Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä

Leader-ryhmät valmistautuvat seuraavaan maaseutuohjelmakauteen luottavaisina

Seuraavan seitsenvuotisen EU:n maaseutuohjelman odotetaan pyörähtävän käyntiin tammikuussa 2023.

Edellinen kausi meni Hämeen Leader-ryhmillä odotuksia vastaavalla tavalla eikä suuria yllätyksiä tullut.

Katso alla olevalta videolta minkälaisia kohteita on rahoitettu esimerkiksi asuminen ja yrittäminen -teemalla Hämeessä.

— Hankkeita tuli hakuun melko tasapainoisesti eri kunnista ja erilaisilta toimijoilta. Aidosti nuorten toteuttamia hankkeita olisi voinut olla vieläkin enemmän, mutta niitä on haastava löytää, EMO ry:n Esko Pietari miettii mennyttä kautta.

Myös muut Hämeen alueen Leader-ryhmät LounaPlussa ry, Linnaseutu ry, Päijänne-Leader ry ja Etpähä ry ovat samoilla linjoilla.

—  Menneellä kaudella hankkeiden kirjo on ollut valtava, niin kuin Leader-toimintaan varmasti kuuluukin. Kuten odotimmekin, niin erilaiset vesistöjen tutkimus- ja kunnostushankkeet olivat kysyttäjä ja näitä myös rahoitettiin useita, Jussi Pakari Linnaseutu ry:stä sanoo.

Päijänne-Leaderissä strategia toteutui pääosin suunnitelman mukaisesti.

— Muutoksia tuli lähinnä maaseutuasumisen painopisteeseen, jossa ohjelmakauden alussa ei tapahtunut mitään ja loppukaudestakin vasta muutaman kunnan osalta ja oman hankkeen kautta. Nythän teema on kuuma, ajatuksia ja kehittämistarpeita tulee koko ajan lisää ja olemme nyt tässä kausien välissäkin rahoittaneet teemaan liittyviä hankkeita, Anu Taipale Päijänne-Leaderistä kertaa.

Taipale jatkaa, että asumiseen liittyvät kehittämiskohteet tulevat varmasti jatkumaan vielä tulevallakin kaudella, koska korona-aika lisäsi huomattavasti kiinnostusta maaseutuasumista kohti.

Koronapandemia muutti muutenkin toimintatapoja Leader-ryhmissä.

—  Koronapandemian myötä hankeneuvonta siirtyi pääosin verkkoon, mutta se ei ole rajoittanut hankerahoituksen kysyntää. Uusia hanketoimijoilta on tullut paljon hakemuksia kauden lopulla ja rahoituksen kysyntä on ollut vilkasta muutoinkin, LounaPlussa ry:n Tuula Kallioinen.

 

Tarkastele Hämeen Leader-ryhmien edellisen kauden tietoja lataamalla infograafi tästä linkistä (pdf).

EU:n maaseuturahaston uudesta kaudesta odotetaan kiinnostavaa ja monipuolista

Kaikilla Leader-ryhmillä vuoden 2022 merkittävin tehtävä on uuden strategian valmistaminen ja Leader-hakemuksen laatiminen. Päätökset uudesta kaudesta ja kauteen liittyvä ohjeistus tulevat luultavimmin loppuvuodesta 2022.

—  EMO ry:n tulevaisuuden kannalta on hyvin merkityksellistä mikä on hyväksyttävän ohjelma-alueen rajaus, erityisesti ulomman kaupunkialueen osalta Uudellamaalla, Pietari muistuttaa.

EMO ry:n tavoitteena saada Järvenpää mukaan Leader-ohjelmaan, jolloin koko Keski-Uusimaa olisi käytännössä Leader-toiminnassa. Tämä mahdollistaisi esimerkiksi matkailun kehittämisessä alueellisesti kattavampia ja järkevämpiä hankkeita, mutta Järvenpään mukaantulo riippuu pitkälti Pietarin mukaan uuden ohjelmakauden maaseutu-kaupunki -tulkinnasta, jota vielä odotetaan.

LounaPlussassa iloitaan uuden kauden valmistelun hyvästä vauhdista ja erityisesti siitä, että seudun nuoret on saatu mukaan valmisteluun aktiivisesti.

Uudelle maaseuturahoituskaudelle on tulossa muun muassa Leader-ryhmien yritysrahoituksen paljon uusia elementtejä.

—  Uudella kaudella yhteisölliset hankkeet tulevat jatkumaan pääosin vanhalla, tutulla ja hyväksi todetulla kaavalla, mutta yritysrahoituksiin on tulossa muutoksia. Toisaalta rajoituksia on tulossa lisää, mutta myös uusia välineitä ja sitä kautta uusia mahdollisuuksia, Pakari Linnaseutu ry:stä summaa uuden kauden valmistelun tämänhetkisiä tietoja.

—  Kestää varmasti hetki ennen kuin uudet yritystukimahdollisuudet selviävät myös meille, sen verran uudistusta on tulossa, Taipale miettii.

Hankerahoitukseen ei tämän hetken tietojen mukaan ole odotettavissa suuria muutoksia. Kaikista muutoksista informoidaan hakijoita heti kun ne ovat varmistuneet.

Päijänne-Leader ja Etpähä yhdistyvät

Päijänne-Leader ry ja Etpähä ry yhdistyvät vuoden 2023 alusta eli uusi ohjelmakausi aloitetaan Päijät-Hämeessä isommalla toiminta-alueella.

—  Yhdistymistä on tehty jo pari vuotta ja nyt jo oikeastaan odotellaan, että koska päästään vauhtiin. Tavoitteena on, että yhdistyminen ei vaikuta toimijoihin juurikaan, mutta saadaan karsittua hallintoa, Taipale summaa.

Muut Hämeen alueen Leader-ryhmät jatkavat toimintaansa ennallaan.

 

Lue lisää:

Yritystuissa pieniä muutoksia tulevassa CAP-suunnitelmassa

Leader-ryhmien yhteystiedot

Kaikki