Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Maisematarinat vie Itä-Janakkalassa luonnon äärelle

Itä-Janakkalassa avataan Avoimet Kylät –päivän yhteydessä uusi mobiilireitti paikkakunnan nähtävyyksiin ja palveluihin. Reitti kattaa kuusi kylää; Mallinkaisen, Tanttalan, Löyttymäen, Jokimaan, Heinäjoen ja Saloisen.
Mobiilireitin pisteet kiertävät Itä-Janakkalan vaikuttavissa hämäläismaisemissa mukana olevien kylien kautta. Kylien kohdalla on tarjolla myös vaihtoehtoisia, pienempiä reittejä, joilla kävellen pääsee tutustumaan kylien elämään lähietäisyydeltä.  Mukana reitillä on yli 50 kohdetta laajalla alueella. Mukaan on otettu erityisesti retkeilijöitä ja pyöräilijöitä kiinnostavia kohteita melontapaikoista taukopaikkoihin.

Maisematarinoita-hankkeen vetäjä, Katriina Koski Etelä-Suomen Maa- ja Kotitalousnaisista kertoo, että tavoite on ollut saada ihmisiä liikkumaan.
– Siksi reiteistä on tehty lenkkimäisiä, jotta niitä pääsee kätevästi kiertämään esimerkiksi polkupyörällä. Pisin reiteistä on pituudeltaan jopa 60 kilometriä ja kokonaisuudessaan reitit kattavat noin 90 kilometrin vaihtelevan matkan, Koski esittelee.
Reitti on mittava yhteistyöprojekti, johon on saatu mukaan kyläyhdistyksiä, yrittäjiä, kouluja ja muita paikkakunnan historiasta ja elinvoimaisuudesta kiinnostuneita aktiivisia toimijoita. Hakolan Marjatilaa Tanttalassa pyörittävä Outi Koskinen kertoo lähialueilla olevien luontopolkujen herättäneen kiinnostuksen nostaa omaa lähimaisemaa esille.
– Halusimme nostaa esille juuri tämän maiseman. Täällä on uskomattoman hienoja paikkoja. Hanke toimii matkailun edistämiskeinona alueella. Lähimatkailu kasvaa jatkuvasti ja täältä löytyy lukuisia mielenkiintoisia kohteita joihin ihmiset voivat tutustua, Koskinen kertoo.
Mukana olevien kuuden kylän toimijat ovat päässeet tutustumaan toisiinsa reittiä suunnitellessaan ja työstäessään.
– Kylät ovat kaukana toisistaan ja hajakylien talot saattavat olla satojen metrien päässä lähimmistä naapureistaan. Tämä on ollut meitä yhdistävä juttu, joka on vienyt välimatkan pois, Outi Koskinen kertoo.
Hankkeen talkoot onkin järjestetty vuorotellen jokaisessa mukana olevassa kylässä ja samalla se on mahdollistanut tutustumisen uusiin ihmisiin ja ympäristöihin.
 
