Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Silta työelämään luo työmahdollisuuksia nuorille

Nuorten oma Leijonanluola, Duunirinki sekä Arvokasta aikaa vanhuksille. Tuuloksen 4H-yhdistys on jo muutaman kuukauden aikana ehtinyt kehittää ja luoda nuorille monta kosketuspintaa työhön ja yrittäjyyteen. Silta työelämään -hanke toimii Hauhon, Tuuloksen ja Lammin alueella ja tavoittaa toiminnallaan yli 500 nuorta.
4hlogo Silta muokattu
Silta työelämään -hankkeen tavoitteena on aktivoida yrityksiä ja yhteisöjä palkkaamaan oman alueen nuoria töihin. Samalla opetetaan ja kannustetaan nuoria hakemaan itse töitä. Yhtenä keinona on luotu Duunirinki, joka on nuorten oma vuokratyöfirma sekä samalla myös nuorten vertaistukiryhmä. Duuniringin tavoitteena on madaltaa yritysten ja yhteisöjen kynnystä palkata nuoria töihin.

─ Ensimmäiset kesätyösopimukset on allekirjoitettu, joten päänavaus on jo tehty. Duuniringin kautta kolme 17-vuotiasta nuorta aloitti Keski-Hämeen palveluksessa jo toukokuun alussa messutöissä. Toivottavasti lisää seuraa, Tuuloksen 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Tuija Ruokolahti kertoo.
Keski-Häme palkkaa nuoret 4H-yhdistyksen kautta ja nuorten tarkoituksena on kiertää kesän aikana erilaisissa tapahtumissa markkinoimassa lehteä.
─ Lehden päätoimittaja haastatteli ensin nuoret ja totesi, että he soveltuvat hyvin toimeen. Nuoret ovat hyvin innoissaan työstä ja ovat saaneet perehdytystä työhön, Tuija Ruokolahti kertoo.
Lisää työnantajia tarvitaan, joten Ruokolahti toivoo edelleen yhteydenottoja yrityksiltä ja yhteisöiltä. Myös Tuuloksen 4H-yhdistys työllistää itse kahdeksan nuorta kesän aikana erilaisiin toimiin. Jos kesätöitä ei kuitenkaan saa, nuoria tuetaan perustamaan itse 4H-yrityksiä.
─ Jo nyt on perustettu sekä lastenhoito- että pihapalveluyritys. Näillä näkymin tulossa on myös keppihevosyritys.
Arvokasta aikaa vanhuksille
Yksi nuorten työllistämismahdollisuus on Arvokasta aikaa -toiminta, jota tehdään yhteistyössä Hauhon, Lammin ja Tuuloksen palvelukeskusten kanssa. Tarkoituksena on löytää tahoja, jotka ostaisivat nuorilta tunnin aikaa vanhuksille.
─ Toiveena olisi, että yksityiset henkilöt, järjestöt ja yritykset voisivat palkata nuoren käymään palvelutalossa olevan vanhuksen luona ja pitämään hänelle seuraa. Nuoret voisivat käydä lukemassa vanhuksille, seurustelemassa heidän kanssaan tai käydä heidän kanssaan ulkoilemassa, Tuija Ruokolahti selittää.
Kustannus ei tunnin työstä ole järin suuri – nuoren tunti maksaa 16,50 euroa ja siihen sisältyy palkka, sivukulut sekä työllistämis- ja kirjanpitokulut. Palvelun voi tilata joko Tuuloksen 4H-yhdistyksen kotisivuilta tai soittamalla suoraan yhdistykseen.
─ Palvelu istuu todella hyvin omaan toimintaamme. Olemme samalla olleet tyytyväisiä siitä, miten hyvin hanke on lähtenyt käyntiin.
Nuoret Tulisilla hiilillä
Silta työelämään -hankkeen kautta myös televisiosta tuttu Leijonankita on rantautunut alueen nuorten keskuuteen – tällä kertaa nimellä Tulisilla hiilillä. Konseptin tarkoituksena on herätellä yrittäjäasennetta ja aktivoida nuoria pohtimaan millaisia yrityksiä omalta alueelta puuttuu. Ideoita kehitellään oppitunneilla, ja ajatukset esitellään sen jälkeen raadille, joka hiillostaa nuoria ideasta. Ensimmäisenä Tulisille hiilille pääsi Tuuloksen koulun 6.-luokka.
─ Tuloksena saimme ehdotukset Smoothie-baarista sekä vanhusten jumppakerhosta. Voittajaehdotus oli nuorisokahvilan perustaminen Kauppakeskus Tuuloseen, Tuija Ruokolahti hymyilee.

IMG_9274_4H
Hakkalan 9.-luokka maaseutuyrityspäivillä.
Sama sapluuna on toistettu Konnarin koulun 6.-luokkalaisilla. Ideaa pidetään hyvänä yrittäjyyskasvatuksena, joten asiaan on tarttunut myös Hakkalan koulun 8.-luokka. Mukaan kuuluu oppilaitosyhteistyönä tehtävää työelämävalmennusta.
─ Hakkalassa innostuttiin asiasta ja he käyvät nyt läpi yritystoimintaa tunneilla. Syksyllä pidämme tulville 9.-luokkalaisille Tulisilla hiilillä -raadin.
Tuuloksen 4H-yhdistyksen hanke onkin lähtenyt vauhdilla käyntiin.  Silta työelämään kestää vuoden 2017 loppuun saakka.
─ Tarkoituksena kuitenkin on, että kaikki toimet jäävät elämään meillä yhdistyksessä myös hankkeen jälkeen, Ruokolahti toteaa.

Silta työelämään -hanketta on rahoittanut Leader Linnaseutu Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta.

Pääkuvassa: Tulisilla Hiilillä -pilotoinnin voitti Hakkalan koulussa 8C-luokan ryhmä Salibandyclub Junnu -yrityksellään.
Logo: Silta työelämään -hankkeen logon on suunnitellut 16-vuotias Veikko Vähäsöyrinki.
 

Kirjoitus on esimakua Kotikylän kesälehti 2016 -lehdestä, jonka kokoaa ja julkaisee Linnaseutu ry:n Kylistä pitäjiin -hanke. Lehti ilmestyi kesäkuun alussa ja on luettavissa kokonaisuudessaan täällä.

 

Teksti: Ulla Harju/Hämeenraitti
Kuvat: Tuuloksen 4H -yhdistys

 

Kaikki