Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Vesistöille houkutellaan matkailijoita Kanta-Hämeessä

Kanta-Hämeessä lisätään vesistömatkailun palvelutarjontaa. Maakunnan alueella kartoitetaan ja kehitetään useita melonta- ja retkiluistinreittejä ja erikoisuutena vesistöihin rakennetaan myös täysin uudenlaisia vesiluontopolkuja. Tarkoituksena on houkutella luonto- ja vesistömatkailun pariin kansainvälisiä matkailijoita.
Maaliskuun puolivälissä Hämeenlinnan Tervaniemessä aurinko paistaa ja ulkoilukelit ovat parhaimmillaan. Alajärven jää onkin täynnä hiihtäjiä ja ulkoilijoita. Retkiluistinten päällä ovat myös HAMK:n Mika Soramäki sekä Vanajavesikeskuksen Heidi Kontio. Parivaljakko on testaamassa Kanta-Hämeestä löytyviä retkiluistelumahdollisuuksia. Retkiluistinreittien kartoittaminen on osa tammikuussa alkaneen Tavastia Blueways -hankkeen toimintaa.
─ Päätavoitteemme on kasvattaa kansainvälisten luontomatkailuasiakkaiden määrää Kanta-Hämeessä sekä lisätä alueen vesistöpalvelutarjontaa. Hankkeessa tehty materiaali käännetään myös englanniksi, Mika Soramäki kertoo hankkeen toiminnasta.
Kansainvälisiä matkanjärjestäjiä onkin jo saatu tutustumaan suomalaiseen talviseen järvimatkailuun. Hämeessä on vieraillut matkanjärjestäjiä niin Kiinasta ja Japanista kuin Australiasta, Uudesta-Seelannista ja Virostakin.
─ Veimme heitä pilkille, potkukelkkailemaan ja kotakahville. Kyllähän he tykkäsivät toiminnasta kuin hullu puurosta. Kiinalaiset ja australialaisetkin olivat hyvin vaikuttuneita siitä, kuinka mahtavan hiljaista meillä täällä on, Soramäki hymyilee.
Lähiympäristön ja -luonnon kehittäminen on Soramäen mukaan tärkeää, jotta maaseutua saadaan elävöitettyä ja sinne saadaan lisää elämyksellisiä palveluita.
─ Tarkoituksena on saada maaseudun ympäristöä kiinnostavaksi niin, että sieltä löytyy virikkeitä ja tekemistä. Samalla kehittäminen parantaa paikallisesti asukkaiden oloja ja tukee yrittäjien liiketoimintaa. Yrittäjiä ja ihmisiä vartenhan tätä työtä tehdään, Soramäki painottaa.
Vesistöreitit kuntoon
Tavastia Blueways on saanut rahoitusta maaseuturahastosta Hämeen ELY-keskukselta. Vesistöreitit ja niiden suunnittelu ja kehittäminen ovat tärkeässä osassa tehtävää työtä. Talvella työhön kuuluu muun muassa Kanta-Hämeen retkiluistinreittien kartoittaminen ja niiden digitoiminen. Reittejä kartoitetaan Hämeenlinnassa Vanajavedellä, Alajärvellä ja Vanajanselällä sekä Tammelan Pyhäjärvellä. Samoilla reiteillä voi usein myös potkukelkkailla, hiihtää tai lenkkeillä.
─ Reitit siirretään HAMK:n vetämän DigiTrail-hankkeen kehittämään karttasovellukseen. Se valmistuu kesän korvilla ja on hienoa, että uuteen sovelluksen saadaan nyt mahdollisimman paljon sisältöä myös meiltä, Heidi Kontio kertoo.
Sähköistä palvelua varten kuvataan reittien läheisyydestä löytyvä palvelutarjonta aina parkkipaikoista lähtien. Laavut, tulipaikat, vessat ja mahdolliset kahviot liitetään kartalle. Palveluun voi liittää myös pelillisiä elementtejä lapsille ja nuorille.

