Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Oletko sinä(kin) tehokas suorittaja?

Toiminnanjohtajamme pyysi meitä kaikkia työntekijöitä tekemään taannoin persoonallisuustestin, jonka tuloksia emme ole itseasiassa vielä yhdessä käyneet läpi, mutta ideana oli tarkastella sitä, minkälaisia persoonia työyhteisöstä löytyy. Tehtyäni testin naurahdin ääneen, sillä persoonallisuustesti kertoi minun olevan tehokas suorittaja. Tulos ei olisi voinut osua oikeampaan, sillä sitä todellakin olen. Vaikka tulos jossain määrin huvittikin minua, oli peiliin katsomisen paikka. Samoihin aikoihin luin nimittäin YLE:n sivuilta artikkelin, jossa varoteltiin ylisuorittamisen vaaroista.
Sekä hankesihteerin työ että tämän hetkinen elämäni vaatii jonkinlaista suorittamista ja suoriutumista viikosta toiseen. Tähän hankesihteerin työn tekemiseen persoonallisuustestin tulos oli kerrassaan loistava, koska esimerkiksi ”innostava suunnittelija” persoona voisi turhautua tässä paperinpyörittämisessä alta aika yksikön. Omana heikkoutenani työntekijänä tiedänkin olevan luovuuden ja innovatiivisuuden puute ja suorastaan kadehdin niitä henkilöitä, joilla putkahtelee ideoita, kuin sieniä sateella. Joskus olen jopa päätellyt asian niin, että aivojeni kapasiteetti on niin täynnä suorittamista, että millekään muulle ei jää enää tilaa. Olisikohan aika relata?
Sain mahdollisuuden päästä tällä viikolla uuden työvalmentajamme Mirva Pääkkösen matkaan kiertelemään ympäri Hämeenlinnaa. Kierros toi mukavaa vaihtelua toimistotyöhön ja oli erittäin arvokasta päästä tapaamaan sekä hankkeemme työnantaja-asiakkaita että työllistyviä henkilöitä. Tämän jälkeen henkilöt eivät olleet enää ainoastaan nimiä ja lukuja tietokoneen näytöllä, vaan oikeita persoonia. Samalla sain havaita, että työvalmentajan työ eroaa tyystin omasta työstäni, sillä vaikka samojen asiakkaiden asioita hoidetaan, niin työvalmentaja hoitaa niitä persoonatasolla ja itse hankesihteerinä vain henkilötasolla. Tässä on vissi ero. Ymmärrän työvalmentajan työn olevan henkisellä tasolla paljon raskaampaa, koska heidän tehtävänään on oikeasti ajaa yksilön, ihmisen, persoonan asiaa ja etua.
Vaikka luovuuden puute köyhdyttääkin omaa osaamistaustaani ja suorastaan nautin tehokkaasta suorittamisesta, niin yhtä asiaa kaipaan kuitenkin tehtävässä kuin tehtävässä. Se on nimittäin oikeiden ihmisten kohtaaminen, asiakaspalvelu. Parhaita työpäiviä hankesihteerin työssä ovatkin ne, joissa pääsen joko puhelimitse tai kasvotusten keskustelemaan asiakkaan kanssa ihan oikeista asioista, ei vain luvuista paperilla. Tämä on se ehdottoman tärkeä lisämauste, jota ilman työn kuin työn tekeminen olisi pitkällä aikavälillä jopa köyhdyttävää.
Palatakseni persoonallisuustekstin tuloksiin, niin tehokas suorittaja on parhaimmillaan aikaansaava, pätevä ja esimerkillinen, mutta huonoimmillaan kilpailuhenkinen, työkeskeinen ja kärsimätön. Tunnistan molemmista listoista itseäni kuvaavia adjektiiveja, mutta tiedostaessani puutteeni, on niihin jossain määrin mahdollisuus vaikuttaa. Väitän, että työyhteisöä rikastuttavat erilaiset persoonat ja esimerkiksi omassa työyhteisössämme kaikille tähän mennessä testin tehneille tuli eri tulos. Näen asian erittäin positiivisena, sillä se kertoo siitä, että meillä on persoonallisuuksien puolesta rikas työyhteisö.
Ja vaikka siskoni väittikin Ylen julkaiseman artikkelin luettuaan elämäntyylimme olevan kaikessa suorittamisessaan vain arjen hallintaa, niin tänään aion relata: villasukat jalkaan ja Sohvaperunat telkkarista auki. Tämä on suorittamiselle sitä parasta vastalääkettä.
Jos et vielä tiedä, minkälainen persoona olet, niin käyhän testaamassa se täältä: https://www.namaste.fi/.fi/enneagrammi
 Blogin oli tällä kertaa kirjoittanut TriPla-hankkeen hankesihteeri Sanni Kurkela.

Kaikki