Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Tuija Hippeläinen hakee Leader-työstä uusia haasteita

Hämeen ELY-keskuksella on edessään muutoksen ajat. Autot ovat siirtäneet toimistotarvikkeita vanhasta osoitteesta Raatihuoneenkadulta muutaman korttelin päähän Koulukadulle ja toimiston ovia on suljettu viimeisiä kertoja. Koko ELY-keskus arkistoista varsinaisiin työskentelytiloihin tullaan siirtämään maanmittauslaitoksen kanssa samaan tilaan, ainoastaan asiakaspalvelupiste tulee jäämään vanhaan osoitteeseen.
Helmikuun alussa Leader-ryhmien yhteisöprojektien yhteyshenkilönä ja vastaavana tarkastajana Hämeen ELY-keskuksessa aloittanut Tuija Hippeläinen nauraa, että puistonäkymät vaihtuvat sisäpihan roskakatoksiin, mutta työtehoa se ei haittaa.
– Olen innoissani uusista haasteista, joita tuore työ tuo mukanaan.
Tuija Hippeläinen on ensi töikseen tutustunut alueensa Leader-ryhmien toimijoihin, joiden hankkeiden esittelystä ja laillisuustarkastuksista hän on vastuussa. Alueen kolme Leader-ryhmää, LounaPlussa ry, Linnaseutu ry ja EMO ry, ovat jättäneet innostavan ensivaikutelman.
– Olen kiertänyt kaikkien toimintaryhmien hallituksissa ja on ollut ihanaa nähdä ryhmien positiivinen pöhinä. Niistä huokuu usko ja into omaan tekemiseen. On uskomattoman hienoa huomata, että ihmiset ovat näin sitoutuneita toimintaan.
– Leader-työ on yhteisöllistä kehittämistä. Joku kuvasi asiaa hyvin niin, että Leader-rahoituksella tuettu hanke on sellainen, joka ei hyödytä ketään, mutta josta hyötyvät kaikki. Nämä uudet asiat ovat kutkuttavan mielenkiintoisia, olen ihan liekeissä tällaisesta kehittämistyöstä, Hippeläinen kertoo innostuneena.
Uudet haasteet yllyttivät hakemaan
Tuija Hippeläisellä on mittava kokemus maaseutuhallinnosta. Rahoitusasiantuntijana Hippeläinen on viimeksi vastannut maatalouden investointituista ja osa työajasta kuluu yhä tuon työn parissa. Uusi työ tuli kuitenkin kuin tilauksesta, kun pestiä aiemmin hoitaneen Ari Lindqvistin virka vapautui tämän jäädessä eläkkeelle.
– Kun Arin paikka tuli hakuun, mietin mitä teen. Minulla on vielä kohtalaisen pitkä aika eläkkeelle ja päätin, että vierivä kivi ei sammaloidu. Olen todella innoissani, kun pääsen taas oikein tukevasti hakkaamaan päätäni seinään uusien asioiden kanssa. Työ tarjoaakin uusia haasteita. En vielä tunne kenttää ja joudun ottamaan kaikesta selvää.
Hippeläinen kertoo, että Leader-työ ja kehittämistuet ovat osoittautuneet kiinnostavaksi kokonaisuudeksi. Hankkeet ovat paljon monimuotoisempia kuin maatalouden investointien piirissä ja antavat mahdollisuuden tarkastella asioita uudella tavalla.
– Työhön hakiessa tavoitteenani oli saada vaihtelua ja uusia haasteita, ja niitä olen saanut. Olen joutunut opettelemaan uuden näkökulman ja katsomaan asioita eri vinkkelistä kuin aiemmin. Mukaan on pitänyt ottaa hankkeiden yhteisöllinen puoli, jonka tarkastelu on ollut kiehtova, Hippeläinen kertoo.
– Olen päässyt näkemään, että kentällä tehdään paljon hyvää työtä, jota muutoin ei tulisi tehdyksi. Leader- hankkeet tarjoavat yhteisöllisyyttä. Ne ovat hieno keksintö, joissa on yhteisöllinen lähestymistapa. Ihmiset voivat itse päättää onko asia tärkeä vai ei, Hippeläinen jatkaa.
Yhteisöllisyyttä yhteistyöllä
Tuija Hippeläinen muistuttaa, että kuukausi on lyhyt aika omaksua kaikkea sitä, mitä Leader-työssä on tehty jo vuosikymmeniä.
– En tiedä vielä kaikkea, mutta askel askeleelta aion ottaa asioista selvää. On kuitenkin ihanaa, että on hyviä työkavereita, hyvin toimiva yhteistyö ja sosiaaliset verkot.
Hippeläinen kiittelee, että Lahden ELY-keskuksen kollegat ovat olleet valmiita auttamaan kaikessa ja Leader-ryhmät ovat omalla innostuneisuudellaan ja työpanoksellaan tehneet siirtymän helpoksi. Esimerkiksi Leader-ryhmien kokemus hankehakemuksista ja lainsäädännöstä on ollut merkittävä apu. Toistaiseksi saapuneet hankehakemukset ja laillisuustarkastuspyynnöt ovat olleet hyvin viimeisteltyjä.
– Toimintaryhmät suorittavat itse tarkoituksenmukaisuusharkinnan ja päättävät omissa hallituksissaan millaisia hankkeita tukevat. Me ELY-keskuksessa tarkistamme täyttävätkö hankehakemukset laillisuuskriteerit ja ovatko ne virallisesti tukikelpoisia, Hippeläinen kertoo roolistaan.
– Yhteistyö ryhmien kanssa on lähtenyt liikkeelle hyvin, kun olemme yhdessä miettineet ovatko hankkeet tukikelpoisia vai eivät. Jatkossa, kun ymmärrykseni kasvaa ja pääsen perehtymään Leader-kenttään kokonaisvaltaisemmin, pyrin olemaan apuna hankkeiden suunnittelussa ihan alusta asti.
Yhteistyökumppaneilleen Hippeläinen toivottaa pitkämielisyyttä ja työn iloa, into edellä.
 
 

Teksti ja kuva: Ottopekka Wiik/Hämeenraitti

 
 

Kaikki