Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Mikä ihmeen maksatus?

Jutta ja Tiina ELY:n maksatusyksiköstä tässä moi! Me olemme niitä ”pahoja” virkanaisia, jotka kyselevät lisätietoja ja hylkäävät kustannuksia, laki- ja asetus pykälistä paasaten.  Vai olemmeko sittenkään?
Maaseudun hanke- ja yritystukien käsittelijöitä on Hämeen ELY-keskuksessa neljä, kaksi Hämeenlinnassa ja kaksi Lahdessa. Käsittelemme Hyrrä-järjestelmään jätetyt maksuhakemukset ja teemme niihin maksupäätösesitykset. Kaksi meistä tekee myös muiden rahoitusmuotojen maksuja. Lisäksi suoritamme paikan päällä tehtäviä investointien hallinnollisia tarkastuksia ja pidämme hakijoille maksatuskoulutuksia.
Yritämme tehdä työmme mahdollisimman tehokkaasti ja hakijaystävällisesti, niin ettei hylättävää olisi. Työ on aaltoilevaa ja toisinaan hakemuksia kertyy jonoon paljonkin. Käsittelemme hakemukset saapumisjärjestyksessä ja välillä hakemustasi ei oteta heti käsittelyyn. Teemme noin 300 päätöstä vuosittain ja niiden joukossa on paljon isoja hankkeita joiden maksatusten käsittely vie monta päivää.
Tällä hetkellä hakemustilanne on melko hyvä ja käsittelemme loka- ja marraskuussa saapuneita hakemuksia. Kiireisimmät ajat ovat yleensä vuodenvaihteen jälkeen ja ennen kesälomien alkua. Hyrrä-järjestelmässä on maksukatkot yleensä heinä- ja joulukuussa. Kannattaa huomioida nämä, kun maksuhakemusta on tekemässä.
Lisätietoja ja tositteita pyydämme hakemuksiin, kun jotain tarvittavaa puuttuu. Meitä kuitenkin ohjaavat lait, asetukset ja määräykset, joiden perusteella hakemuksia tarkastamme. Maksuhakemuksen tekemiseen kannattaa siis käyttää aikaa ja tehdä se huolella. Hankkeen tukipäätös kannattaa lukea huolellisesti, siellä kerrotaan mitä maksuhakemukseen tulee laittaa.
Hyvä hakemus sisältää ainakin seuraavat asiat:

  • Hankkeen pääkirjan
  • Meno- ja maksutositteet
  • Hankkeesta riippuen muut tositteet

Lisätietoja maksuhakemuksen tekemiseen Hyrrä-järjestelmässä löydät täältä: http://www.mavi.fi/fi/oppaat-ja-lomakkeet/Sivut/hyrra.aspx Lisätietoja saat myös Leader-ryhmästäsi ja meiltä täältä ELY-keskuksesta. Kannatta pitää mielessä, että jos vähänkin epäröi tai tuntuu ettei tiedä miten asia on, kannattaa kysyä. Tyhmiä kysymyksiä ei ole!
Emme siis ole ”pahoja” virkanaisia, vaan olemme tai ainakin haluaisimme olla hakijoiden ohjaajia ja opastajia, jotta maksuhakemus ja päätökset saadaan sellaiseen muotoon, että niihin mahdollisesti myöhemmin kohdistuvat tarkastukset sujuvat ongelmitta.
Mukavaa loppuvuotta ja valkoista joulua toivottaen!
Kuvassa Hämeen ELY-keskuksen maksatusyksikön Erja Pölkki, Tiina Salminen, Jutta Keino sekä Piritta Pihlavamäki. Jutun kirjoittivat yhteistyössä Tiina sekä Jutta.
 

Kaikki