Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Veden vienti vaatii tehokkuutta

Maaseuturahaston tuet vauhdittaneet Polar Springin kasvua


Veden vientimarkkinat ovat maailmalla suuret, eikä niille näy kasvun rajoja. Suomesta voi löytää UNESCOn tekemien selvitysten mukaan maailman parasta vettä, mutta maailmalla ei ole vielä yhtään tunnettua suomalaista vesimerkkiä. Urajärvellä Päijät-Hämeessä toimiva Polar Spring tavoittelee liikevaihdon kasvua erityisesti viennin kautta. Yritys on saanut automatisoitua tehtaan linjastot melkein kokonaan, mikä vauhdittaa kasvua.

Suomen kesä oli ennätyksellisen lämmin ja se näkyi myös kaupoissa, joissa vesi- ja vichyhyllyt ammottivat tyhjyyttään. Kesä oli suotuisa myös Polar Spring Oy:lle. Toimitusjohtaja Niilo Pellonmaan mukaan yritys on ollut jo useamman vuoden ajan 10-20 prosentin kasvuvauhdissa. Muutaman ihmisen työpanoksella aloitettu yritys työllistää tällä hetkellä noin 20 henkilöä.
− Liikevaihtomme oli viime vuonna vähän yli kaksi miljoonaa euroa. Olemme pystyneet nostamaan valtavasti tehokkuutta, mikä antaa mahdollisuuden myös pysyville työpaikoille, Niilo Pellonmaa toteaa.
Maailmalla veden vientimarkkinat ovat suuremmat kuin esimerkiksi sellulla, eikä niille ole näkyvissä loppua tai kasvurajoja. Ala on kuitenkin todella kilpailtu ja siksi myös vaikea. Vesi on halpa tuote ja kuljetuskustannukset näyttelevät suurta osaa sen viennissä.
− Yrityksen pitää päästä suuriin volyymeihin, jotta vienti on mahdollista ja kannattavaa. Se taas edellyttää tehokkaan tehtaan rakentamista, Pellonmaa linjaa.
Polar Springissä linjat on nyt automatisoitu melkein kokonaan. Yrityksen kasvua ovat vauhdittaneet muun muassa maaseuturahastosta saadut yritystuet. Hämeen ELY-keskus on myöntänyt yritykselle tukea lähdeveden pullotusinvestointiin sekä uuteen lasipullo- ja alumiinitölkkilinjaan. Lisäksi on tuettu pullotuslinjan kapasiteetin ja tehokkuuden nostoa.
− Vesiala on pääomasidonnaista, mikä tarkoittaa, että on pakko olla tehokas. Totta kai tukiraha antaa mahdollisuuden tehdä investointeja ja toteuttaa niitä nopeammassa tahdissa.
Yrityksen tuotteista tänään noin neljännes menee vientiin.
− Panostamme vientiin paljon, mutta se on pitkäjänteistä toimintaa ja yrityksemme on vielä pieni, Pellonmaa toteaa.
Tällä hetkellä vientiä on Venäjälle ja Ruotsiin sekä jonkin verran Kiinaan.
− Yritämme avata myös Keski-Euroopan markkinoita. Meillä on koko ajan tutka päällä ja etsimme uusia markkinoita, nyt tutkimme esimerkiksi Lähi-Itää, Etelä-Koreaa ja Japania.

Yrityksen tuotantolinjaa on uudistettu. Kuva: Polar Spring Oy
Kemikaalivapaata lähdevettä
Jos vesialan kasvulle ei näy loppua ulkomailla, ei sitä näy myöskään Suomessa. Polar Springin asiakkaina toimivat muun muassa suuret keskusliikkeet. Yrityksen tuotteita löytyy melkein jokaisen kaupan hyllyltä.
− Suomeen kuitenkin tuodaan vettä kymmenkertaisesti enemmän kuin mitä sitä viedään ulkomaille täältä. Maailmalla ei myöskään ole yhtään tunnettua suomalaista vesimerkkiä, Niilo Pellonmaa toteaa.
− Suomen markkinat ovat vaikeat, eikä Suomessa ole opittu arvostamaan juomavettä. Suurin osa myytävästä pakatusta vedestä on vesijohtovettä. Tavallinen suomalainen ei tunnista kivennäisveden, luontaisen kivennäisveden ja lähdeveden käsitteellistä eroa.
Polar Springissä pullotetaan omaa, tehtaan omistamasta lähteestä pulppuavaa luonnonvettä, jota ei  käsitellä millään kemikaaleilla. Vesi tulee hiekkaharjun suodattamana lähteeseen ja on sinällään jo hyvin puhdasta ja hienon makuista. Tehtaalla se varmuuden vuoksi vielä juoksutetaan mekaanisten suodattimien läpi.
− Lähdevesi on aina pakattava vesilähteellä ja sitä ei saa käsitellä millään kemikaaleilla. Hanavedet on puolestaan aina käsitelty kemikaalein, esimerkiksi kloorilla. On hienoa, että olemme saaneet monta positiivista asiakaspalautetta puhtaasta vedestä, Pellonmaa toteaa.
Maailman parasta vettä
Hyvän vesilähteen löytäminen ei ole helppoa. Pellonmaa vertaakin hyvän vesilähteen löytämistä hyvän malmilähteen löytämiseen. Vettä pitäisi saada lähteestä huomattava määrä ja sen sisällön pitää pysyä samanlaisena, siinä haaste.
− Lähteemme vedentuotto on 250 kuutiota päivässä. Tuo määrä on oikeastaan minimi, jotta vesipakkaamo voidaan rakentaa.
Suomessa on erinomaiset mahdollisuudet löytää hyviä vesilähteitä ja myös mahdollisuuksia veden vientiin. UNESCOn mukaan Suomen vesivarojen laatu on maailman parasta. Soraharjut ovatkin erittäin hyviä suodattamaan ja tuottamaan puhdasta luonnonvettä.
− Luonnonvesi on kuin viini. Jokaisesta vesilähteestä tuleva vesi on koostumukseltaan erilaista. Vesi on myös herkkä ja hieno tuote ja sen koostumus riippuu monesta asiasta. Meidän vetemme tulee hiekkaharjun suodattamana ja sisältää myös niitä aineksia, mitä hiekkaharjussa on. Se on puhdasta ja kemikaalivapaata, Niilo Pellonmaa summaa.
Polar Springin tehtaan kylkeä komistaa ja katolla on yhteensä 2000 aurinkopaneelia, josta tehtaalle saadaan sähköä. ”Merkittävä osa tarvittavasta sähköstä tulee omasta aurinkovoimalasta”, tuotantopäällikkö Kalle Rajakangas kertoo.

Pääkuvassa: Kuluttajat käyttävät suuria vesikanistereita tänään yhä enenevässä määrin paitsi mökeillään niin myös esimerkiksi kahvin ja teen keittoon sekä juomavetenä.

 

Teksti ja kuvat, ellei toisin mainita: Ulla Harju/Hämeenraitti

 

Kaikki