Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Ulkokuntosali tuo vireyttä Kalkkisten kylälle

Leader-rahoituksella tuettu noin 160 liikunta- ja harrastuspaikkaa tai välineistön hankintaa Hämeessä

 
Hämeessä toimivien viiden Leader-ryhmän tuella on maaseudulle rakennettu tai kehitetty 73 liikunta- ja harrastuspaikkaa. Lisäksi ryhmät ovat rahoittaneet noin 80 erilaista harrastusvälineistön hankintaa. Kalkkisten kylään rakentunut ulkokuntosali on esimerkki siitä, miten Leader-rahan avulla on tuettu liikunnan ja harrastamisen edellytyksiä maaseudulla.
Kalkkisten Kataja ry halusi sijoittaa seuran pääomaa koko kylän hyväksi ja siitä lähti idea uuden ulkokuntosalin rakentamisesta. Yhdistys haki ja sai laitteiden hankkimiselle ja paikan rakentamiselle tukea Päijänne-Leader ry:ltä maaseuturahastosta. Nyt liikuntalaitteet tuovat kylään uutta toimintaa ja vireyttä kaiken ikäisille.
− Kylällämme ei ole kuntosalia ja lähimmälle salille on matkaa 30 kilometriä. Harvalla tuli lähdettyä varta vasten salille, eikä kaikilla ollut siihen välttämättä taloudellisiakaan mahdollisuuksia. Myös julkisten kulkuyhteyksien vähäisyys vaikeuttaa liikkumista kauemmaksi, Kalkkisten Kataja ry:n puheenjohtaja Päivi Taavila kertoo.
Kalkkisissa on jo urheilukenttä ja pururata sekä esimerkiksi frisbee-golfrata. Niiden läheisyyteen tulleet ulkokuntosalilaitteet lisäävät liikkumisen monipuolisuutta. Kyläläisillä on mahdollisuus kehittää ja ylläpitää omaa kehoaan monipuolisesti voimaharjoittelun avulla muun ulkoilun lomassa.
− Laitteet sopivat kaiken ikäisille. Osassa on säätömahdollisuus, joten harjoitteita voi tehdä oman voiman ja kunnon mukaan. Myös venyttelyt on helppo tehdä laitteita hyväksi käyttäen, Päivi Taavila toteaa.
Elinvoimaa maaseudulle

Hannu Lepistö, Matti Kettunen ja Kimmo Kainulainen jalkakyykkylaitteen asennuspuuhissa kesällä Kalkkisissa. Kuva: Päivi Taavila
Sosiaali- ja terveysministeriö on arvioinut, että liian vähäinen liikunta aiheuttaa Suomessa jopa 400 miljoonan euron vuosittaiset kustannukset. Kustannuksia voidaan pienentää parantamalla liikkumisen mahdollisuuksia. Leader-ryhmille liikunta- ja harrastushankkeiden tukeminen on tärkeä osa toimintaa.
− Harrastuksiin ja liikuntaan liittyvät hankkeet ovat erittäin hyvä tapa lisätä alueen elinvoimaa, sosiaalista pääomaa sekä ehkäistä syrjäytymistä. Tulokset ovat konkreettisia ja ne jatkuvat pitkään hankkeiden toteuttamisen päätyttyä, toteaa Lahden seudulla toimivan Leader Etpähän toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Jauhiainen.
Rahoituksen turvin maaseudulle syntyy jatkuvasti uusia harrastuspaikkoja. Kanta- ja Päijät-Hämeessä tuettuja kohteita on vuodesta 2014 lähtien yhteensä noin 160.
Kalkkisten ulkokuntosali onkin yksi esimerkki siitä, miten Leader-rahoituksen avulla on voitu tukea liikunnan ja harrastamisen edellytyksiä maaseudulla. Usein rahoitus mahdollistaa entistä paremmat tilat tai välineet tai jopa harrastuksen jatkuvuuden kokonaan.
− Ilman Leader-rahoitusta tämäkin hanke olisi jäänyt toteutumatta. Rahoituksen saaminen oli edellytys koko paikan rakentamiselle, Kalkkisten Katajan Päivi Taavila painottaa.
Hämeeseen 2,26 miljoonan euron panos
Leader-tuki on tuonut vuodesta 2014 lähtien Kanta- ja Päijät-Hämeessä yli 2,26 miljoonan euron panoksen liikkumisen ja hyvinvoinnin lisäämiseen. Tästä 1,01 miljoonaa euroa on Päijät-Hämeen osuus. Tuki koostuu EU:n, valtion ja kuntien rahasta.
Uudet harrastuspaikat mahdollistavat liikunnallisen tekemisen paitsi alueen asukkaille, myös vetävät puoleensa liikkujia lähikaupungeista. Päijät-Hämeessä Leader-rahoituksen ja maaseudun asukkaiden talkootyön ansiosta on muun muassa syntynyt koripallohalli Heinolaan, parannettu koirien koulutuskentän valaistusta Nastolassa sekä hankittu judo-tatameja Orimattilaan.
− Tällaisia toimia rahoitetaan hyvinvoinnin vuoksi. Uusi tai remontoitu harrastuspaikka tai välineistön hankinta lisää kokonaisvaltaisesti liikettä alueella, pohjoisessa Päijät-Hämeessä toimivan Päijänne-Leaderin toiminnanjohtaja Anu Taipale lisää.
Valtakunnallisestikin erityisenä haasteena on lasten ja nuorten liikkumattomuus. Tähän ongelmaan myös Leader-ryhmät haluavat puuttua.
− Rahoituksen avulla pyrimme edistämään lähiliikuntapaikkojen rakentamista. Samalla voimme tukea alueen urheiluseurojen toimintaa harrastus- ja liikuntapaikkojen kehittämiseksi, Leader Etpähän Jukka-Pekka Jauhiainen summaa.
 
Hankerekisteri:
Kaikki Hämeessä rahoitetut hankkeet löytyvät Hämeenraitin hankerekisteristä: http://www.hameenraitti.fi/hankerekisteri/
Pääkuva: Kalkkisten ulkokuntosali, kuva Virpi Kallioinen
 
 

Kaikki