Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä

TOISAALLA | BLOGI | Hämeen ruoka-alan kattaus monipuolisesti esiin Avoimet maatilat -tapahtumassa

Leivotko Hämeen parasta vehnäleipää, valmistatko maakunnan maittavinta makkaraa, sahtia tai juustoa, onko sinulla maaseudun vetovoimaisin kyläkauppa, kahvila tai muu matkailukohde, joka tarjoaa paikallisia tuotteita? Oletko ammattikalastaja, puutarhuri tai mylläri ja haluat tuoda toimintaasi esiin? Löytyykö ravintolastasi sesongin herkkuja paikallisista raaka-aineista valmistettuna, tai onko unelmasi tarjota puutarhassasi ilmastoälykästä ruokaa?

Jos sydämesi sykkii hämäläiselle ruualle, tai vastasit yhteenkään kysymyksistä kyllä, niin ilmianna itsesi ja ilmoittaudu mukaan! Mitään supersuorittajia emme hae, vaan tärkeintä on, että toiminnassasi näkyy vahvasti paikallisuus ja rakkaus hämäläiseen ruokaan.

— Unelmamme on, että tapahtumassa maanviljely, ruuantuotanto ja paikallinen ruoka- ja juomakulttuuri esittäytyy monipuolisella ja inspiroivalla tavalla. Mikä olisikaan hienompaa, kuin saada laaja kattaus hämäläistä ruoka-alan tarjontaa, tarinoita, historiaa ja osaamista tapahtuman aikana esiin. Läpinäkyvyyttä, lähestyttävyyttä ja tietoa lisäämällä saamme myös hämäläisen ruuan ja sen tekijöiden arvostusta ja tunnettuutta nostettua. Tämä on varmasti parasta markkinointia hämäläiselle ruualle ja ruoka-alan osaamiselle, innostaa Karita Toivanen MTK Hämeen Ruokaviesti -hankkeesta.

Luvassa innostavaa yhteistyötä ja lisänäkyvyyttä

Hämeen oma lähiruokatapahtuma Avoimet maatilat Hämeessä saa siis jälleen jatkoa, kun maatilat ympäri Kanta- ja Päijät-Hämettä avaavat ovensa ja kutsuvat kylään 11.7.2020 klo 11-16! Tapahtuman keskipisteenä toimii avoimet tilat, mutta myös uudistuksia on luvassa, kun vierailukohteiksi kutsutaan mukaan nyt myös muita ruoka-alan toimijoita Kanta- ja Päijät-Hämeen alueelta.

Avoimet maatilat Hämeessä -tapahtuma on hieno esimerkki siitä, mitä yhteistyöllä ja yhdessä tekemällä voidaan saada aikaan. Tapahtuma kasvaa ja kehittyy, ja nykyään sitä osataan jo kysyäkin. Kesän paras retkipäivä Hämeessä siis odottaa!

Tapahtuma ei kuitenkaan synny itsestään. Kestävää ruokaa ja Kasvua Hämeessä teemaohjelman Ruokaviesti -hanke toimii edelleen tapahtuman koordinoijana ja yhteen kokoavana tahona sekä vastaa tapahtuman markkinoinnista. Tapahtuman onnistumisen kannalta tärkeässä roolissa ovat kuitenkin aktiiviset ruuantuottajat ja muut ruoka-alan toimijat.

— Ilman kohteita ei ole tapahtumaa. Nyt kannustammekin sekä uusia, että vanhoja kohteita ilmoittautumaan rohkeasti mukaan. Tapahtuman avulla kohde saa lisänäkyvyyttä, uusia kontakteja ja varmasti myös unohtumattomia elämyksiä. Tyytyväinen ja asioista kiinnostunut tapahtumavieras on mukavaa vaihtelua päivittäiseen tekemiseen. Kohteella on myös loistava mahdollisuus myydä joko omia tai yhteistyökumppaninsa tuotteita päivän aikana. Uskomme, että monelle kohteelle päivä voi tarjota mukavan mahdollisuuden lisämyyntiin, toteaa Karita Toivanen.

Unohtumattomia elämyksiä ja kokemuksia – helposti!

Avoimet maatilat – englanniksi Taste of Häme -tapahtuma haluaa myös uudistua ja tarjota vierailleen onnistuneen vierailun hämäläisen ruuan pariin. Onnistuneessa tapahtumassa on sopiva määrä elämystä, hyvää ruokaa ja mielenkiintoista ohjelmaa. Kohteet tulee olla helposti löydettävissä ja mielellään mahdollisimman lähellä toisiaan. Tapahtuma-aika on käytännön syistä melko tiivis, joten siirtymisiin paikasta toiseen ei saisi kulua liian paljon aikaa. Kysy mukaan siis myös naapuria!

Oman ohjelman jokainen kohde voi miettiä sen mukaan mihin resursseja ja kiinnostusta on, mitään vaatimuksia sen suhteen ei ole. Usein vieraille riittää mahdollisuus päästä rapsuttelemaan eläimiä, oppia ehkä jotain uutta, nähdä, kysyä ja kokea. Ja ihan tavallisia, aitoja asioita. Mielellään ostetaan myös jotain kotiin vietävää ja nautitaan kuppi kahvia, tai kotitekoinen herkku puutarhan suojassa. Kannattaa myös miettiä, tarvitseeko kaikkea tehdä itse, vai voisiko yhteistyö olla tässäkin asiassa voimaa – tehdään tästä koko kylän yhteinen juttu!

Tärkeää on myös kohteiden helppo löydettävyys sekä mahdollisuus ennakkosuunnitteluun. Tänä vuonna kohteet pyritään tuomaan entistä paremmin esiin www.kasvuahameessa.fi -sivuilla. Lisäksi ajatuksena on, että näkyvyyttä ja kohteiden löydettävyyttä tullaan parantamaan digitaalisen karttapalvelun avulla. Uutuutena toimii myös maksulliset bussiretket sekä Kanta- että Päijät-Hämeen kohteisiin, jos vain sopiva yhteistyökumppani ja matkanjärjestäjä löydetään. Näin voidaan tarjota myös ilman autoa liikkuville mahdollisuus mukavaan kesäretkipäivään Hämeessä.

Tule siis sinäkin mukaan tekemään Hämeen parasta lähiruokatapahtumaa!

Tapahtumailmoittautuminen on nyt avoinna.

Lisätietoja kohdehausta.

Ilmoittaudu mukaan tai kysy lisää karita.toivanen@mtk.fi p. 040 723 8801,

Uusia ideoita omaan päivään voi käydä hakemassa täältä

Blogin kirjoittaja on MTK Häme ry:n, Kestävää ruokaa ja kasvua Hämeessä / Ruokaviesti -hankkeen tiedottaja Karita Toivainen. 

 

Kaikki