Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Lasinpuhallusta ja maatilamatkailua

Virolaiset ja latvialaiset tutustuivat Hämeen ja Pirkanmaan maaseutukohteisiin

 
Hauhon Lautsialle kokoontui syyskuussa monikymmenpäinen joukko suomalaisia, virolaisia ja latvialaisia tutustumaan Hämeenlinnan seudun ja Pirkanmaan maaseutukohteisiin. Opintoretket olivat osa kansainvälistymishanketta, jossa maaseutuyrittäjille ja -toimijoille tarjotaan erilaisia kouluttautumis- ja tapaamistilaisuuksia.
Kolmen päivän aikana vieraat pääsivät tutustumaan monipuolisten opintoretkien avulla suomalaiseen maaseutuun. Yksi retkistä suuntautui Pirkanmaalle, jossa vieraille esiteltiin Ilolan maatilan toimintaa, Nuutajärven lasikylää sekä pienpanimotoimintaa. Lisäksi vieraat kävivät tutustumassa hyvinvointipalveluita tuottavaan pienyritykseen sekä Tarttis-torin toimintaan.
Opintoretken ensimmäisessä kohteessa Ilolan maatilalla vieraat pääsivät tutustumaan ja näkemään monipuolisen maaseutumatkailukohteen toimintaa. Ilolan tila sijaitsee Metsäkansan kylässä Valkeakoskella ja tänä päivänä tila on luomumaatila. Eri tiloissa – päärakennuksessa, Wanha-asemalla ja Pietolan pitokartanossa – voi majoittautua, juhlia ja ruokailla. Lisäksi pihapiirissä toimii ratsutalli ja myös muita maatilan eläimiä riittää ihailtavaksi ja rapsuteltavaksi. Wanha-asemalta löytyy myös lähipuoti.
─ Järjestämme vuosittain monenlaisia juhlia syntymäpäivistä häihin. Lisäksi meillä käy paljon lapsiryhmiä tutustumassa maatilan elämään ja eläimiin, tilan emäntä Kirsi Ilola-Ollikka kertoi.
Kansainvälisiä vieraita Ilolassa käy ympäri Eurooppaa. Jos tila vaikuttaa tutulta, on sen voinut myös muutama vuosi sitten bongata tv-sarjasta Maatilan Prinsessa.

