Kumppanuusmaatalous on ruoan tuottajan ja kuluttajan yhteistyötä. Kuluttaja sitoutuu satokaudeksi kerrallaan ostamaan tietyn osan kumppanuustilan sadosta tai muusta tuotannosta etukäteen, rahoittaen niin tulevan kauden tuotantoa. Viljelijä puolestaan sitoutuu tuottamaan osakkaille sovitusti ja parhaan taitonsa mukaan.
Kumppanuusmaataloudessa tuottajat ja kuluttajat jakavat viljelyyn luonnollisesti liittyviä riskejä. Vuosittainen tuotannon määrä kun saattaa vaihdella sään tai muiden luonnonolosuhteiden vuoksi. Toisaalta yhdessä jaetaan myös onnistumiset, kuten odotettua yltäkylläisemmät sadot.
Kumppanuusmaatalous perustuu tuottajan ja kuluttajan tai muun kumppanin sopimukseen ruoantuotannosta.
Kumppanuusmaataloustoiminnan voi aloittaa tuottaja, useampi tuottaja yhdessä, yksi tai useampi kuluttaja tai esimerkiksi ravintola, koulu tai yhdistys. Tuottajien ja kuluttajien kumppanuuden muodostumisessa keskeistä on eri osapuolien tarpeiden ja toiveiden kohtaaminen. Jokainen kumppanuustila on omanlaisensa, ja mahdollisuuksia on siis yhtä monta kuin kumppanuustilaa.
Lue lisää kumppanuusmaataloudesta hankkeen KUMAKKA -hankkeen nettisivuilta.
Tällä hetkellä selvitetään tuottajien kiinnostusta kumppanuusmaatalouteen
Vastaa kyselyyn tammikuun loppuun mennessä:
Kumppanuusmaatalouskysely suomeksi tuottajille
Intresset för andelsjordbruk – enkät för producenter
Lisätietoja:
KUMAKKA – Kumppanuusmaataloudella kestävyyttä, kilpailukykyä ja maatalouden arvostusta -hanke tekee töitä asian parissa: selvittää toiminnan mahdollisuuksia Suomessa, kerää kokemuksia ja tietoa aiheesta, edistää verkostoitumista ja tiedottaa.
Hanketta toteuttavat Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti ja Luomuliitto 1.10.2019–31.12.2021, ja sitä rahoittaa Hämeen ELY-keskus Euroopan maaseudun kehittämisen maaseuturahastosta.
Haluatko liittyä hankkeen sähköpostilistalle ja osallistua keskusteluun aiheesta?
Liity kumppanuusmaatalouden verkostoon ja KUMAKKA-hankkeen tiedotuslistalle tällä lomakkeella.