Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Murtsikka tarjoaa hämäläisiä herkkuja

Lahden torin laidalle avattu Murtsikka Cafe-Bar-Shop on tarjoillut hiihdon MM-kisavieraille makumatkoja hämäläiseen ruokakulttuuriin. Aleksanterinkatu 13:ssa lahtelaiset ovat päässeet nauttimaan jo helmikuun alusta lähtien paikallisten tuotteiden tarjonnasta, johon kuuluu kaikkea ruuasta pienpanimoiden olutvalikoimiin.
Pop up-kahvilan avajaisia vietettiin helmikuun ensimmäisenä päivänä. Tuolloin maakuntajohtaja Jari Parkkonen kävi avaamassa pienyrittäjien yhteishankkeen. MM-hiihtojen alkamisen kunniaksi Murtsikka aloitti lähiruokayrittäjien esittelypäivät. Mukana on hämäläisten ruokien ja juomien tuottajia ja tarjolla on ollut herkkuja savusärjestä puhtikauraan.
Murtsikkaa pyörittävä Kari Kaksonen kertoo hyvän vastaanoton saaneen kahvilan olevan auki vielä kisojen jälkeisellä viikolla keskiviikosta lauantaihin.
– 11.3. laitamme ovet kiinni. Hyvää palautetta on tullut asiakkailta ja monet ovat toivoneet, että baari jäisi tähän tällä konseptilla. Valitettavasti tällaisenaan se ei ole kovin tuottava, vaan enemmänkin palvelupiste, jolla haemme tuotteille näkyvyyttä.
Kaksonen nostaa esille kiitosta saaneen ruokatarjoilun ja mainitsee kuinka loistavasti yhteistyö ruokapuolesta vastaavan Hollolan Hirven kanssa on toiminut. Laatu ja asiakaspalvelu ovat olleet ensiluokkaista. Hollolan Hirven tuotevalikoima on lähes kokonaan hämäläistä tuotantoa alusta asti, jopa hirvikeiton liha on ostettu suoraan nastolalaiselta hirviseuralta pataan laitettavaksi. Myös MM-kisojen järjestelyt saavat positiivista palautetta Kaksoselta.
– Lahden kaupunki ja matkailu ovat onnistuneet hienosti siinä, että aistii todella olevansa kisakaupungissa. Kaikki paikat on laitettu kuntoon ja somistettu pieniäkin liikkeitä myöten. On suksia ja havuja, se herättää siihen, että tää on Kisakaupunki.

Mukaan saatiin peräti 17 paikallista ruokatuottajaa, joiden valikoima on ravintolassa näyttävästi esillä.
Hämäläinen ruoka ja juoma esiin
Pop up-liikkeen tavoitteena on saada hämäläisistä raaka-aineista tehtyjä ruokia ja juomia esiteltyä laajemmalle yleisölle ja MM-hiihdot tarjosivat tähän oivan tilaisuuden. Murtsikan taustalla vaikuttavat Helsinki Bryggerin ja Lammin Sahdin Pekka Kääriäinen sekä Rakuuna Olut Oy. Pienpanimo toiminta on kahvilassa hyvin esillä ja tarjolla on huomattava valikoima ohran eri makuja.
Pop up-kahvila on perustettu yhteistyössä elintarvikealan kehittäjien kanssa. Mukana ovat olleet MTK Hämeen Kasvua Hämeessä-hanke ja HAMK:n Tiedolla ja osaamisella kasvuun – elintarvikealan yhteistyöhanke Tiedokas sekä Päijät-Hämeen viljaklusteri Ladec, jotka ovat olleet pienyrittäjien apuna käytännön järjestelyissä. Murtsikan sisustuksesta ovat vastanneet Hämeen ja Lahden Ammattikorkeakoulujen muotoilun opiskelijat Iines Kuusisto ja Martta Rita.
Kahvilan hiihtoaiheisesta sisustuksesta ovat vastanneet HAMK:n ja LAMK:n muotoilualan opiskelijat.
Tiedokas -hankkeen tiedottaja Sanna Lento kertoo, että heidän panoksensa kahvilaravintolaprojektille on suunnittelussa ja tiedottamisessa. Lento on myös vastannut pienyrittäjien hankkimisesta mukaan projektiin.
– Tavoitteena oli saada mukaan ainakin kymmenisen tuottajaa ja nyt tuo tavoite on ylitetty reilusti. Olen todella tyytyväinen yrittäjien osallistumiseen. Osa toimittaa vain tuotteitaan kahvilaan myyntiin, mutta kaikille mukana oleville yrittäjille on järjestetty myös tuotteidensa esittelytilaisuus kahvilassa.
Tiedokas-hanke pyrkii olemaan välittäjänä paikallisten ruuanvalmistajien ja -tuottajien välillä. Ravintola tarjoaakin hämäläiselle lähiruualle näkyvyyttä. Mukaan saatiin peräti 17 paikallista ruokatuottajaa, joiden valikoima on ravintolassa näyttävästi esillä.
Murtsikassa on mukana runsaasti lähialueen pienyrittäjiä, jotka ovat yhdistäneet voimansa tarjotakseen parhaan mahdollisen kattauksen hämäläisestä ruokakulttuurista. Mukana ovat Hollalan Hirvi, Viipurilainen Kotileipomo, Maatila-Liha Meronen. Päijät-Hämeen Luomu, Varpumetsä, Orastava Aurinko, Kinnarin Tila, Kanavan Panimo, Lepaan viini- ja puutarhatila, Helenan Kotileipomo, Teerenpeli, Jaakkolan Omenatila, Lammin Sahti, Panimopaja, Ollilan Marjatila, Pallaksen Savumuikku ja Haganol, joka valmistaa Apteekin Salmiakkia. MM-kisojen ajan ruokatarjoilusta vastaa Peijaiset Oy Maaseuturavintola Hollolan Hirvestä.
Lähituotteita tarjolla
Myynnissä on kaikkea salmiakista yrtteihin ja oluista särkisäilykkeisiin. Yrittäjä Kari Kaksonen kertoo, että pääsääntöisesti myynti on ollut kohtuullista ja suurin osa mukaan tulleista on puoli viikkoa kisojen alun jälkeen päässyt yhteissatsauksessa voitolle.
– Ja nyt vasta alkaa tämä varsinainen myyntikausi. Toivoisin menekin olevan niin hyvä, että kaikki olisivat tyytyväisiä. Muutama yrittäjä ei ole vielä ihan omillaan.
Kari Kaksonen toivoo, että kaikki mukaan lähteneet yrittäjät olisivat tulevaan tulokseen tyytyväisiä. ”Näillä näkymin voi sanoa, että tehdään positiivinen tulos.”
Kaksonen myös painottaa, että vaikka tavoitteena on saada tuotteille näkyvyyttä ja kenties jalansijaa laajemmin, niin yrittäjyyttä ei sovi unohtaa.
– Ollaan saatu tällainen tilaisuus ja sitä ei ole kokonaan hyödynnetty. Esimerkiksi tuotteiden esittelytilaisuuksiin ihmiset eivät ole osanneet tulla, koska sitä ei ole mainostettu riittävästi, Kaksonen antaa kritiikkiä projektin taustavoimille.
– Pop Up-paikat ovat aina riski. Jos ei uskalla tehdä, ei tule tulosta. On eletty puoli viikkoa kisaa ja kokonainen viikko vielä edessä, mutta näillä näkymin, näillä tiedoilla mitä on, voi sanoa, että tehdään positiivinen tulos. Hyvälle näyttää ja tärkeät päivät edessä.
 
