Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Vaihtoehto pyörätielle

Hattulan Sattulan uudella kylätiellä kävelijät ja pyöräilijät ovat tasavertaisia autoilijoiden kanssa

 

 
Sattulan kyläyhdistyksen kevätkokouksessa 2017 nousi päällimmäiseksi huoli lasten liikkumisesta Sattulantiellä. Oli sattunut pari lähetäpititilannetta. Mitä ihmettä asialle voitaisiin tehdä?
Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Reijo Lehtinen tiesi liikennesuunnittelija taustallaan sen tosi asian, että ELY-keskuksella on kevyenliikenteen väylätarpeita monta kertaa enemmän kuin siihen varattuja rahoja. Se olisi pitkän odottamisen taival, jos sittenkään tierahat riittäisivät heille Sattulaan.  Hollannista lähtöisin oleva kyläläinen arkkitehti Wojtek Skalski heitti keskusteluun esimerkin Alankomaiden kyläteistä; pyöräilyyn kannustetaan ja sitä tukevia suunnitteluohjeita on jo olemassa.
Kyläyhdistys teki aloitteen kylätiekokeilusta Uudenmaan ELY-keskukselle, josko Sattulantie, maantie voitaisiin muuttaa ihan uudenlaiseksi kylätieksi, Hollannin mallilla. ELYyn kylän aloite tuli oikeaan aikaan. Liikenneasiantuntijat olivat jo keskenään pohtineet uusien ratkaisujen tarpeellisuutta ja pieni rahakin oli tätä varten olemassa. ELYssä tartuttiin ilolla Sattulan kyläyhdistyksen aloitteen, koska näin etukäteen tiedettiin, että suurin osa tien käyttäjistä olisi halukkaita kokeiluun. Vuosi ja kaksi kuukautta Sattulan kevätkokouksesta, ja uusi kylätie oli jo käytössä!
Uusi kylätie pakottaa ajamaan hitaasti
Tuntui oudolta ajaa tietä, jossa oli vaan yksi ajokaista, yhden auton levyinen. Kaistaa oli ihan pakko ajaa hitaasti, sillä vastaantulija lähestyi samaa kaistaa. Molemmat väistimme oikealle, kumpikin vastakkaiselle, leveälle pientareelle. Helppoa! Nopeusrajoitus kylätiellä on 40 km/h.  Töyssyjäkin oli muutamia tuolla kahden ja puolen kilometrin pätkällä, vaikka nopeuteni oli alhainen ilman niitäkin. Puolitoista metriset pientareet molemmin puolin antoivat kunnon tilan pyöräilijöille, kävelijöille ja koirien ulkoiluttajille.

Nyt lapsen uskaltaa päästää pyöräilemään
Kyläläiset ovat pääosin tosi tyytyväisiä. Jo muutaman viikon kokemuksella vaikuttaa, että pyöräily on lisääntynyt ja läpiajoliikenne on vähentynyt olemattomaan. Lapset uskaltaa nyt päästää kylätielle rauhallisella mielellä ja koulutie on muuttunut turvallisemmaksi. Uusi kylätie on houkutellut jo kulkijoita muualta, kauempaa on tullut porukkaa rullaluistimilla ja -suksillakin.
Sattulantie sopiva kylätiekokeiluun
Sattulan kylätie on 2,5 km pitkä ja sillä ei ollut raskasta liikennettä. Tien pystyy ohittamaan ylempiluokkaista maantietä pitkin. Liikennemäärät kylätiellä olivat riittävän alhaiset noin 350 autoa vuorokaudessa (Hollannin ohjeen mukaan pitää olla alle 600 auto /vrk). Maastonmuodot eivät olleet liian jyrkät tai mutkaiset. Ohjeet sanovat, että näkyvyyttä kun pitää olla 40 km/h nopeudella 60 metriä.

Halpaa toteuttaa
Sattulan kylätien kustannukset olivat 100 000 euroa, josta suurin kustannus tuli tien päällysteen uusimisesta. Kustannukset olisivat olleet minimaaliset, jos pelkät ajoratamaalaukset olisivat riittäneet. Erillinen pyörätie olisi maksanut yli kymmenkertaisesti ja sen toteuttaminen olisi vienyt aikaa. Ajatelkaa, yhden pyörätien hinnalla voitaisiin toteutettaa yli kymmenen uutta kylätietä.
Uuteen on opittava – toivottavasti se muuttuu normiksi pian
Ensimmäinen ajokerta tiellä, jossa oli vain yksi ajokaista, oli hämmentävää. Ilahduttavaa oli seurata, kuinka pyöräilijällä oli tasavertaisesti tilaa ja koiran kanssa mahtui kävelemään. Ajaessani kotiin Sattulan kylätien avajaisista näin silmissäni monia muita kylä- ja taajamateitä, joissa muutaman vuoden päästä pyöräillään yhtä turvallisesti kuin Sattulan kylätiellä. Jos minä saisin päättää, piirrättäisin pientareviivat uusiksi kaikilla maanteillä. 

Sattulan uuden kylätien avajaisissa kyläläisiä edessä Wojtek Skalski, kyläyhdistyksen sihteeri Leena Heikkilä, Uudenmaan ELY-keskuksesta Tuovi Päiviö ja kyläyhdistyksen puheenjohtaja Reijo Lehtinen.
Elina Leppänen

Kirjoittaja on Hämeen Kylät ry:n kyläasiamies, joka auttaa kyläyhteisöjä löytämään ratkaisuja kylänsä kehittämiseen ja jakaa hyviä kyläesimerkkejä toisille innostukseksi.  Hän auttaa käynnistämään uusia kyläpalveluja Kanta-Hämeessä Omalta kylältä Hämeessä -hankkeen turvin.
 
http://www.hameenkylat.net/omalta-kylaeltae-haemeessae
Hämeen Sanomat 23.8.2018 juttu ja video Sattulan uudesta kylätiestä:
https://www.hameensanomat.fi/kanta-hame/sattulan-uusi-ja-ainutlaatuinen-kylatie-on-saanut-paaosin-lampiman-vastaanoton-myos-huolia-on-herannyt-205989/
 

Kaikki