Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Maaseutukokemuksia Latviassa

Vanhoja kunnostettuja kartanoita, lähiruokatuotteita ja matkailuyrityksiä.
Näihin ja moniin muihin latvialaisiin maaseutukohteisiin kävivät suomalaiset ja virolaiset maaseutuyrittäjät tutustumassa lokakuussa. Tuliaisina retkeläiset saivat aimo annoksen uusia ideoita sekä tarinoita kerrottavaksi eteenpäin.

Nelipäiväinen opintoretki oli osa kansainvälistä hanketta, jossa maaseutuyrittäjille ja -toimijoille on tarjottu tilaisuus tutustua Viron ja Latvian maaseudun yrityksiin. Suomesta mukana oli matkalaisia Leader-ryhmien Linnaseutu ry:n, Pirkan Helmi ry:n sekä Sepra ry:n alueelta.
Leipomo & Kahvila Paulan yrittäjänä toimiva Paula Suksia lähti mukaan opintoretkelle jo toistamiseen.
− Olin keväällä mukana Virossa ja nyt pääsin mukaan Latviaan. Opintoretket ovat olleet todella hyödyllisiä, koska olemme vierailleet monipuolisesti erilaisissa yritys- ja majoituskohteissa, Paula Suksia kertoo.
Kuohijoella kahvilatoimintaa pyörittävän Suksian mukaan kokemus Latviassa oli hieno ja tuo lisäpontta myös omalle yritykselle.
−  Olen samalla päässyt tutustumaan muihin yrittäjiin sekä saanut näkemystä ja kokemusta omaan yritystoimintaan, Paula Suksia hymyilee.

Kirsi Ilola ja muut retkeläiset pääsivät leipomaan leipää puu-uunissa. Tuliaisiksi jokainen sai uunituoreen ruisleivän.
Rohkeasti paras
Latviassa monet maaseutuyritykset ja -tilat ovat hyödyntäneet Leader-rahoitusta viedäkseen toimintaansa eteenpäin. Yritykset ovat tehneet laiteinvestointeja sekä rakentaneet majoituspaikkoja tai remontoineet toimitiloja.
Uutta ja innovatiivista toimintaa on kehitetty paljon. Retken aikana maisteltiin muun muassa paahdettuja härkäpapuja, ihmeteltiin Wakeboard-keskuksia ja vierailtiin siitake-farmilla. Lisäksi tutustuttiin kahteen hyvin erilaiseen kartanoon. Abgunste Muiza viehätti rappioromantiikan nälkäisiä, kun taas Berkenes Muiza oli remontoitu pieteetillä uutta vastaavaksi.
Ihmetyksen aiheita toivat lisäksi minttu- ja laventelitilat, joiden kävijämäärät ovat tuhansia vuodessa. Latvialaiset yrittäjät ovat onnistuneet laajentamaan toimintaansa erilaisilla työpajoilla ja majoitusmahdollisuuksilla.
Opintoretkeläiset saivat Latviassa myös täydellisen oppitunnin siitä, miten ihmiset ja tarinat luovat yrityksen brändiä. Aizputes Vina -viinitilan yrittäjä Mārtiņš totesi rohkeasti tekevänsä Latvian parasta hedelmäviiniä. Samalla hän hauskuutti yleisöään kertoen tarinoita tuotteidensa nimistä, yrittämisestä ja viinivalmistuksesta.
Lisätietoa Kestävä ja kansainvälistyvä maaseutu -hankkeesta >> https://seic.ee/fi/
Aizputes Vina -viinitilan yrittäjä Mārtiņš kertoi olevansa Latvian paras hedelmäviinintekijä.
 
Shiitake tarkoittaa japanista vapaasti suomennettuna sienipuuta. Retkeläiset pääsivät tutustumaan siitakkeiden kasvatukseen ja maistamaan sienistä valmistettua keittoa.
 
Siskosten perustama Pupuchi valmistaa paahdettuja härkäpapuja. Tuotteita saa vasta Latviasta, mutta pikkuhiljaa niitä halutaan myös muille markkinoille.
 
Opintoretkeläiset yöpyivät yhden yön Abgunste Muiza -kartanossa, joka tarjoaa majoitus- ja juhlatiloja. Paikkaa on muutaman vuoden ajan kunnostanut perhe, joka myös asuu kartanossa.
 
Lolita Duge kutsuu itseään Latvian minttukuningattareksi. Tilalla vierailee päivittäin noin sata ihmistä tutustumassa mintun kasvatukseen tai osallistumassa työpajoihin.
Teksti ja kuvat: Ulla Harju/Hämeenraitti

 

Kaikki