Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä

TOISAALLA | BLOGI | Kuntapyörät lisäämässä liikkumisen mahdollisuuksia

Kaupunkipyöriä on näkynyt varsinkin suuremmissa kaupungeissa jo useiden kesien ajan, ja useimmissa paikoissa pyöräily on ottanut hyvin tuulta alleen.

Kesän 2020 alkupuolella myös Hollolan pääkirjaston eteen ja maatilamyymälä Kinnarin tilalle ilmestyi yhteensä kymmenen kuntapyörää. Siinä missä kaupunkipyörät ovat useassa tapauksessa erillisen yrityksen omistamia, ovat Hollolan kuntapyörät kunnan omistuksessa – ja käyttäjille ilmaisia.

Lainaaminen tapahtui kirjaston ja maatilamyymälän asiakaspalvelupisteistä niiden aukioloaikojen puitteissa näyttämällä henkilöllisyystodistusta ja täyttämällä paperisen lomakkeen. Kirjastokorttia ei siis tarvittu, mikä mahdollisti pyörien lainaamisen myös matkailijoille ja muille kirjastokortittomille. Myös pyöräilykypärä sisältyi lainaamiseen, minkä lisäksi lainaajille oli tarjolla pyöränpumppu sekä desinfiointiliinoja pyörän puhdistamiseen.

Kiertotalouden hengessä pyörät olivat kierrätyskeskuksesta hankittuja ja paikallisella yrityksellä huollatettuja. Kesän aikana pyörien huolloista ja muista käytännön töistä vastasi paikallinen työllisyyspalveluryhmä.

kuntapyörät tilamyymälän oven pielessä.
Kuntapyörät lainausvalmiudessa tilamyymälällä. Kuva: Anna Claudelin

Kuntapyöriä lainattiin asioilla käymiseen ja retkeilyyn

Pyörien lainaajia kannustetiin vastaamaan kuntapyöräkyselyyn lainaamisen jälkeen. Porkkanana vastaajien kesken arvottiin kesän lopuksi lahjakortteja paikallisiin yrityksiin. Puolet kyselyyn vastanneista olivat lainanneet pyörää asioilla käymiseen, jolloin poljettu matka vaihteli 2–8 kilometrin välillä. Toinen puolisko oli lainannut pyörää retkeen tiettyyn kohteeseen, esimerkiksi uimarannalle, tai muuten vaan ajeluun. Näiden vastaajien kilometrimäärät olivat suurempia ja vaihtelivat 5–30 kilometrin välillä. Kaikkien lainauskertojen keskimääräinen lainausmatka oli 8 kilometriä.

Pyörät olivat siis ilahduttavasti auttaneet arkiliikkumisessa ja siivittäneet ihmisiä tutustumaan Hollolaan. Noin puolet vastaajista olivat lainanneet pyörän sattumalta ohi kulkiessaan, ja toinen puoli oli kulkeutunut lainauspisteelle lainaus valmiiksi mielessään. Suurin osa vastaajista oli alun perin bongannut pyörät kirjaston tai tilamyymälän edestä, myös osa heistä, jotka saapuivat lainaamaan pyörää vasta myöhemmin.

Pyörien lainaustoiminnan hoitaminen vaivatonta

Sekä kirjaston että Kinnarin tilan työntekijät ottivat kuntapyörät ilolla vastaan. Vaivaa pyörien lainaamistoiminnan hoitamisesta ei koitunut, mistä kiitos kuuluu tietysti myös lainaajille: pyörät palautuivat kunnossa ja ajallaan, eikä haavereita tapahtunut. Lainatessa lainaajat allekirjoittivat lapun, jossa tiedostivat pyörien olevan huollettuja, mutta kuitenkin käytettyjä, ja olevansa itse vastuussa omasta turvallisuudestaan. Lisäksi lainaajat sitoutuivat noudattamaan Suomen tieliikennelainsäädäntöä. Myöskään ilkivaltaa pyörät eivät kokeneet.

Ensi kesänä kuntapyöriä pyritään lanseeraamaan myös uusiin lainauspisteisiin Hollolassa. Lisäksi suunnitelmana on, että pyörän voisi palauttaa mihin vain lainauspisteeseen ja näin luoda toimivan pyöräverkoston alueelle. Viime kesän kokeilu jo todisti, että pyörille on kysyntää ja saatu positiivinen palaute kannustaa kehittämään toimintaa. Toisaalta, myös pienemmän skaalan toiminta vaikuttaisi toimivalta vaikkapa oheispalveluksi; muutama kunnostettu pyörä ja kevyehkö lainauslomake. Suurin osa kuntapyöräkyselyyn vastaajista olisivat olleet valmiita maksamaan vastaavanlaisesta palvelusta pienen maksun, keskimäärin 5€ vuorokaudelta. Toki pyörien lainaamisen voi pitää ilmaisenakin.

Nainen hymyilee sivuttain kamerallle.
Anna Claudelin, LUT-yliopisto
TUmmatukkainen nainen katsoo suoraan kameraan ja hymyilee.
Kaisa Tuominen, projektipäällikkö, LAB-ammattikorkeakoulu

Blogin kirjoittajat ovat Anna Claudelin, LUT-yliopisto ja Kaisa Tuominen, projektipäällikkö, LAB-ammattikorkeakoulu.

 

 

 

 

 

Kuntapyöräkokeilu alkoi Maallemuuttajat 2030 -hankkeen avustuksella. Jotta muut kunnat tai toimijat voisivat ottaa samanlaisen mallin käyttöönsä, on hankkeessa luotu video ja konseptikuvaus kuntapyörätoiminnasta.

Videoon pääset tutustumaan tästä linkistä  ja konseptikuvaukseen tämän linkin takaa.
LAB-ammattikorkeakoulun ja LUT-yliopiston Maallemuuttajat 2030 -hankkeessa edistetään jakamis- ja palvelutaloutta Päijät-Hämeessä erilaisin palvelukokeiluin ja infotilaisuuksin. Hanketta voi seurata hankkeen nettisivujen lisäksi Facebookissa: Maallemuuttajat 2030 ja Instagramissa: @maallemuuttajat2030.

Kaikki