Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä

Tuhansien järvien maassa vain viidesosa syödystä kalasta on kotimaista

Mistä voi johtua, että kotimainen kala ei löydä kuluttajien lautaselle? Kotimaisen kalan käytön lisäämisellä olisi paljon positiivisia vaikutuksia niin kansanterveyteen, alan työpaikkojen määrään kuin hiilijalanjälkeemmekin.

Reseptikilpailun avulla etsitään uusia järvikalatuotteita kauppojen hyllyjen kautta kuluttajien lautasille.

Kiinnostus kotimaisia kalatuotteita kohtaan kasvussa

Kotimainen kala on maukasta ja terveellistä lähiruokaa. Kysyntä on lähtenyt kasvuun, mutta siitäkin huolimatta vain vajaat 20 % ravintona käyttämästämme kalasta on kotimaista. Tämä on hyvin vähän siihen nähden, millaisten vesistöjen äärellä elämme. Suomen järvissä on paljon luonnonkalaa, jonka käyttöä elintarvikkeena voitaisiin lisätä. Kulutuksen lisäämisen edellytyksenä on kuitenkin tarjonnan lisääminen.
Kalan myönteisistä terveys-, ympäristö- ja ilmastovaikutuksista huolimatta sen kulutus ei ole kasvanut halutulla tavalla. Terveellinen ja ympäristöystävällinen lähikala kyllä houkuttaa monia, mutta ruokaa ei välttämättä osata tai ehditä valmistaa itse alusta alkaen. Tarvitaankin uudenlaisia, maukkaita ja käteviä kalatuotteita, jotka vastaavat paremmin kuluttajien kysyntään.

Reseptikilpailu apuna uusien järvikalatuotteiden etsinnässä

– Sisä-Suomen kalatalousryhmän järvikalan reseptikilpailussa tarkoituksena on löytää uusia maukkaita järvikalareseptejä, jotka voitaisiin kilpailun jälkeen muokata tuotteiksi kauppojen hyllyille tai annoksiksi vaikka kouluruokailuihin, kertoo kilpailusta vastaava kalatalouskoordinaattori Katja Svahnbäck.

Kilpailussa halutaan painottaa vajaasti hyödynnettyjen kalalajien kuten särkikalojen ja muikkujen käyttöä resepteissä.

– Emme etsi gourmet ravintola-annosta vaan jotain uutta ja innovatiivista tuotetta, joka vastaisi kuluttajien kysyntään. Maku on kuitenkin se, mikä ratkaisee lopulta tässäkin, jatkaa Svahnbäck.

Kilpailussa on kaksi eri kilpailusarjaa:

1. Järvikalatuote kauppojen hyllyille

2. Puoli- tai täysjaloste suurtalouskeittiöille.

Kilpailuun tulleista resepteistä valitaan parhaimmisto ja ne valmistetaan maisteltaviksi ammattikeittiössä. Koululaisista, ruoka-alan ammattilaisista ja kala-alan asiantuntijoista koostuva raati valitsee voittajan, joka palkitaan Rosellin kalaveitsellä.

Kilpailu on käynnissä 1.3.2021 asti.

Lisätietoa kilpailusta löytyy linkistä.

Reseptikilpailu on osa Järvikalan arvoketjun kehittäminen Sisä-Suomessa -hanketta, joka pyrkii edistämään alueen elinkeinokalatalouden kehittymistä eri keinoin. Hankkeen rahoitus tulee suurelta osin Euroopan meri- ja kalatalousrahastosta.

Myös hallitusohjelma tunnistaa tarpeen edistää kotimaisen kalan käyttöä. Kotimaisen kalan edistämisohjelman tavoitteena on, että vuonna 2027 suomalaiset söisivät viikossa keskimäärin 2,5 annosta kalaa nykyisen 1,7 annoksen sijaan.

Lisätietoja:

Katja Svahnbäck
Kalatalouskoordinaattori
Sisä-Suomen kalatalousryhmä
puh: 044 7440396
katja.svahnback@paijanne-leader.fi
http://www.paijanne-leader.fi/kalatalousryhma

Kaikki