Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä

Nuorten ilmastoahdistusta ei pidä vähätellä – Arjen tekoja -ilmastohanke toimii paikallisesti apuna ahdistukseen

Ahdistuksesta arjen tekoihin -hankkeen alueelle (Padasjoki, Asikkala, Hollola ja Sysmä) tehdyssä kyselyssä selvisi, että yksi neljäsosa vastanneista nuorista kokee ilmastoahdistusta. Kyselyyn vastanneista harva tunsi syyllisyyttä tai vihaa, mutta enemmän nuoret olivat huolissaan maapallon tulevaisuudesta ja halukkaita tekoihin ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Vääksyssä, Asikkalassa, Hollolassa ja Padasjoella toimiva Päijänne-Leader ry:n rahoittama hanke alkoi joulukuun alussa. Tausta-ajatus hankkeessa on auttaa nuoria löytämään arjen tekojen kautta polku ulos ahdistuksesta.

— Maaseudulla ongelma voi olla moninainen, jos vaikka omien vanhempien elinkeino liittyy maa- ja metsätalouteen. Asiaan voi siis liittyä paljon painetta ja ristiriitaisia ajatuksia. Voi olla hankala olla avoimesti huolissaan ilmastonmuutoksesta ja siksi on tärkeää, että on joku kanava, jossa voi puhua asioista ja löytää saman mielisiä ihmisiä, sanoo ympäristökasvattaja Maiju Puranen Arjen tekoja -hankkeesta.

Kyselyn mukaan 40 prosenttia alueen nuorista myös halusi lisää tietoa ilmastonmuutoksesta ja siitä mitä voivat tehdä asian eteen.

— Jollain tavalla ilmastonmuutoksen vastustaminen mielletään kaupunkivihreiden asiaksi, vaikka maaseudulla asia voi olla kipeämpikin ja tiedon tarve omista vaikuttamisen mahdollisuuksista suuri, Puranen jatkaa.

Aikuisten asiaton kommentointi hiljentää nuoria

Pinja Koivisto "Olen kasvisyöjä ja käytän uusiutuvaa dieseliä."
Pinja Koivisto

Asiaan vaikuttavat myös aikuisten kommentointi netissä ja tosielämässä. Ylen hiljattain julkaisemassa haastattelussa Hämeessä asuva nuori ilmastoaktivisti ja vuoden hämäläinen Atte Ahokas kertoo omista kokemuksistaan seuraavaa:

—Törky somessa pelottaa osaa nuorista, sanoo Ahokas. Hän tietää, ettei kaikista ole ottamaan negatiivista palautetta vastaan – onhan 16-vuotias Ahokas itsekin joutunut totuttelemaan negatiiviseen palautteeseen. Siksi omista näkemyksistä jopa vaietaan. Olen saanut viestejä, että nuoret puhuisivat ilmastoasioista ja kävisivät mielenosoituksissa, mutta eivät uskalla, koska pelkäävät. Toisilta nuoriltakin tulee ilkeätä palautetta ja kiusaamista – varsinkin pienillä paikkakunnilla.

Saman kokemuksen vahvistaa arjen tekoja -hankkeen työssä oppimista suorittava Pinja Koivisto.

—Ympäristön paine vaikuttaa paljon siihen haluaako ympäristöahdistuksesta puhua avoimesti.

Hankeyhteistyötä Euroopassa ja pieniä tekoja arjessa

Ahdistuksesta arjen tekoihin -hanke matkaa maata pitkin tekemään yhteistyötä kroatialaisten nuorten kanssa kesällä 2020.

— Tämä on turvallinen tapa tutustua matkustamiseen ja 100 euron omavastuukaan ei päätä huimaa. Meillä on vielä paljon ihmisiä, jotka ajattelevat, että jos elää ilmastoystävällisesti, niin ei voi tehdä mitään vaan pitää kököttää jossain mökissä, vaikka tehtävää ja nähtävää on paljon, Puranen naurahtaa.

Matkaa ennen hanke toivottaa nuoret tervetulleeksi kokoontuman kevään aikana useampia kertoja Future4us-kerhon puitteissa. Kokoontumisissa tarjoillaan hävikkiruokaa, jota saadaan kunkin alueen paikallisilta kauppiailta sekä tarjotaan ilmastoahdistuneille ja muille nuorille vertaistukea ja tietoa ilmastonmuutoksesta ja omista mahdollisuuksista vaikuttaa.

Maiju Puranen "Meillä on täystuuli-sähkösopimus"
Maiju Puranen

Muita konkreettisia tekoja ruokahävikin pienentämisen lisäksi ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa voivat Purasen mukaan olla muun muassa vaikkapa kimppakyydit, kierrätys, roskien kunnollinen lajittelu sekä lihansyönnin vähentäminen ja kasvisruoan suosiminen.

— Kaikkea ei ole kuitenkaan ole pakko muuttaa kerralla ja joinain aikoina voi olla hankalampi tehdä asioita ilmastotietoisesti. Teot riippuvat paljon yksilön arvoista. Hankkeen tavoite ei ole muuttaa ihmisten käyttäytymistä kaikessa nyt heti vaan herätellä ajatuksia. Tieto voi myös lisätä tuskaa, mutta haluaisimme lisätä tietoisuutta ja riemua siitä, että jos vaikka tekee yhden asian nyt, sekin riittää ja voi olla ilmastotietoisten valintojen polulla ensimmäinen askel, Puranen tiivistää lopuksi.

 

Lisätietoja hankkeesta: arjentekoja@instagram, Asikkalan 4H-yhdistys ja Maiju Puranen, ympäristökasvattaja
maiju.a.puranen@gmail.com

Kaikki