Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Päijät-Hämeen kylät yhdistyy Päijänne-Leaderiin

Päijät-Hämeen kylätoiminnalle vahvempi kivijalka

Päijät-Hämeen kylät ry siirtää toimintansa Päijänne-Leader ry:n kyläjaostoksi. Käytännössä Päijät-Hämeen kylät jatkaa toimintaansa omalla nimellään, logollaan ja päivä päivältä aktiivisemmalla otteella päijäthämäläisten kylien puolesta puhujana. Kylä- ja Leader-toiminnan yhteistyön tiivistymisen tavoitteena on vahvistaa ja mahdollistaa maaseudun laajempi yhteistyö alueen kehittämisessä sekä maaseudun säilyttäminen elinvoimaisena yhdistämällä kahden maaseudulla toimivan yhdistyksen voimavarat.
Päijät-Hämeen Kylät ry on toiminut alueen maakunnallisena kyläyhteenliittymänä yli 20 vuoden ajan. Vuoden 2014 jälkeen Päijät-Hämeen Kylillä ei ole ollut palkattua kyläasiamiestä. Yhdistyksen perustoimintaa on pyörittänyt osa-aikainen sihteeri ja puheenjohtaja hallituksen kanssa talkoovoimin. Kylätoiminnan valtionavun niukkuus ei ole mahdollistanut kokoaikaisen työntekijän palkkaamista kylätoimintaa.
− Erilaisten tulevaisuusverstaiden ja hallitusten pohdintojen tuloksena tilanteeseen parhaaksi ratkaisuksi todettiin toimintojen yhdistäminen hallintoa keventämällä, hyödyntämällä olemassa olevia henkilöresursseja ja hakemalla vahvempaa näkyvyyttä paikalliskehittäjänä, toteaa Päijänne-Leader ry:n toiminnanjohtaja Anu Taipale.
Kahden maaseututoimijan yhdistymissuunnitelmia hiottiin lähes parin vuoden ajan, jotta voitiin olla varmoja hyvästä ja kaikkia tyydyttävästä lopputuloksesta.
− Kylätoiminta tulee jatkumaan samalla periaatteella kuin nykysinkin. Päijänne-Leader ry:n alla kylätoiminnasta vastaa Kyläjaosto, joka korvaa nykyisen Päijät-Hämeen Kylät ry:n hallituksen. Keskeistä on, että kylätoiminta jatkuu omalla rahoituksellaan, Suomen Kylät ry:n kautta tulevalla kylätoiminnan valtionavulla, toteaa Päijät-Hämeen Kylien kyläaktivaattori Henna Pirkonen.
Kylätoiminnan valtionapu kattaa osa-aikaisen kyläaktivaattorin palkkakulut sekä kyläjaoston toimintakulut alueen kylien kehittämistyössä.
Päijät-Hämeen Kylät ry:n ja Päijänne-Leader ry:n yhdistymisessä on tavoitteena pitkäjänteinen alueemme kehittäminen ja vaikuttavuuden lisääminen olemalla vahvempi ja näkyvämpi toimija laajemmalla kontaktipinnalla. Yhdessä olemme enemmän!
 

Kaikki