Kun 2011 helmikuussa solmin ensimmäisen työsopimukseni LounaPlussa ry:n kanssa, en todellakaan ihan täysin ymmärtänyt mitä olin tekemässä. Olin taustoiltani myynnin ja markkinoinnin monitoiminainen, entinen yrittäjä ja tottunut siihen, että työtäni mitataan talouden näkökulmasta. Ja nyt olin astunut maailmaan, jossa lait ja säädökset sääntelivät toimintaa, jossa kehittäminen, tukeminen ja kannustaminen olivat läsnä ja yhteisenä tavoitteena oli maaseudun kehittäminen.
Ensimmäinen työsopimukseni oli vajaan vuoden mittainen ja siinä tehtävänimikkeeni oli projektiohjaaja. Uusi hanke, LYHTY, oli rakennettu ja suunniteltu täyttämään omalta osaltaan maaseudun kehittämisen tehtävää. Hankkeen tavoitteena oli kannustaa yhdistyksiä toimimaan työnantajina ja toisaalta tarjota pitkään työtä etsineille mahdollisuus työllistyä.
Alkuperäisenä ajatuksena hankesuunnittelijoilla oli varmaankin ollut se, että kyläyhdistykset oppisivat toimimaan työnantajina ja kylät saisivat tätä kautta kehittyäkseen uusia resursseja. No, ensimmäinen työsuhde solmittiin kuitenkin forssalaisen moottoriurheiluseuran kanssa, työtekijä löytyi Tammelasta ja työtä tehtiin Jokioisilla. Ei siis ehkä ihan perinteistä maaseudun kehittämistä sinällään, mutta siitä lähdettiin. Vuosien saatossa myös kyläyhdistykset ovat oppineet työllistämään ja tätä kautta laajentamaan ja monipuolistamaan toimintaansa.
Häpeäkseni tunnustan, etten vielä neljän edellisen työsopimuksen ja viiden kuluneen vuodenkaan jälkeen tunnista niitä kaikkia sidosryhmiä, joiden kanssa Leader-ryhmät toimivat. Suloisessa sekamelskassa mielessäni pyörivät Hyrrät, Aitat, Mavit ja ministeriöt. Mutta oikeasti se ei haittaa, etten tiedä ihan kaikkea maaseuturahoituksesta enkä tunnista indikaattorilomakkeita. Toimistollamme on fiksuja ihmisiä, jotka pyörittävät perustoimintaa ja ovat siinä mitä parhaimpia asiantuntijoita.
Omassa työssäni tarvitaan toisenlaista asiantuntijuutta. Palkkatuet, Tessit ja työlainsäädäntö ovat kyllä hallinnassa! LYHTY-hanke päättyi vuoden vaihteessa ja nyt jatkamme yhdessä Hämeen Kylät ry:n kanssa työllistämistoimintaa TriPla-hankkeen nimissä Forssan, Hämeenlinnan ja Riihimäen seutukunnissa. Uudelle TriPla- hankkeelle saimme rahoituksen, koska edelliset työllistämishankkeet olivat olleet vaikuttavia, niin oma LYHTY-hankkeemme kuin Hämeen Kylät ry:n Tarmokas-hanke.
Teen siis kuudetta vuotta työllistämistoimintaa tällä sapluunalla. Ja tällä kokemuksella sanoisin, että Leader-toiminta, kylien kehittäminen ja työllistämistoiminta voivat kaikki tukea toisiaan. LounaPlussa ry:ssä ja Hämeen Kylät ry:ssä tunnetaan toimialueen yhdistykset ja yritykset, teemme siis työllistämistyötä oikeassa ympäristössä. Potentiaalisia työnantajia on alueellamme tuhansia! Jos asiakkaan hankeidea ei sittenkään kanna, voidaankin tilannetta auttaa ehkä uuden työsuhteen avulla tai toisinpäin. Synergiaetu on mahtava juttu!
LounaPlussa ry:n henkilökunta onkin yhdessä varsin toimiva ja tehokas tiimi, kukaan meistä ei osaa kaikkea, mutta yhdessä osaamme vaikka mitä. Ja siitähän se tiimi muodostuu. Olen onnekas kun saan tehdä työtä, jolla on merkitystä ja vaikuttavuutta. Kunpa kaikilla olisi siihen mahdollisuus.
Kirjoittajana toimi työvalmentaja Tarja Salko-Simola LounaPlussa ry:stä.
P.S. Lisätietoja TriPla-hankkeesta löydät osoitteesta www.triplahanke.fi.
Olemme myös Facebookissa, käy tykkäämässä!