa tietoa entisajan arkielämään kuuluneista, hieman erilaisista vipstaakeista, kyläkoordinaattori Johanna Henttinen Linnaseutu ry:stä kertoo.
Radalla pääsi pähkäilemään esimerkiksi miten entisaikaan tuotiin valoa pirttiin sekä sitä, mikä on muttiputina ja mitä siinä säilytettiin.  Samalla pääsi tutustumaan ja koskemaankin museon esineistöön aidossa ympäristössä.
Tullaanko uudestaan?
Mobiilirastiradan oli suunnitellut Linnaseudun kyläkoordinaattori Johanna Henttinen. Henttisen mukaan niin lapset kuin nuoretkin saatiin innostumaan kotiseutumuseosta ja sen esineistöistä.
Myllymuseon mobiilirastirata järjestettiin Hauhon Vihavuodessa Avoimet kylät -päivänä kesäkuun alussa. Väkeä oli liikkeellä todella mukavasti ja mobiilirastiradallakin kävijöitä oli useita kymmeniä.
− Monet jäivät pitkäksi aikaa tutkimaan esineitä ja juttelemaan tarinoita. Niin nuoriso kuin aikuisetkin arvuuttelivat kilvan kysymyksiä ja menivät rataa läpi useampaankin kertaan, Johanna Henttinen hymyilee.
Henttisen mukaan mobiilirastirata oli onnistunut konsepti, jota kannatti kokeilla.
− Tässä näki hyvin sen, että jokaiselle on hyvä olla jotakin – vanhempi väki tutustui museoon perinteisin menoin, nuoremmalle väelle oli keksitty uutta ja innostavaa.
Myllymuseota kiiteltiin muun muassa siitä, että paikka on siisti ja tunnelmallinen. Toisaalta ihmiset kokivat, että esineet ovat juuri niillä paikoillaan, joilla ne ovat olleet silloin, kun pirtissä on asuttu.
− Tää oli tosi kivaa! Voidaanko tulla joskus uudestaan? summasi Miko Harju päivän kulun hymy kasvoilla.
Vielä uteliaille tiedoksi: Muttiputinassa säilytettiin imellettyä perunaa ja entisaikaan valoa tuotiin pirttiin pärepihdin avulla.
 
 
Pääkuvassa: Vaikka välillä tarvittiin vähän aikuisenkin apua, pystyivät lapset liikkumaan rastiradalla ihan itse. Kuvassa Niklas, Miko ja Tuomo Harju.
 

Teksti ja kuvat: Ulla Harju/Hämeenraitti

 
 

Kaikki