Ei sieltä EU:sta ole mitään hyvää tullut, tämän väitteen olen kuullut monet kerrat kuluneina vuosina. Pelkkää byrokratiaa, tarkastajia, tarkastajan tarkastajia, älyttömiä direktiivejä – tähän listaan on helppo löytää loputtomasti jatkoa ihmisten kanssa keskustellessa.
Uskallan kuitenkin väittää, että EU-koneistosta on tullut jotain hyvääkin, yhtenä parhaimmista on Leader. Rahoitusväline, jolla voidaan tukea maaseudun asukkaiden ideoita, pienten yritysten kehittämistä, ihmisen kokoisia ideoita. Leaderillä on tuettu lukuisia kylätalojen remontteja, kesäteattereita, urheiluseuroja, 4-H yhdistyksiä omissa ideoissaan, yrityksiä investoinneissaan. Lista on lähes loputon.
Parasta olette te maaseudun ihmiset
Mikä siinä Leaderissä sitten on niin hyvää, että vielä 15 vuoden työrupeaman päästäkin jaksaa sitä kehua? Se olette te maaseudun ihmiset. Te ja teidän konkreettiset ja maanläheiset hankkeenne. Itse en ole koskaan linnunpönttöä kummempaa rakentanut, enkä voi kuin arvostaa mitä kaikkea saatte remonteillanne aikaan kylätaloillanne, hiihtomajoillanne jne. Täysin epämusikaalisena ja laulunkokeita pelänneenä en voi olla ihailematta, kuinka vähän jörömpikin isäntä eläytyy rooliinsa antaumuksella kesäteatterissa. Ja kaikki tämä omien töiden ohessa, vapaa-aikana, talkoilla. Jos jollain tavalla pystyn yhtenä rattaan osana auttamaan kaiken tämän toteutumista, koen olleeni minuun käytettyjen verovarojen arvoinen.
Byrokratia on kuin kouluaikainen kesäkeitto
Kaikki ei voi olla niin hyvää, miltä näyttää. ” Se byrokratia on ainakin ihan hirveä”. Kyllä ja ei. Kaikkeen liittyy byrokratiaa, myös sellaista vaikeammin nieltävää. Tätä hokiessamme unohdamme kuitenkin asian vastapuolen, vastineeksi on tarjolla huomattavia määriä tukirahaa. Jos joku antaa sinulle rahaa, kai hänellä on oikeus tietää oletko käyttänyt sen niin kuin lupasit? Byrokratia on vähän kuin kouluaikainen kesäkeitto, en koskaan pitänyt siitä, mutta syötävä se oli jotta jaksaisi.
Meidän kaikkien maaseutua peukuttavien pitäisi olla ylpeitä tästä mahdollisuudesta toteuttaa ideoita. Kaupungeissa vasta pohditaan miten lisätä lähidemokratiaa, kehittää kaupunginosia, aktivoida asukkaita. Maaseudulla toimitaan jo, on toimittu jo 2000-luvun alusta lähtien. Meidän pitäisi pelkkien ongelmien etsimisen sijaan arvostaa sitä mahdollisuutta, joka meillä on ideoidemme toteuttamiseen. Hyödyntää sen mahdollisuuksia ja huolehtia sen jatkuvuudesta tulevaisuudessa, ohjelmakausien vaihtuessa.
Leader- ihmisten kokoisille ideoille!
http://leadersuomi.fi/
Kirjoittajana toimii Leader-toimintaryhmä EMO ry:n toiminnanjohtaja Esko Pietari.