Kansainvälisiä matkailijoita houkutellaan Kanta-Hämeeseen muun muassa retkiluistelun pariin. Mika Soramäki ja Heidi Kontio kartoittivat reittejä maaliskuussa Hämeenlinnan Tervaniemessä.
Erikoisuutena vesiluontopolut
Erikoisinta ja ainutlaatuisinta hankkeen toiminnassa ovat tulevat vesiluontopolut.
─ Vesiluontopolkuja luodaan yhteensä kolme ja niiden suunnittelua tehdään nyt keväällä. Työtä on jo aloitettu yhteistyössä Metsähallituksen kanssa, Heidi Kontio kertoo.
Tammelan Ruostejärvelle on suunnitteilla lapsille ja nuorille suunniteltu ympäristökasvatuksellinen vesiluontopolku. Koululaiset kiertävät lyhyttä reittiä meloen ja pelillistämistä käytetään motivaattorina saada nuoret kiinnostumaan vesistöistä.
─ Järvelle ei tule näkyviin mitään fyysistä. Ainoastaan kännykkään tulee ilmoitus, kun reitin varrella löytyy tehtävä. Lisäksi sovellukseen voi tulla infoa järviluontoon tai Ruostejärveen liittyen sekä pieni tehtävä, jonka voi ratkaista kännykän ruudulla. Oikeat vastaukset saa kierroksen lopussa, Kontio selittää.
Evolle luodaan puolestaan tutkimustyyppinen luontopolku. Vanajavedellä aiheena taas on kulttuuri ja historia.
─ Olemme valinneet kaikki kolme paikkaa myös sen mukaan, että niissä on matkailuyrittäjiä tai muuten valmiina kalustoa, jota matkailijat voivat käyttää. Reiteillä liikutaan yleensä kanooteilla tai SUP-laudoilla, Heidi Kontio summaa.
Yrittäjät innolla mukana
Keväällä vesistöjen osalta aloitetaan myös viiden melontareitin kehittäminen yhdessä Kanta-Hämeen luontomatkailuyrittäjien kanssa. Melontareiteillä lisätään niiden vetovoimaisuutta ja samalla alueelle tuodaan lisää helposti saavutettavia lähivirkistysmahdollisuuksia.
─ Melontareittejä on jo olemassa. Me vain tuomme ne kaikkien saavutettavaksi, Mika Soramäki painottaa.
─ Kiinnitämme huomiota siihen, että lähtöpaikoille on helppo löytää, niiltä löytyy parkkitilaa ja reittien viitoitukset ovat kunnossa. Matkan varrella toivotaan tietysti olevan mahdollisimman paljon palveluita, jotta saamme rahaa jäämään alueella ja sen maaseutumatkailuyrittäjille, Soramäki lisää.
Yrittäjät ovatkin ottaneet Tavastia Blueways -hankkeen toiminnan ilomielin vastaan. Yhteisiä tapaamisia on jo pidetty Janakkalassa, Jokioisilla ja Tammelassa ja yrittäjiä on ollut paikalla kymmenmäärin. Soramäen mukaan yrittäjille luodaan näkyvyyttä ja mahdollisuuksia nostaa palveluita esiin. Palveluiden tuotteistaminen kuitenkin kuuluu yrittäjille itselleen.
─ Kuuntelemme herkällä korvalla heidän toiveitaan. Toivomme myös, että saisimme alulle yritysten investointihankkeita tai yritysryhmähankkeita. Jos kehittämishaluja on, käännytämme yrittäjiä alueen Leader-ryhmien puoleen, Mika Soramäki summaa.
Tsekkaa myös videolta, mitkä ovat Mikan ja Heidin suosikkitekemiset vesistöillä >> Video Hämeenraitin Facebookissa

Pääkuvassa: Heidi Kontion ja Mika Soramäen mukaan Suomen matkailu on kovassa nousussa. Matkailijoita meille houkuttelee luonto sekä turvallisuus.

 

Teksti ja kuvat: Ulla Harju/Hämeenraitti

 

Kaikki