Toistamiseen Murtsikkaan päätynyt Esko Sevón nautti nyhtöpossuburgerin Hollolan Hirven hämäläisten herkkujen valikoimista.
Tulossa lisää lähiruokatapahtumia
HAMK:n Tiedolla ja osaamisella kasvuun – elintarvikealan yhteistyöhanke on keskittynyt ravintoloiden ja tuottajien yhteistyön lisäämiseen omalla alueellaan. Se on myös ollut taustalla järjestämässä lähiruokatapahtumia aiemminkin, jotta tuotteet ja tuottajat pääsevät kohtaamaan asiakkaita.
Testasimme kahvilaravintolakonseptia MM-hiihtojen esikisoissa Kinnarin Tilan kanssa, olimme suunnittelussa ja järjestelyssä mukana. Tuolloin väkimäärä, jonka tavoitimme, oli pettymys. Myös toimipaikan valinta osoittautui tuolloin ongelmalliseksi. Toimimme esikisoissa itse kisa-alueella, jolloin hiihtojen sponsorisopimuksia oli myös noudatettava, mainoksista myytäviin tuotteisiin, emmekä päässeet tarjoamaan aitoa hämäläistä kokemusta paikalle tulleille. Opimme kuitenkin tuosta kokemuksesta huomattavasti. Ladecin Murtsikalle löytämät tilat sijaitsevat aivan Lahden torin vierellä, vain muutaman kymmenen metrin päässä palkintojenjakopaikasta ja saimme kohtuullisen edullisesti tilavan kiinteistön ravintolalle, Tiedokas -hankkeen tiedottaja Sanna Lento kertoo MM-hiihtoon valmistautumisesta.
Murtsikasta on tulossa mukana oleville tahoille yhteinen loppupalaveri maaliskuun puolessavälissä.  Palaverissa pyrimme selvittämään, missä ollaan onnistuttu ja missä on parantamisen varaa. Hankkeiden testaaminen käytännössä antaa arvokasta tietoa siitä, kuinka toimintaa voi jatkossa kehittää. Lento lupaakin, että lisää tapahtumia on vielä tänä vuonna luvassa.
Tiedokas – hanke on järjestämässä kesäkuun 17. päivä Hämeenlinnassa paikallisten ravintoloiden ja tuottajien Syödään Yhdessä -yhteistapahtumaa, jolloin Hämeenlinnan kävelykadun valtaavat paikalliset ravintolat. Hämeenlinnan keskikaupunkiyhdistyksen aloittamassa projektissa tavoitteena on saattaa ruuantuottajat ja paikalliset ravintolat yhteen ja antaa toimijoille mahdollisuus tutustua toistensa tuotteisiin.
 

Teksti ja kuvat: Ottopekka Wiik/Hämeenraitti

 
 
 
 
 

Kaikki