Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Majapäivä

Elävä Metsä -hankkeen ensimmäinen tapahtuma järjestettiin Pikkaraisen vanhalla metsänvartijan tilalla Tammelan Susikkaalla, Mustialan yhteismetsän siimeksessä. Luonnonkaunis paikka on kuusimetsän keskellä, Pikku-Liesjärven rannalla, kiemurtelevan hiekkatien varrella kaukana asutuksesta.

Tapahtuma alkoi lauantaina kello 11. Sää oli pilvinen, mutta poutainen, muutama auringon sädekin lämmitti meitä majan rakentajia. Käki kukkui ja palokärki hakkasi puita lintujen livertäessä. Paikalla oli Tammelan 4H-yhdistyksestä toiminnanjohtaja ja toiminnanohjaaja, erä- ja luontoyrittäjä Loimunalle sekä nuotioita virittämässä eräopas opiskelija. Tulipaikkoja oli kaksi, toisessa keitettiin nokipannukahvia, ja toinen oli makkaran ja lätyn paistoon tarkoitettu.

Tapahtumaa mainostettiin Tammelan 4H-yhdistyksen nettisivuilla, joilla oli myös ilmoittautumiskaavake. Ennakkoon ilmoittautuneita oli noin kolmekymmentä. Alkuun tuntui, ettei paikalle löydä juuri kukaan, mutta päivän edetessä majoja oli rakentamassa vähintään viisi perhettä. Metsään tuli sekä ala- että yläkouluikäisiä nuoria vanhempineen, ja nuorin majan rakentaja taisi olla kolmevuotias. Päivän kulku oli vapaamuotoinen, Pikkaraisen talon läheiseen metsään sai kukin rakentaa metsästä löytyvistä materiaaleista sellaisen majan kuin tahtoi. Metsätonttu sai oman pienen majansa, ja myös prinsessalle tehtiin oma maja tanssihuoneineen.
Ettei nälkä päässyt yllättämään majan rakentajia, oli tarjolla maistuvaa jauhelihakeittoa, nuotiomakkaraa ja lättyjä sekä nokipannukahvia. Perheet rakentelivat majojaan omaan tahtiinsa, väliin kokoonnuimme nuotiolle syömään makkaraa ja väliin saunamökkiin nauttimaan keittoa ja leipää.

Paikalle löysi myös paikallislehden toimittaja ja valokuvaaja. Lapset esittelivät aikaansaannoksiaan innokkaasti, sillä majat olivat jo edistyneet hyvään malliin. Aika kului metsässä kuin siivillä. Majoista tuli huikeita luomuksia. Lätyt ja hillo maistuivat, tunnelma oli leppoisa ja liian pian kello tuli 15 ja väki lähti omille teilleen yhtä luontokokemusta rikkaampana.

Kirjoittajana Hanna Uosukainen, majan rakentajana mukana sekä äitinä että kummitätinä

Kaikki