Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Lasten maatalousnäyttely Mansikki esittelee maaseudun mahdollisuuksia

Lasten maatalousnäyttely Mansikki järjestetään tänä vuonna jo kolmatta kertaa. Mansikki valtaa syyskuun 10. päivä Jokioisten Elokierto-puiston ja esittelee samalla, mitä maaseudulla oikeasti tehdään. Tänäkin vuonna tärkeätä osaa näyttelee lähiruoka ja ruoan lähteen opettaminen lapsille.
− Maaseudulla on paljon mahdollisuuksia ja näiden mahdollisuuksien esilletuonti on Mansikin yksi tärkeimmistä tehtävistä, Elina Hujanen LounaPlussa ry:stä toteaa.
Mansikki järjestetään tänä vuonna kolmatta kertaa ja se on vakiinnuttanut paikkansa alkusyksyn tapahtumana, joka kerää kävijöitä sekä lähiympäristöstä että kauempaa. Mansikki esittelee maaseutua lasten näkökulmasta. Näyttelyssä on kuitenkin nähtävää ja koettavaa koko perheelle.
− Meillä on esillä erilaisia koneita ja eläimiä. Lisäksi on paljon puuhaa ja ennen kaikkea tilaa harrastaa. Mansikissa saa nimenomaan kokeilla kaikkia asioita itse nikkaroiden, ratsastaen tai traktorin moottoria rassaten. Lehmän lypsyäkin saa kokeilla, Hujanen hymyilee.
Parkkipaikoilta on järjestetty maksuton kuljetus Zetorin kyydillä.
− Jo se on monelle lapselle ja aikuiselle unohtumaton kokemus. Päivän aikana järjestetään lisäksi työnäytöksiä, kun lähialueiden isännät tuovat koneensa pellolle ja paikalla on myös maito- ja teurasauto sekä VPK:n kalustoa, Hujanen hymyilee.

Mansikissa on nähtävillä maaseudun eläimiä kuten harvinaisempia villasikoja, ylämaan karjaa ja alpakoita sekä kaikille tuttuja kaneja, lehmiä, aaseja ja vuohia. Ohjelmalavalla esiintyy Putkimiehet ja Kuutoskoni.
− Hurjan suosittu lasten keskuudessa on ollut olkipomppis. Ehkäpä se on yksi osoitus siitä, että me aikuiset ajattelemme joskus liian mutkikkaasti sitä mitä lapset haluavat tehdä ja kokea. Yksinkertainenkin asia voi olla lasten silmissä iso juttu, Elina Hujanen sanoo.

Mansikki_02_pieni
Eemil Rämö hyppää olkipomppiksessa vauhdilla! Olkipomppis on yksi suosituimmista aktiviteeteista Mansikissa.

Mistä ruoka tulee?

Lähiruoka-ajatus kantaa Mansikissa joka vuosi. Tänä vuonna Mansikissa tarjoillaan kinkkukiusausta lisukkeiden kera, makkaroita ja lettuja sekä tietysti pitkään padassa haudutettua kaurapuuroa. Ruoka on lähellä tuotettua. Perunat ja juurekset tulevat Lähipuoti Remeksestä, leipä ja munkit Jokioisten Leivästä. Pullan tekee puolestaan Mäki-Heikkilän Leipä ja Ypäjän mylly jauhaa lettujauhot ja puurohiutaleet. Kinkkukiusauksen lihat tulevat Makulihasta.
− Lasten ja siinä samassa aikuisten on tärkeää nähdä mistä ruoka tulee. Siksi meillä on esillä muun muassa valmistusketju kaurasta puuroksi, ruokahuollosta vastaava Kirsi Raiskio Maa- ja kotitalousseurasta toteaa.
Esillä onkin erilaisia lähiruokatuotteita kojuissa ja teltoissa sekä kauden vihannes- ja juuressatoa. Paikalla on lisäksi nähtävänä Mustialan mehiläisiä  lasipesässä.
− Tänä vuonna meillä on uutuutena myös kiertävä kahvikärry, Raiskio kertoo.
Meidän Mansikki
Ensimmäinen Mansikki-tapahtuma järjestettiin vuonna 2014 Leader-hankkeena, nykyisin tärkeimmät tukijat ovat Jokioisten kunta ja Jokioisten Osuuspankki. Tapahtuman mahdollistaa Luonnonvarakeskus, jonka Elonkiertopuistossa Mansikki on järjestetty alusta asti.
− Alueella aistii nyt selvästi Meidän Mansikki -hengen. Tapahtumaa tekee koko lähialueen väki yhdessä. Mukana on sekä yrityksiä ja yhdistyksiä että ihan tavallisia ihmisiä. Esimerkiksi viime vuonna meillä oli 230 talkoolaista ja he tekivät pitkälti toistatuhatta tuntia työtä, Elina Hujanen kiittelee.
− Teemme myös yhteistyötä Pelastuslaitoksen ja SPR:n paikallisyhdistyksen kanssa. Turvallisuus on meille tärkeä asiaa.
Hujasen mukaan tapahtuma koetaan tärkeäksi Jokioisissa ja esimerkiksi alueen koulut pitävät tuon lauantain työpäivänä koululaisten vieraillessa Mansikissa. Myös ruoka saadaan tehdä kunnan keittiössä.
− Talkoolaisiakin otetaan vielä vastaan! Kannattaa ottaa reippaasti yhteyttä minuun, jos tapahtuman järjestäminen vähän erilaisesta näkökulmasta kiinnostaa. Varmasti tarjoamme palkkioksi lämpimän ruoan ja pullakahvit, Elina Hujanen hymyilee.

Pääkuva: 
Mansikin puuhanaiset, Elina Hujanen LounaPlussa ry:stä (vas.) sekä Kirsi Raiskio Maa- ja kotitalousseurasta tekevät kovaa vauhtia valmisteluja Mansikkia varten. Myös uusia talkoolaisia otetaan mukaan toimintaan.
Mansikki_04_pieni
Mansikissa voi ihastella monia maaseudun eläimiä.
Mansikin ohjelma ja lippuhinnat >>
Mansikki Facebookissa>>
Mansikki Instagramissa >>

Teksti ja kuvat: Ulla Harju / Hämeenraitti

 
 
 

Kaikki