Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Syyllistämistä

Minä olen kova syyllistämään itseäni monista asioista. Pitäisi syödä terveellisemmin, liikkua enemmän, viettää laatuaikaa perheen ja ystävien kanssa sekä tuijottaa sähköisiä välineitä vähemmän. Onneksi meitä syyllistetään nykyisin myös muovipussin ostosta, energian tuhlauksesta ja turhasta kuluttamisesta. Ihmiset ovatkin, osittain toki rahan voimalla, heränneet välttämään muovipussien ostamista ja useat viettävät earth houria. Sitten voisikin enemmän syyllistää siitä, että lentomatkailun suosio kasvaa jatkuvasti. Lennot ovat aivan liian halpoja siihen nähden, että yhdellä lentomatkalla voi olla suuri vaikutus yksittäisen henkilön kulutuksen aiheuttamiin kasvihuonekaasupäästöihin. Vaikka lentokoneet kehittyvät energiatehokkaammiksi, lentämisen suosion lisääntyminen vie teknisten ratkaisujen ja lentoliikenteen toiminnan tehostamisen tuomat hyödyt.
Tätä kirjoittaessani lumet sulavat niin, että korvissa suhisee! Onneksi takana on muutaman pimeän ja vähälumisen talven jälkeen ihana ja kaunis oikea hiihtotalvi. Ei ole mitään uutta tietoa, että ilmaston lämpeneminen on vaikuttanut Suomenkin säähän. Talvet ovat muuttuneet ikävän pimeiksi ja vähälumisiksi. Nyt lumien sulettua olen kaivanut polkupyörän esiin. Yritän vähentää päänsisäistä kolinaa syyllistymisestä ja kantaa korteni kekoon ympäristön puolesta välttämällä yksityisautoilua aina kun se on mahdollista. Hyötyliikunnan puolestakaan ei voi liikaa puhua.
Maaseuturahaston hankkeilla tuetaan sekä suoraan ELY-keskuksesta että Leader-ryhmistä lähimatkailuun liittyviä suoraan tai välillisesti liittyviä hankkeita. Matkailukohteita ei suinkaan ole tarkoitettu pelkästään lentokoneilla tänne rahdattavien ulkomaalaisten ihmeteltäviksi, vaan myös me paikalliset asukkaat voimme nauttia niistä. Näin voimme vähentää matkustamisen tuomia ympäristöhaittoja, jotkut kohteet voivat olla niin lähellä, että paikalle pääsee vaikkapa polkupyörällä. Ainakaan ei tarvitse matkustaa lentokoneella! Myös erilaisia ympäristön tilaa kohentavia hankkeita tuetaan ja sitä kautta edistetään ympäristöasiaa. Ympäristön tilalla on myös suoraan matkailun houkuttelevuutta lisäävää vaikutusta. On esimerkiksi huomattavasti miellyttävämpää meloa reitistöllä, missä on puhdas ja hajuton vesi.
Nyt lähden pohtimaan kehittämistä lisää Leader-ajankohtaispäiville. Tilaisuus on toisella puolella Suomea ja ympäristöystävällisempi juna on tolkuttoman kallis ja aikaa vievä. Lento sen sijaan on niin nopea ja halpa, että syyllistän itseäni ja siivillä mennään…

 
Blogin on kirjoittanut Hämeen ELY-keskuksen
rahoitusasiantuntija Tuija Hippeläinen.

Kaikki