Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä

Valokuituverkon rakentaminen Hollolaan, Herralan kylään

Valokuituverkon esiselvitys – valokuituverkon rakentamistarpeen esiselvitys- ja suunnitteluhanke

Herralan valokuituhanke

Aloitimme valokuituverkon esiselvityksellä 2017 ja verkon rakensimme käytännössä seuraavana vuonna. Koko hanke oli alusta asti vastatuulessa ja ensin hanke hyllytettiin ensin leader-ryhmässä, mutta myöhemmin saatiin läpi. Sen jälkeen hanke hyllytettiin Hollolan kunnan elinvoimavaliokunnassa, mutta myöhemmin meni läpi kunnan hallituksessa sekä valtuustossa. Hanketta piti käydä ylen valtakunnallisissa iltauutisissa asti markkinoimassa, että rahoitus onnistuisi. Monikaan ei uskonut, että tämä olisi mahdollista ja että onnistuisimme hankkeessa. Sitkeästi kun painoimme hanketta eteenpäin vastoinkäymisistä huolimatta saimme hankkeen liikkeelle. Isona jarruna oli myös se, että me kuusi ahkeraa puuhamiestä kävimme myynnin amatööreinä markkinoimassa tätä hanketta naapureillemme muutamaan sataan kotiin. Joidenkin oli ymmärrettävästi vaikea uskoa, että tämä kylällä saataisiin tehtyä.

Lopputulos kuitenkin palkitsi kovan työn, jota talkoilla hankkeen eteen tehtiin. Meillä on nyt noin pari vuotta ollut käytössä yli sadan kotitalouden kattava toimintavarma ja nopea valokuituverkko. Verkko on käytännössä huoltovapaa ja kuluttaa vähän energiaa joten se on myös ympäristöystävällinen. Odotettu elinkaari on vähintään 50 vuotta eli tästä on iloa nyt ja vielä pitkälle tulevaisuuteen.

Hanke onnistui myös taloudellisesti hyvin ja ilman maaseuturahaston tukea se ei olisi ollut mitenkään mahdollista. Oma arvioni on, että tuskin monikaan maaseuturahastosta tuettu hanke tuottaa hyvää niin monelle maaseudulla asuvalle ja näin pitkäksi aikaa kuin nämä valokuituhankkeet. Varsinkin nyt kun luotettavat yhteydet ovat tärkeämpiä kuin koskaan aiemmin ja maaseudulla asuminen on alkanut kiinnostaa ihmisiä toisella tavalla. Toivottavasti samantyyppisiä hankkeita tuetaan myös tulevaisuudessa.

Lisätiedot ja kyselyt: https://hollolanvalokuitu.fi/index.html/

Kaikki