Matkun kylätalolla on jo noin viiden vuoden ajan järjestetty kylälounaita. Lounaita pidetään aina kahdesti viikossa, maanantaisin ja torstaisin. Ne ovat sosiaalinen tapahtuma, johon osallistuu päivästä riippuen 15-30 henkilöä, kesäisin jopa 50. Pohjois-Forssassa kylätaloille ollaan myös pilotoimassa Hyte-hetkiä.
Matkun kylätalolle kokoontuu joka maanantai ja torstai klo 12-14 välisenä aikana kylän väkeä yhteiselle lounaalle. Mukana on paljon yksinasuvia ja vanhuksia, mutta paikalla saattaa poiketa myös niin kylän pienyrittäjät, VR:n ja tielaitoksen työntekijät kuin vaikkapa posteljooni.
─ Kylälounaan yhteydessä voi kertoa sekä ilot että surut, hymyilee kyläaktiivi Riikka Viljanen.
Matku on vanha teollisuuskylä Humppilan, Urajalan ja Forssan rajamailla. Se on kuulunut vuoteen 1969 Koijärveen, joka silloin liitettiin Forssaan. Vaikka kylän raiteilta löytyykin pienyrittäjien palveluita, käy suuri osa asukkaista töissä Forssassa.
─ Lounaat ovat todella tärkeä osa kylämme toimintaa. Aina kun työntekijä on katkolla, pelkäämme ruokailun loppua, Viljanen miettii.
Tällä hetkellä Matkun kyläyhdistys on palkannut työntekijän Leader LounaPlussa ry:n ja Hämeen kylät ry:n pyörittämän TriPla-hankkeen kautta. Yhdistysten työllistämistoiminnan jatko on kuitenkin epävarmaa.
─ Meillä on lisäksi johtokunnassa keittiövastaava, joka pääasiassa käy kaupassa, tekee ruokalistat ja osallistuu työnsä ohella ruuan tekoon. Ruokailussa pyrimme terveellisyyteen ja käytämme paikallisia tuotteita.
Matkun kyläyhdistyksen johtokunnassa on myös vapaaehtoisia, jotka osallistuvat ruokien tekoon mahdollisuuksiensa mukaan.
Apua yksinäisyyteen
Matkun kylätaloa on kunnostettu asukkaiden käyttöön jo jonkin aikaan. Matkun kyläyhdistys osti ennen kauppana toimineet tilat konkurssipesältä, johon se sai 50.000 euroa Lions Wahrenilta.
─ Nyt on menossa Matkun kylätalohankeen toinen vaihe. Talon entiseen varastoon tulee saunaosasto ja nuorisotilat. Tähän on saatu rahoitusta Leader-ryhmä LounaPlussalta maaseuturahastosta, Riikka Viljanen kertoo.
Talosta onkin tullut matalan kynnyksen olohuone kaikille kylän asukkaille.
─ Kylän vireys lisääntyi heti, kun ostimme talon, vaikka silläkin oli alkuun vastustajansa.
Rahallisesti kyläyhdistys ei lounaista paljon kostu, mutta palveluna ruokailu on Viljasen mukaan extrahyvä juttu.
─ Moni vanhus tai yksinasuja ei näkisi ihmisiä moneen päivään, jos ruokailua ei olisi. Yksinäisyys on vakava asia meilläkin, vaikka naapurista pidetäänkin huolta, Viljanen painottaa.
Hyte-hetkiä luodaan kylille
Koijärven kylätaloille puuhataan tällä hetkellä erilaisia kokoontumismuotoja. Uutuutena tulossa ovat Hyte-hetket, joka edistävät hyvinvointia ja terveyttä. Samalla kylätalolla järjestetään kyläkahvit.
─ Forssan seudulla toimivat terveysyhdistykset ja kylätalojen väki ovat lyöttäytyneet yhteen tekemään pilottia kylien Hyte-hetkistä. Hyte-hetket tuovat kyläkahviloihin hyvinvointiin ja terveyteen liittyvää tietoutta. Iltoja on suunniteltu keväälle neljä, kertoo Hämeen kylät ry:n kyläasiamies ja Omalta kylältä -hankkeen projektipäällikkö Elina Leppänen.
Leppäsen mukaan jokaisella kylällä ja asuinalueella pitäisi olla joku säännöllinen, matalan kynnyksen tapaamishetki ja paikka, missä kyläläiset voivat tavata toisiaan.
─ Uudessa maakunnassa tarvitaan kylätalojen kaltaisia paikkoja, minne voidaan tuoda palveluja ihmisten lähelle, asukkaiden pariin. Nämä hyte-hetket ovat ensimmäinen ja iso askel tätä kohti. Toivottavasti kyläläiset lähtevät näihin innolla mukaan, Leppänen jatkaa.
Ensimmäinen Hyte-hetki järjestetään Koijärvi-talolla 14. maaliskuuta aiheella Miten hoitaa muistia. Toinen kerta pidetään Matkun kylätalolla sydän-teemalla 11. huhtikuuta. Toukokuussa 16. päivä Koijärvitalolla teemana on diabetes ja kesäkuun 13. päivä mietitään vesi- ja pintapelastusasiaa Valijärvellä.
─ Nyt halutaan tarjota kaikenikäisille mahdollisuus kokoontua, niin että lapsetkin saa ottaa mukaan ja nuoretkin voivat tulla. Siksi kyläkahvilat järjestetään iltaisin. Taloilla on riittävästi tilaa kaikille, myös naapurikylistä toivotaan osallistujia, Elina Leppänen summaa.
Hyte-hetkiä suunnitella yhdessä Hämeen Setlementin ja Kanta-Hämeen järjestöyhteistyön kanssa.
Teksti: Ulla Harju
Kuvat: Matkun kyläyhdistys, Elina Leppänen