Kuluvan ohjelmakauden lähtökiihdytys on ollut onnahteleva. Mutta se ei ole Leader-työn veteraaneille mitään uutta. Tosin kausi kaudelta liikkeelle lähtö on entistä verkkaisempaa. Toimintaryhmissä on oltu alusta alkaen lähtövalmiudessa, volttauksessa kierretty ympyrää Maaseutuviraston lähtökomentoa odottaen. ”(Hyrrä) valmis – yksi – kaksi – aja!”
Loppukiriä odotellessa on aikaa luodata mennyttä. Viime ohjelmakauden loppuraportti on valmistunut ja toimitettu EU-komissiolle. Loppuraportista selviää, että Manner-Suomen maaseutuohjelma 2007-2013 myötävaikutti 75 000 työpaikan syntymiseen tai säilymiseen maaseutualueillamme. Näistä 8 000 oli uusia työpaikkoja, loput säilyneitä tai hankeaikaisia.
Vaikuttavia lukuja, mutta sietääkin, sillä komeat olivat kustannuksetkin. Maaseutuohjelman kokonaiskustannukset olivat viime kaudella 8,5 miljardia euroa. Yhden uuden tai säilytetyn työpaikan hinnaksi tuli 113 000 euroa.
Makrotalouden suuressa kuvassa lukuja voi pyöritellä miten vain. Mikrotaloudessa täällä niin kutsutulla ruohonjuuritasolla joutuu oikein paperilla miettimään, montako nollaa on vitosen jälkeen 8,5 miljardissa. Leader-työn kautta tehtiin paljon suuria ja pieniä tekoja maaseudun aktiivisuuden ja elinvoiman eteen. Vuosina 2007–2013 Leader-rahoituksella syntyi edellä mainituista 8 000:sta uudesta työpaikasta yli 2 000. Yli 800 uutta yritystä sai aloitustukea.
Sama kaiku olkoon askelten myös tällä ohjelmakaudella. Manner-Suomen maaseutuohjelmaan on arvioitu käytettävän vuosina 2014–2020 yhteensä 8,2 miljardia euroa. Leader-työhön tästä lohkaistaan noin 300 miljoonaa euroa, joka koostuu EU:n, valtion ja kuntien varoista.
Suuria lukuja ylätasolla, mutta kun laskeudutaan kylätasolle, niin euron vaikuttavuus on suuri. Linnaseutu on hallituksen päätöksellä jakamassa rahoitusta kylien ja yhdistysten pieniin investointeihin pieniä, mutta vaikuttavia summia. Kyläyhdistykselle yhteisen kokoontumistilan kohentamiseen annettu tuhannen euroa saattaa vaikuttaa Brysselin näkökulmasta croissantin murusilta, mutta Suomen maaseudulla se on ruisleipää, jonka voimalla kylillä jaksetaan taas puurtaa yhteisen hyvän eteen. Ja kyllä sirkushuvejakin tarvitaan.
Yksi vaikuttava paikallisen tason työkalu on maaseudun mikroyritysten investointituet. Maaseudun elinvoima lepää maaseudun yritysten harteilla. Maaseudulla tarvitaan työtä ja työpaikkoja. Meidän tehtävä toimintaryhmissä on tämän elinvoiman edistäminen kaikin voimin. Paikallisuus on parhautta!
Oman maan mansikat maistuvat, kun aina välillä pääsee haukkaamaan muun maan mustikkaa. Tämän mahdollistaa kansainväliset hankkeet, joita toimintaryhmissä on myös viriämässä.
Tehdään yhteisin voimin tästä kaudesta vaikuttavista vaikuttavin.
Maaseudun elinvoimaa edistäen,
Jouni Lehtonen
puheenjohtaja
Linnaseutu ry.