Koululaisten tekemiä reittipisteitä

Tanttalan koulun ympäristössä on koululaisten tekemiä hahmoja
Taidetta kyliin –hankkeen aikana Janakkalassa huomattiin kuinka innokkaasti lapset lähtivät mukaan toimintaan ja halusivat auttaa yhteisessä projektissa. Positiivinen kokemus rohkaisi jatkamaan lasten ja ilmiöoppimisen mukaan ottamista opetussuunnitelmiin.
Paikalliset kyläkoululaiset ovat päässeet mukaan mobiilireitin kohteiden tekoon. Kouluissa on kerätty tietoja kohteista ja niihin on käyty tutustumassa. Myös 3. ja 4. –luokkalaisten kuoron kappaleita Mallinkaisista ja Heinäjoesta tullaan kuulemaan reittipisteillä.
Lapset ovat kertoneet myös omia ehdotuksiaan reittipisteiksi ja kirjoittaneet kuvauksia kohteista. Muun muassa julmalla nimellä, mutta huikeilla näköaloilla varustettu Helvetinvuori, sai lapset kirjoittamaan kaukaisuudessa, usvaisten maisemien takana häämöttävistä entisen Ekokemin tehtaanpiipuista. Koululaiset ovat saaneet vapaasti myös tarinoida kohteista ja tuloksena on ollut tarinoita möröistä ja kivistä.
– Kyläkoulut ovat jatkuvan lakkautusuhan alla, joten ajattelimme, että voisi kokeilla jotain uutta ja erilaista  niin opin vuoksi kuin todistaaksemme, että kyläkouluilla on merkitystä. Lapsilla on ihan valtava määrä paikallistuntemusta ja tietoa. Oppilaat tietävät nämä lähikohteet ja niiden historian jopa opettajia paremmin. Tämä on motivoivaa lapsille. He saavat jotain itselleen merkityksellistä julkaistuksi ja pääsevät vaikuttamaan kokonaisuuteen, Outi Koskinen kertoo idean taustoista.
Yksi reitillä olevista kohteista on Tanttalan kyläkoulu, jonne koululaiset ovat tehneet oman toimintapisteensä. Koulun historiaa on tutkittu ja pihamaalle lapset ovat rakentaneet oman näyttelyn erilaisista hahmoista. Portinpielessä tulijoita tervehtii Hiphoppari ja syreenipensaiden takana Susirokkari. Kaikille hahmoille on kirjoitettu taustatarinansa ja historiansa. Lisäksi koulun oppilaat ovat laatineet oman rastiratansa, jossa kaikki pääsevät leikkimään.
Tanttalan koulun pihamaata 
– Olen huomannut, että maaseudulla asuvat lapset ovat ylpeitä taustastaan. Eräällä lapsella on syntymäpäivälahjaksi saatu avaimenperä jossa lukee ”LANDE”, joka kulkee kaikkialla mukana. On ihanaa nähdä sellaista ylpeyttä ja varmuutta omasta taustasta. Kun omaa aluetta tuodaan positiivisesti esille, niin kyllä se lasten ja nuorten identiteettiin vaikuttaa, Outi Koskinen kertoo iloisena.
Maisematarinoita –hanketta vetävän Katriina Kosken mukaan hankkeen tavoitteet tulevat tässä hyvin esiin.
– Halusimme, että paikalliset tietävät oman alueensa arvon – tuntevat sen historian ja nykyisyyden, tuntevat oman alueensa ja elinympäristönsä. Samalla voidaan kertoa uusille asukkaille mitä täällä on ja on ollut sekä houkutella kävijöitä löytämään uusia paikkoja. Tavoitteena oli myös saada ihmiset liikkumaan luonnossa ja siksi kaikki reitit ovat kuljettavissa jalan tai pyörällä, Koski kertoo.
Maisematarinoita Janakkalasta
Maisematarinoita –hankkeen tavoitteena on tuoda esille kylien kulttuurimaisemaa. Linnaseutu ry:ltä ja EMO ry:ltä rahoituksen saanut maaseudun kehittämishanke haki mukaan kyliä, joilla olisi tarinoita kerrottavanaan omasta lähiympäristöstään. Mukaan pääsi kahdeksan kylää Hämeestä ja Uudeltamaalta.
Hanketta vetävä Katriina Koski kertoo hankkeessa yhdistyvän Maa- ja Kotitalousnaisten tavoitteista keskeisimmät, maaseudun elinvoimaisuuden ylläpitäminen ja asukkaiden aktivointi kulttuurimaisemaa ylläpitämällä.
– Tällaisille töille löytyy harvoin maksajaa, joten hankkeet ovat hyvä tapa toimia kylissä ja aktivoida asukkaita. Yksin me emme tee mitään, vaan kaikki tehdään yhdessä kyläläisten kanssa. Tärkeää olisi saada eri-ikäisiä kyläläisiä mukaan, jotta saataisiin kylät kokonaisvaltaisemmin mukaan toimintaan ja samalla esimerkiksi siirrettyä tietoa myös nuoremmille polville, Katriina Koski toteaa.
– Hankkeen omavastuuosuudesta huolehditaankin tästä syystä talkoilla. Sillä saadaan aikaan omavastuuosuuden lisäksi konkreettista tekemistä siellä kylissä. Kyläläiset joutuvat miettimään omaa maisemaansa ja mitä sen parantamiseksi tai esilletuomiseksi voitaisiin tehdä, Koski kertoo hankkeen tavoitteiden toteuttamisesta.
Koululaiset ovat luoneet hahmoilleen myös taustatarinat
Maisematarinoita –hanke järjestää Avoimet Kylät –päivän yhteydessä 10. kesäkuuta kiertoajelun Janakkalan reitille. Avajaistapahtuman yhteydessä järjestetään myös tutustumisia paikallisten yrittäjien toimintaan ja monet ovat lupautuneet tuomaan tuotteitaan näytille lihasta luomuhunajaan, koristekasveista puutarhojen antimiin. Myös Tanttalan koululaiset ovat lupautuneet pitämään rastiratansa ja esittelemään näyttelynsä taustoja.
 
Maisematarinoita-hanke on Leader-rahoitteinen, Kanta-Hämeessä ja Uudellamaalla toimiva hanke.  Hanketta hallinnoi ProAgria Etelä-Suomi ry / Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset. Hankkeessa toteutettavat reitit on tehty yhdessä kyläläisten ja kylien yhdistysten kanssa. Reitit on koottu Citynomadin Nomadi-sovellukseen, joka on ladattavissa älypuhelimiin ja tabletteihin.
Lisätietoa reiteistä ja hankkeesta: Katriina Koski / Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset, p. 040 148 8220 tai katriina.koski@maajakotitalousnaiset.fi.
Ohje sovelluksen lataamiseen:
Käyttääksesi reittejä mobiililaitteessasi, tarvitset Nomadi-sovelluksen. Mene osoitteeseen app.citynomadi.com ja hae Nomadi laitteeseesi. Reitteihin voi myös tutustua netissä: www.citynomadi.com. Sovelluksen käyttö on maksutonta.
 

Teksti ja kuvat: Ottopekka Wiik/Hämeenraitti

 
 

Kaikki