Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä

BLOGI | Maaseutuohjelmalla valokuitua Hämeeseen

Nopea ja luotettava verkkoyhteys on ensiarvoisen tärkeä asia nykypäivänä ja sen merkitys tulee jatkossa kasvamaan entisestään. Nopea nettiyhteys mahdollistaa nykyisin paljon puhuttua monipaikkaisuutta ja sitä kautta tuo uusia asukkaita ja elinvoimaa maaseudulle. Myös useat julkiset palvelut siirtyvät yhä enemmän verkkoon, mikä lisää tarvetta saada jokaiselle suomalaiselle riittävän hyvä pääsy internettiin.

Kaupalliset toimijat keskittävät investointinsa pääasiassa langattomiin yhteyksiin, jotka toki ovat tärkeitä ja hyviä, mutta varmin ja luotettavin yhteys verkkoon kulkee valokuidun kautta. Traficomin ylläpitämästä Monitori-palvelusta voi nähdä, että Hämeen molemmissa maakunnissa olisi tarvetta saada nopeampia yhteyksiä. Löytyypä alueeltamme kuntia, joissa suurin valtaosalle saatavilla oleva nettiyhteyden nopeusluokka on vain kaksi megatavua sekunnissa. Tämä ei riitä nykypäivän, saati tulevaisuuden tarpeisiin.

Kyläverkkohankkeet ovat maaseutuohjelman työkalu

Manner-Suomen maaseutuohjelmalla on mahdollista rahoittaa nopeiden kiinteiden valokuituyhteyksien rakentamista alueille, jonne kaupalliset operaattorit eivät kiinteitä verkkojaan ulota. Maaseutuohjelmassa puhutaan kyläverkkohankkeista, jotka kattavat kylän tai kyläryhmän alueen.

Hämeen ELY-keskus rahoitti EU:n ohjelmakaudella 2014-2020 neljä kyläverkkohanketta, kaksi kumpaankin Hämeen maakuntaan. Yleisimmin hankkeen hakijana ja toteuttajana on alueen asukkaiden ja yrittäjien perustama verkko-osuuskunta. Myös hankealueiden kunnat ovat osallistuneet omalta osaltaan hankkeen rahoittamiseen, mikä osoittaa hyvin sitä, kuinka tärkeinä myös kunnat näkevät toimivat ja varmat verkkoyhteydet alueellansa.

Kyläverkkohankkeiden julkinen rahoitus kattaa hakijatahosta riippuen 50 tai 70 prosenttia kustannuksista. Tukikelpoisuuden ulkopuolelle jää viimeiset 50 metriä ennen liittyvän kiinteistön seinää sekä kiinteistöön tarvittavat laitteet, niitä ei voida julkisella rahoituksella kattaa.

EU:n elvytysvaroja saatavilla myös Hämeeseen

On hyvin todennäköistä, että EU:n tulevasta elvytyspaketista ohjataan varoja nopeiden verkkoyhteyksien rahoittamiseen. Alustavien suunnitelmien mukaan elvytysrahoille ei tule alueellisia kiintiöitä, vaan kyläverkkohakemukset kilpailevat keskenään valtakunnallisesti. Tämä luonnollisesti haastaa kaikki alueet, joten nyt on todella näytön paikka myös meillä Hämeessä.

Verkkohankkeen suunnittelu ja esimerkiksi osuuskunnan perustaminen ovat toki aikaa ja vaivaa vieviä asioita, mutta kokemukset ympäri Suomen osoittavat, että lopputulos palkitsee varmasti tekijänsä. Tiedotamme heti, kun saamme varmuuden elvytysvarojen hakemisen ajankohdista. Seuraathan siis Hämeenraitin lisäksi facebookissa myös Hämeen Ely-keskuksen Vihreän kasvun Häme -kanavaa.

Lisätietoja:

mies hymyilee ja katsoo kameraan.

Timo Kukkonen, kehittämispäällikkö, puh. 0295 025 065

vihreäpaitainen mies katsoo kameraa.

Antti Pitkänen, asiantuntija, puh. 0295 025 086

Kaikki