Kirsi Ilola-Ollikka esitteli Ilolan maatilan toimintaa virolaisille, latvialaisille ja suomalaisille opintoretkeläisille.
Nuutajärven lasikylässä tutustuttiin puolestaan lasinpuhalluksen ja Nuutajärven historiaan Kaj Franckin suunnittelemassa lasimuseossa. Samalla kuultiin lasikylän yli 220-vuotisesta historiasta sekä lasinvalmistuksen tekniikoista. Museokäynnin jälkeen ryhmä kiersi kävellen katsomassa kylän historiallisia rakennuksia sekä tutustui alueelta löytyviin kauppoihin.
Halukkaat saivat myös kokeilla lasinpuhallusta Nuutajärvellä Lasisirkuksen johdolla. Tarkoituksena oli saada lasista aikaan pallo ja tuloksena oli monenlaisia lasiesineitä.
─ Lasia pitää puhaltaa alkuun todella varovaisesti ja vasta lopussa kunnolla. Muutoin pallosta ei tule oikean muotoista, Lasisirkuksen Johannes Rantasalo neuvoi.
Nuutajärven lasimuseo on professori Kaj Franckin suunnittelema kokonaistaideteos. Esillä on paljon lasiesineitä eri aikakausilta.
Taukojumppaa Paasialla
Akaalla opintoretkeläiset pysähtyivät Hobbing Brewsters Beer Companyn tiloissa kuulemassa, miten pienpanimotoiminta Suomessa toimii. Samalla kuultiin kattava kuvaus siitä, miten olutta valmistetaan. Hobbing Brewsters on myös saanut Leader-rahoitusta käymistankkien ja pullotuskoneen hankintaan.
─ Alkon ja kauppojen lisäksi tuotteitamme on tarjolla baareissa ja ravintoloissa ympäri Suomen. Kesän lopulla IPA-oluemme valittiin Suomen Paras Olut -kilpailussa parhaaksi olueksi vaaleiden ja keskitummien alejen sarjassa, pienpanimon toimitusjohtaja Kimmo Kyllönen kertoi.
Kimmo Kyllönen on entiseltä ammatiltaan historioitsija ja arkeologi. Nyt hän luotsaa pienpanimon toimintaa Akaassa.
Tarttilan kylässä Valkeakoskella vieraat pääsivät tutustumaan satavuotiaan Paasia-talon tapahtumiin. Paasia on tapahtumatalo ja hyvinvointikeskus, jonka katon alla tarjoillaan niin luontaishoitoja, liikuntatuokioita kuin kulttuurielämyksiäkin.
─ Ostin talon 15 vuotta sitten perheelleni. Asumme edelleen talossa toisella puolella ja toinen puoli on yrityskäytössä. Vuokraan myös tiloja eteenpäin, joten täällä on järjestetty esimerkiksi konsertteja ja pilates-tunteja, Paasian yrittäjä Jaana Kari kertoi.
Jaana Kari veti opintoretkeläisille vauhdikkaan taukojumpan Paasia-talolla.
Paasian vierailun aikana kuultiin myös 25 vuotta toimineen Tarttis-torin toiminnasta. Tarttis-tori on kylän koulussa järjestettävä paikallistori, jossa myyjät ovat paikallisia asukkaita ja maanviljelijöitä. Suosittu tori kerää väkeä ympäri aluetta ja kauempaakin. Toripäivinä koulun parkkipaikka pullistelee autoja, ja väkeä käy paikalla useita satoja.
─ Järjestämme toritapahtumia joka kolmas viikko aina syyskuusta toukokuulle. Myynnissä on leivonnaisia, käsitöitä ja muun muassa jauhoja ja hunajaa, Sointu Simola toripäivää organisoivasta paikallisesta kyläyhdistyksestä summasi.
Yrittäjävaihto hyödyllistä
Kotkalainen Pauliina Lunna oli mukana opintoretkellä ja pääsi ihastelemaan omia lasinpuhallustaitojaan Nuutajärvellä. Lunna oli jo aiemmin ollut hankkeen puitteissa yrittäjävaihdossa Virossa.
Kestävä ja kansainvälistyvä maaseutu -hankkeessa on Linnaseutu ry:n lisäksi mukana Leader-ryhmät Pirkan Helmi ry sekä Sepra ry. Kaakkois-Suomesta, Sepran alueelta, mukaan oli lähtenyt myös suomalainen Pauliina Lunna, joka pyörittää Majatalo Torpan toimintaa Kotkassa. Lunna oli jo aiemmin osallistunut yrittäjävaihtoon, jossa yrittäjät vierailevat toistensa luona muutaman päivän ajan ja kertovat omasta toiminnastaan ja alueestaan. Vierailupaikkana oli Viron Lahenmaa, jossa vierailu Kuusikun luontotilalla kesti kolme päivää.
─ Halusin nähdä, millaista kodinomainen majoitus Virossa on. Minua kiinnosti paikallinen ruoka ja näimme upeita kartanoita ja luontopolkuja. Oli hienoa nähdä, miten Virossa on suhteellisen lyhyessä ajassa kunnostettu paikkoja EU-rahan avulla. Sain lyhyessä ajassa paljon uutta oppia, Pauliina Lunna kertoi.
Vastavuoroisesti Lunna sai virolaisen Sirje Kuusikin ja hänen miehensä vieraakseen Kotkaan kolmen päivän ajaksi. Vieraille esiteltiin niin ikään oman yrityksen ja alueen toimintaa.
─ Suosittelen vaihtoa ehdottomasti myös muille. Lähteminen oli todella yksinkertaista ja helppoa. Kynnys lähteä mukaan on hyvin matala, koska matkat ja majoitus maksetaan. Omasta aikataulusta löytyy varmasti pieni väli vaihdolle, Pauliina Lunna hymyili.
Pääkuvassa: Lasisirkuksen Johannes Rantasalo ja  Alma Jantunen näyttivät mallia siitä, miten lasista saadaan puhaltamalla pallo.
 

Teksti ja kuvat: Ulla Harju/Hämeenraitti

 

Kaikki