Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Pääsinniemi-Lauhjoki on Päijät-Hämeen Vuoden Kylä 2019

Päijät-Hämeen Vuoden Kyläksi 2019 on valittu pieni ja sisukas kahden kylän kombo Pääsinniemi-Lauhjoki Heinolasta. Pääsinniemi-Lauhjoki vakuutti valitsijaraadin sinnikkyydellään ja määrätietoisella toiminnalla kyläläisten, kesäasukkaitten ja lähikylien hyväksi. Toiminta on ollut erittäin pitkäjänteistä ja monipuolista.
Päijät-Hämeen Vuoden Kylä 2019 Pääsinniemi-Lauhjoki koostuu viidestäkymmenestä vakituisesta taloudesta ja kahdestasadasta kesämökistä. Entinen rukoushuone ja nykyinen kylätalo toimii kylän monipuolisena palvelukeskuksena sekä kokoontumispaikkana. 1930-luvulla rakennettu ja 2010-luvulla täysin peruskorjattu Pääsinniemen kylätalo on kyläläisten ylpeydenaihe, eikä suotta. Talon kunnostukseen osallistui komea joukko vapaaehtoisia ja talkoot ovat olleet kyläläisiä yhdistävä projekti.
Valinnan voittajasta teki tänä vuonna aiempaa suurempi valitsijaraati. Raatiin kuului Päijät-Hämeen viime vuoden Vuoden Kylän eli Urajärven, Asikkalan kunnan ja Päijät-Hämeen liiton edustajia sekä Päijät-Hämeen Kylien kyläjaoston jäseniä. Voittaja äänestettiin sähköisesti useamman päijäthämäläisen kylän joukosta. Valitsijaraadissa arvostettiin Pääsinniemi-Lauhjoen yhteistyötä kylän sisällä sekä ulkopuolella, palveluita ja aktiivisuutta.
Valitsijaraadin mielipiteitä voittajakylästä:
”Pieni kylä, joka on ensin ostanut ja remontoinut kylätalon. Sen jälkeen kehittänyt erilaista toimintaa, joka pyörii kyläläisten aktiivisuuden vuoksi. Ovat saaneet kaupungin tuomaan kylään palveluita, esimerkiksi ennakkoäänestys, influenssarokotukset, yms. Satsanneet kylän yhteisöllisyyteen sekä turvallisuuteen kylän omista lähtökohdista. Jatkavat aktiivista kehittämistä.”
”Toiminta aktiivista. Huolehtivat kylän peruspalveluista sekä turvallisuudesta esimerkillisesti.”
Monipuolista ohjelmaa ja yhdessäoloa on viimeisen vuoden aikana tarjottu muun muassa tikkakisojen, kalapäivän, joululaulujen sekä pihapäivän merkeissä. Lisäksi koulutuksia järjestetään tarpeen mukaan. Toimintaa ja tempauksia toteuttaa yhteistyössä useampi yhdistys sekä kylän aktiiviset jäsenet. Tapahtumat ovat avoimia kaikille ja toimintaa kehitetään aktiivisesti. Pääsinniemi-Lauhjoki on uskomattoman uuttera kyläyhteisö!
Kyläkalaasi: kylien ja kyläläisten juhla
Vuoden Kylän palkitseminen tapahtuu viime vuoden tapaan maakunnallisessa kyläjuhlassa Kyläkalaasissa. Juhlassa muistetaan myös muita aktiivisia kyliä ja kyläaktiiveja. Lisäksi Kyläkalaasissa julkistetaan yleisön valitsema Päijät-Hämeen Vuoden Kylätapahtuma. Äänestys Vuoden Kylätapahtumasta aukeaa toukokuussa. Kyläkalaasin järjestää Päijät-Hämeen Kylät yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa. Kyläkalaasin yksityiskohdista tullaan tiedottamaan tarkemmin kesän aikana.
 
Pääkuva: Henna Pirkonen
Lisätietoa:
Henna Pirkonen, Kyläaktivaattori
info@phkylat.fi, puh. 0447124208
Päijät-Hämeen Kylät: www.phkylat.fi
 
 

Kaikki