Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Vääksyssä kerätään talteen alueen tarinoita

Tarinat ja kokemukset halutaan kerätä talteen Vääksyssä. Tarkoituksena on hyödyntää tarinoita muun muassa paikallisten yritysten ja yhteisöjen toiminnassa. Samalla Vääksyssä parannetaan alueen kulttuuriympäristöä.
Vääksy_02Vääksyssä etsitään ja kerätään kesän ajan tarinoita paikallisesta elämästä, rakennuksista, tapahtumista ja historiasta. Muistoja ja kokemuksia kerätään helppokäyttöisen verkkopalvelun avulla ja samalla ne voidaan sijoittaa kartalle.
− Palveluun toivotaan kertyvän kaiken ikäisten tarinoita eri vuosikymmeniin liittyen. Muistot voivat liittyä omaan elämään tai paikallishistoriaan. Ne voivat kytkeytyä paikkoihin ja rakennuksiin, palveluihin ja henkilöihin tai vaikkapa elämyksiin ja tapahtumiin, Reetta Nousiainen Vanhan Vääksyn kehittämisyhdistyksestä kertoo.
Tarinoita kerätään osana Kulttuuriympäristöstä hyvinvointia ja liiketoimintaa -hanketta, joka on saanut rahoitusta maaseuturahastosta Päijänne-Leader ry:ltä. Tavoitteena on kehittää Asikkalan ja erityisesti Vääksyn kanava-alueen rakennettua kulttuuriympäristöä. Samalla vahvistetaan alueen identiteettiä ja liiketoimintamahdollisuuksia paikallisten tarinoiden avulla. Hanketta toteuttaa yhteistyössä Helsingin yliopisto HY+, Lahden ammattikorkeakoulu sekä Vanhan Vääksyn kehittämisyhdistys.
− Haastamme mukaan keräykseen myös koululuokkia, jotka voisivat kysellä vanhemmiltaan tai isovanhemmiltaan muistoja alueelta. Haluamme tietysti myös kuulla mitä lapsilla tai nuorilla on itsellään kerrottavaa Vääksystä, Reetta Nousiainen toteaa.
Paikallisen liike-elämän vahvistaminen on tärkeä osa hankkeen toimintaa ja tarkoituksena on jakaa ja hyödyntää erilaisia kokemuksia ja tarinoita yritys- ja yhdistystoiminnassa. Nousiainen kannustaakin alueen yrityksiä ja yhteisöjä sekä kuntaa hyödyntämään hankkeessa kerättyjä tarinoita.
− Helsingin Yliopisto järjestää syksyllä yrityksille työpajoja, joissa kerrotaan miten tarinoita voi hyödyntää esimerkiksi markkinoinnissa. Luvassa on myös tekijänoikeuskoulutusta.
Hoitosuunnitelma puistoalueille
VääksyTarinoiden keräämisen lisäksi hankkeessa parannetaan alueen kulttuuriympäristöä. Vääksyyn tehdään uusi kulttuuriympäristöohjelma, jota koostaa opinnäytetyönä ja harjoitteluna ympäristöinsinööriksi ensi keväänä valmistuva Marjut Kakko LAMK:sta.
− Vääksyn kanavan ja vanhan keskustan alueella on arvokasta vanhaa rakennuskantaa sekä rikas puisto- ja huvilahistoria, mutta tietoa tarvitaan lisää. Tarkoituksena on muun muassa tehdä puistoalueille hoitosuunnitelmat, joita sitten jatkossa noudatetaan. Hyödynnämme myös oppilaitosyhteistyötä ja olemme saaneet Koulutuskeskus Salpauksesta oppilaita tekemään raivausta ja kitkemistä. Näitä töitä tehdään myös talkoilla, Reetta Nousiainen toteaa.
Heinäkuussa on lisäksi aloitettu kuvaamaan päivitettävään kulttuuriympäristöohjelmaan tulevaa rakennettua ympäristöä. Kuvattavana ovat muun muassa rakennukset sekä muut rakennetut kohteet. Tietoja kohteista on kerätty jo viime keväänä LAMK:n kurssien puitteissa ja toimintaa jatketaan tänä syksynä.
Pieniä ja suuria tarinoita
Vääksystä mieleen tulevia tarinoita voi syöttää verkkopalveluun aina syyskuun loppuun saakka. Lisäksi tarinoita voi käydä kertomassa Vanhan Vääksyn kehittämisyhdistyksen toimistolla.
− Toivon, että ihmiset tarttuisivat asiaan ja kertoisivat omia tarinoitaan. Ne voivat olla vaikkapa vain pieniä yksityiskohtia tai kokemuksia. Tarinan tai asian ei tarvitse olla pitkä tai iso, jotta se kiinnostaa, Nousiainen muistuttaa.
Reetta Nousiainen on itse muuttanut Vääksyyn muualta, mutta on ollut jo monta vuotta innolla mukana Vanha Vääksyn kehittämisyhdistyksessä. Aikaa kotiseututyöhön ja alueen kehittämiseen menee sekä työssä yhdistyksessä että vapaa-ajalla.
− Olen aikaisemmin tehnyt töitä kuntamarkkinoinnin parissa ja opiskelen kulttuurihistoriaa harrastuksen vuoksi. Ehkä tämä on itselleni vähän kuin sydämenasia. Mielestäni tällaista miljöötä ja sen tarinoita pitäisi tuoda enemmän esille, Nousiainen hymyilee.
 
Onko sinulla tarina kerrottavana Vääksystä? Suora linkki palveluun löytyy tästä >>
https://maptionnaire.com/fi/1515/
Lisätietoa hankkeesta löytyy Vanhan Vääksyn kehittämisyhdistyksen sivuilta >>
www.vanhavaaksy.fi

Teksti ja kuvat: Ulla Harju / Hämeenraitti

 
 
 

Kaikki