Juuri samaisena päivänä, kun tämä teksti julkaistaan, olen entiseen opinahjooni kutsuttuna kertomassa työstäni ja siitä, miten päädyin nykyiseen työhöni. Omalla kohdallani vastaus viimeiseen kysymykseen on, että päädyin nykyiseen työhöni monen iloisen sattuman summana. Kaikki eivät kuitenkaan ole yhtä onnekkaita, vaan toisille työnhakukin on jo täyttä työtä!
Taannoin Helsingin Sanomat julkaisi artikkelin, jossa nostettiin esille se, että tulevaisuudessa cv:tä ja työkokemusta tärkeämpää on työnhakuvaiheessa tuoda esille oma kehittymiskyky ja halu oppia uutta. Väittämä perustuu siihen, että työnkuvat vaihtuvat nopeasti, jolloin työntekijällä täytyy olla todellinen halu kehittyä työtehtävien tahdissa. Uskon asian olevan juurikin näin, mutta samalla hetkellä työnhakuvalmennuksissa painotetaan cv:n ja työhakemuksen sisällön tärkeyttä.
Yhtenä haasteena työnhakijalla työnhaussa on varmaankin se, että työnhaku kehittyy niin hurjaa vauhtia, että pian perinteinen työhakemus ja cv ovat jo kivikautisia työkaluja. Tilalle ovat tulossa visuaaliset cv:t, video cv:t, sähköiset portfoliot ja ties mitä muuta. Itseäni tämä työnhaun teknistyminen jopa vähän hirvittää, saatikka sitten palkkatuella töissä olevia asiakkaitamme. Olenkin pohtinut, että pärjääkö työmarkkinoilla jatkossa parhaiten se henkilö, joka omaa parhaan tietoteknisen osaamisen videohakemuksineen vai voiko hakija pärjätä vielä perinteisin menetelminkin ilman teknisiä hienouksia ja profiilia LinkedIn:ssä.
Itse suurimmaksi haasteeksi työnhaussa olen kokenut joukosta erottumisen vaikeuden. Jos yhtä tehtävää kohden on kymmeniä tai pahimmillaan satoja hakijoita, on hyvin vaikea saada aikaiseksi niin erottuvaa hakemusta, jolla pääsisi edes työhaastatteluun. Kenties ratkaisu tähän voisi olla juurikin tuo video-cv. Jos minun tulisi kuitenkin poimia muutama tärppi oman työnhakuni tueksi tuosta mainitsemastani Helsingin Sanomien artikkelista, niin uskoisin seuraavilla asioilla todella olevan suurin merkitys työnhaussa: omien vahvuuksien ja erityisosaamisen esille tuominen, oma motivaatio sekä oman kehityskyvyn korostaminen. Jää sitten työnantajan pähkäiltäväksi, että mihin asioihin hän haluaa työnhakijassa kiinnittää huomiota.
Ei siis varmastikaan ole olemassa yhtä oikeaa totuutta sille, että miten pärjätä työnhaun viidakossa, mutta neuvoja ja vinkkejä on enemmän, kuin kukaan ehtii sisäistämään. Tiedon puutteesta ei siis pitäisi jäädä kenenkään työnhaku kiinni. Kenties itsekin on jossain vaiheessa hypättävä kehityksen kelkkaan mukaan ja luotava persoonallinen video-cv, mutta toistaiseksi yritän pärjätä vielä perinteisillä työnhakumenetelmillä. Yksi vääristymä yhteiskunnassamme kuitenkin haittaa monen pätevän työttömän työllistymistä: valitettavan usein työssä oleva työnhakija saa työpaikan todennäköisemmin kuin työttömänä oleva työnhakija. Ratkaisua ongelmaan minulla ei valitettavasti ole, mutta jos olisi, niin uskon, että tässä maassa olisi huomattavasti vähemmän pitkäaikaistyöttömiä.
Jos tämän tekstin lukeminen aiheutti tarvetta päivittää omia työnhakuvalmiuksiaan, niin Hämeen TE-toimiston järjestämistä webinaareista voi napata kevään aikana parhaat vinkit työnhakuun. Lisätietoja webinaareista täältä >>
Blogivuorossa meillä oli tällä kertaa TriPla-hankkeen hankesihteeri Sanni Kurkela.