Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Turvallisuus takaa kesäteatterin toiminnan

Turkhaudalla Hausjärven kunnassa on suosittu kesäteatteri Miinan Monttu. Kesäteatterin toimintaa pyörittää Nuorisoseura Silmu. Nuorisoseura on aloittanut liikenneturvallisuushankkeen, jotta Miinan Montun toiminnan jatko voidaan taata.
Nuorisoseura Silmun liikenneturvallisuushanke lähti liikkeelle monien vaiheiden jälkeen. Alkunsa se sai jo vuonna 2010, kun Miinan Montulle suunniteltiin puffettikatosta ja äänikoppia. Lupa näiden rakentamiseen saatiin silloiselta Hämeen Tielaitokselta, jonka mailla Miinan Monttu osittain sijaitsi.
─ Siinä kävikin sitten niin, että Tielaitos lakkautettiin ja tilalle tuli ELY-keskus. He eivät antaneetkaan lupaa rakentamiselle, kertoo liikenneturvallisuushankkeen vetäjä Juhani Ahtinen.
Uudenmaan ELY-keskuksen kanssa käytiin pitkiä keskusteluita ja lopputuloksena syntyi Miinan Montun liikenneturvallisuushanke. Hankkeen aloitus oli edellytys sille, että toimintaa saatiin jatkaa. ELY-keskus oli havainnut riskinä kesäteatterin vieressä sijaitsevan tien.
─ Kaikki vaaran mahdollisuudet pitää huomioida. Siellä missä on liikennettä, on aina myös vaara, että jotain voi käydä, toteaa Nuorisoseura Silmun tuore puheenjohtaja Kai Varantola.
Pitkäjänteistä kehitystä
Hankkeessa on kaksi varsinaista vaihetta. Ensimmäinen vaihe sisältää tiesuunnitelman laadinnan ja toinen vaihe sisältää suunnitelman toteutuksen. Ensimmäinen vaihe tehtiin jo viime vuonna ja tänä kesänä on tarkoitus aloittaa hankkeen toinen vaihe.
─ Käytännössä toinen vaihe tarkoittaa sitä, että tien varteen tulee sillankaide 80 metrin matkalle. Kaide nousee 120 senttimetrin korkeudelle ja se upotetaan 80 sentin syvyyteen, Juhani Ahtinen valaisee hankkeen suunnitelmaa.
Samalla tiealue kaventuu 20 metristä noin kolmen metrin päähän uudesta kaiteesta. Miinan Montun rinne palautetaan alkuperäiselle maanomistajalle, jonka kanssa Silmulla on voimassa oleva vuokrasopimus.
Liikenneturvallisuushanke ei ole Nuorisoseura Silmun ainoa hanke. Vuosien varrella nuorisoseura on hakenut tukea muun muassa Miinan Montun katoksen rakentamiseen ja katsomoiden uusimiseen. Nyt valmistuva liikenneturvallisuushanke mahdollistaa myös vanhojen ideoiden heräämisen eloon.
Nuorisoseura Silmu onkin erinomainen esimerkki siitä, miten pitkäjänteinen rahoitus auttaa kehittämään toimintaa. Idea rahoitukseen lähti jo huoltoteitä ja sähkötöitä tehdessä.
─ Silloin edessämme oli isoja investointeja, joita seuramme ei pystynyt tekemään. Me emme saa tuottaa voittoa, joten ei meillä ole kymmeniä tuhansia euroja laittaa likoon, ilmoittaa Juhani Ahtinen.
Rahoitusta Nuorisoseura Silmu on saanut maaseuturahastosta Leader-ryhmä EMO ry:ltä. Saadut tuet ovat lisänneet uskallusta suunnitella uusiakin hankkeita.
Suosittu kesäteatteri
Nuorisoseura Silmu täyttää tänä vuonna kunnioittavat 109 vuotta. Kesäteatteri Miinan Monttu saavuttaa sekin jo 25 vuoden iän, vaikka kesäteatteria alueella on nähty jo ennen Miinan Monttuakin.
─ Kesäteatteritoimintaa oli jo ennen vuotta 1993, mutta silloin toimintaa oli pitkin ja poikin maatalojen pihoja. Kiinteää paikkaa ei ollut ennen Miinan Monttua, kertoo Juhani Ahtinen.
Parina viime vuotena kesäteatteri on ollut katsojamäärissä mitattuna Riihimäen seudun suosituimpia, ellei suosituin kesäteatteri. Teatterin näytöksiä onkin kehuttu seudun parhaiksi.
─ Viime kesänä rikoimme kaikki mahdolliset ennätykset, mitä meillä on ollut. Parhaimmillaan oli yli 500 henkilöä yhdessä näytöksessä. Kokonaiskatsojamäärä nousi yli 5400, iloitsee Kai Varantola.
Tänä kesänä ensimmäinen näytös pidetään 9. kesäkuuta. Kyseessä on Sanna Saarelan ohjaus Eila, Rampe ja palvattu onni. Näytelmä sisältää huumoria Tampereen murteella höystettynä ja näytöksiä pidetään neljä ennen tauolle siirtymistä. Joko tauon aikana tai esityskauden jälkeen rakennetaan Miinan Montun kaide.
Näytelmien lisäksi Miinan Montussa järjestetään muun muassa konsertteja ja oopperoita. Viime kesänä suosiota keräsi Hausjärvi Love. Tulossa on myös Miinan markkinat -huutokauppa, VSOP-improvisaatioteatteria ja gospelmusiikkia. Aluetta voi myös vuokrata omaan käyttöön. Esimerkiksi Ryttylän koulun kevätjuhla on järjestetty Miinan Montussa jo monena vuotena.
─ Ilmoitamme tulevista avoimista tapahtumista omilla verkkosivuillamme, Kai Varantola päättää.

Viime kesä oli teatterille menestys.
Pääkuvassa Juhani Ahtinen (vas.) ja Kai Varantola (oik.) havainnollistavat uuden kaiteen korkeutta.
 
Teksti ja pääkuva: Jaakko Launonen/Hämeenraitti
Muut kuvat: Nuorisoseura Silmu

Kaikki