Toiseksi viimeinen työpäivä ennen lomaa. Lehdissä ja mediassa on ohjeita miten järjestelet työt niin, että on hyvä jäädä lomalle. Kevennä työtahtia ennen lomaa ja tee lista tekemättömistä töistä, jotka vielä ennen lomaa pitää tehdä. Siirrä muut suosilla syrjään.
Kuten voi kuvitella, oikeassa elämässä ei useinkaan mene näin, vaan juuri viimeisinä päivinä tulee jotain yllättävää, mitä pitää hoitaa. Virkamiestä riivaa lievä paniikki: tuleeko tarvittavat liitteet hakijoilta ajoissa, vieläkö Leadereistä tulee jotain, saako nää valmiiksi ennen lomaa? Mikä se juttu oli, mitä lupasin kommentoida, mihin viestiin piti jo eilen vastata? Ja työaikaseuranta, asiakastyytyväisyyskyselyt ja ai niin, blogi-tekstikin piti kirjoittaa!
Tämä tuntuu toistuvan joka vuosi ennen kesälomaa. Näköjään sitä vaan ei opi, vaan itseaiheuttaa tämän tilanteen vuosi toisensa jälkeen. Olen kuullut villejä huhuja, että on olemassa ihmisiä, jotka pystyvät tekemään suunnitelmia ajankäytöstään ja jopa toteuttamaan ne! Tällaisina päivinä kadehdin vilpittömästi heitä, vaikka valitettavan usein tuntuukin, että nykymaailmassa suunnitelmat, ohjelmat ja strategiat ovat päätarkoitus eivätkä apuväline.
Mutta kyllä tästäkin päivästä selviää ja asiat, jotka voi tehdä, tulee tehdyksi. Ja mikä jää tekemättä, odottaa kiltisti täällä lomalta palaavaa – vaikka kaikenlaista tavaraa onnistuukin hukkaamaan, tekemättömät työt harvemmin katoavat. Onneksi edessä on sellainen asia, johon suunnitelmallisuus ei kuulu: loma. Koitan loppuun asti välttää sitä, että keräisin kaamean määrän asioita, joiden yhteinen nimittäjä on ”teen sitten lomalla”. Käy helposti niin, että havahtuu ensimmäisen lomapäivän iltana ”herraisä, kokonainen lomapäivä kohta mennyt, enkä ole siivonnut autotallia, pessyt ikkunoita, käynyt kymmenessä kesätapahtumassa, viettänyt viikkoa luostarissa retriitissä, tavannut kaikkia sukulaisia, urheillut, lukenut dekkareita, digitoinut 1000 vanhaa diakuvaa….”
Vuosi on puolessa välissä. Nyt on aika nauttia Suomen lyhyestä kesästä säässä kuin säässä ja tehdä se juuri niin, kuin kukin itse haluaa. Mukavaa kesäaikaa!
Kirjoittajana oli tällä kertaa Antti Pitkänen, joka toimii Hämeen ELY-keskuksessa maaseudun kehittämisen asiantuntijana.
Hyvää ja rentouttavaa kesälomaa Antille!