Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Lähiliikunta-alue on Vojakkalan kylän yhteinen kuntoilupaikka

Lopen Vojakkala sai tänä vuonna uuden kuntoilualueen, kun tanssilavan viereen pystytettiin ulkokäyttöön tarkoitettu kuntoilulaite. Samalla parkkialueen alalaitaan tehtiin tilaa pallokentälle. Koko lähiliikunta-alue on kylän asukkaiden vapaassa käytössä vuorokauden ympäri tuoden kylälle hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä.
Vojakkalan kylässä Lopella voi nyt kuntoilla entistä monipuolisemmin ulkona, kun Vojakkalan tanssilavan läheisyyteen pystytettiin ulkokäyttöön tarkoitettu kuntolaite. Laite sisältää viisi, koko kehon harjoitteluun tarkoitettua liikettä. Lisäksi parkkialueena toiminutta nurmikenttää kunnostettiin pallopelejä varten. Vojakkalan Valpas ry haki ja sai lähiliikunta-alueen tekemiseen rahoitusta EU:n maaseuturahastosta Leader-ryhmä EMO ry:ltä.
─ Kuntoilulaite on otettu vastaan erittäin hyvin ja sitä on käytetty yllättävän paljon. Kyläläiset tulevat pyörällä tai kävellen iltalenkin lomassa kuntoilemaan, ja postilaatikossa olevaan vihkoon on tullut paljon merkintöjä käynneistä, hankevastaavana toimiva Vojakkalan Valppaan jäsen Essi Tuomenoja hymyilee.
Ajatus uuden kuntoilulaitteen hankintaan lähti Tuomenojan omasta ideasta.
─ Vierailin rakennusalan opintojeni puolesta Finnbuild-messuilla ja näin siellä samankaltaisia laitteita. Kylämme lähin kuntosali löytyi 20 kilometrin päässä ja ajattelin, että lähempänäkin voisi kuntoilla.  Ideasta innostuttiin, joten aloitin selvittelyn laitteen hinnoista ja rahoituksen hausta.
Ulkoalueille tarkoitettuja kuntolaitteita on asennettu van harvoihin pieniin kuntiin. Isompien kaupunkien liikuntapaikoissa laitteet alkavat jo olla tuttuja.
─ Tärkeää on, että kuntoilualue on helposti saavutettavissa ja se on käytössä 24 tuntia vuorokaudessa. Lavanmäellä voi kuntoilla halutessaan omassa rauhassa ja lenkkipolun varrella, Tuomenoja toteaa.
Nippelit puuttuvat
Yksi kuntoilulaitetta ahkerasti käyttävä kyläläinen on Simo Ollikkala. Ollikkalan mukaan kuntoilu on selkeää ja helppokäyttöistä.
─ Laite toimii yksinkertaisesti ja jokainen ymmärtää laitteen tekniikan. Laitteessa käytetään vain kehon omaa painoa, eikä siinä ole kaikenlaista nippelia ja nappelia, Ollikkala toteaa.
Essi Tuomenojan mukaan juuri helppokäyttöisyys oli yksi kriteereistä kuntoilulaitetta valitessa.

vojakkala_01_pieni
Simo Ollikkala nauttii ulkona liikkumisesta. Uusi kuntolaite on helppokäyttöinen, joten sitä tulee käytettyä usein kävelylenkin yhteydessä.
─ Kenenkään ei tarvitse pelätä, etteikö osaisi käyttää laitetta. Valitsimme eri toiminnot myös niin, että liikkeitä olisi mahdollisimman hyvin koko vartalolle. Lopen kunnan liikunnanohjaaja Mira Sydänmaa kävi lisäksi vetämässä opastustunnin halukkaille.
Kuntoilulaitteessa on mahdollista tehdä viittä erilaista liikettä samanaikaisesti. Toiminnot ovat taiji-pyörä eli olkapäiden kiertolaite, ylätalja, koko kehon venytyslaite, jalkaprässi sekä lantiokeinu.
─ Kun laitteessa on viisi erilaista toimintoa, joita voi käyttää samaan aikaan, liikuntaa voi harrastaa vaikkapa kaverin kanssa ja samalla vaihtaa kuulumisia. Tämä tuo kylälle myös yhteisöllisyyttä, Essi Tuomenoja sanoo.
Hanketta tehtiin yhdessä kylän väen kanssa ja talkoissa oli mukana 20 kyläläistä. Puut kaadettiin noin vuosi sitten ja samalla parkkialueen alalaitaan raivattiin ja tasoiteltiin tilaa pallokentälle. Keväällä valettiin betonilaatta ja asennettiin kuntolaite talkoovoimin paikalleen, mutta montun tekeminen jätetiin kaivinkoneammattilaiselle. Marraskuun alkupuolella asennettiin myös valokate suojaamaan kuntolaitetta ja kuntoilijoita. Maaseuturahaston tuki auttoi kuntolaitteen hankinnassa sekä työkustannuksissa.
Aktiivinen kyläyhteisö
Vojakkala on valittu vuonna 2014 Vuoden hämäläiseksi kyläksi. Eikä ihme, toimintaan ja yhteisöllisyyteen on Vojakkalassa panostettu. Vuonna 2013 kylällä toteutettiin Kioskista kylätuvaksi -hanke, jossa entinen kyläkauppakiinteistö muutettiin kokoontumistilaksi. Kiinteistön omistaa Vojakkalan Valpas, mutta tilat ovat vapaasti myös Vojakkalalaiset ry:n eli kyläyhdistyksen käytössä. Kylätuvalla onkin yhdistysten järjestämää toimintaa ympäri vuoden.
─ Kun Vojakkalan koulu lakkautettiin vuonna 2010, tarvitsimme uudet kokoontumistilat. Kylätuvalla on nyt joka sunnuntai Sunnuntaikahvit ja lisäksi järjestämme vapaamuotoisia kyläkerhoja, joissa ommellaan, jaetaan neuvoja, jutustellaan ja pelaillaan. Lisäksi meillä on askartelukerho, kylätoiminnassa mukana oleva Sisko Savolainen kertoo.
Kylällä on järjestetty myös muun muassa kahvakuulatunteja, palvelupäiviä kylätalolla sekä juhannusjuhlia.  Kesäisin Vojakkalan Valpas pyörittää noin 60 talkoolaisen voimin lavatansseja. Toiminta täyttää ensi kesänä jo 60 vuotta.
─ Joka kesä järjestämme talkoovoimin kymmenet lavatanssit, jotka tuovat kylälle elämää. Lavalla pidettiin syksyllä myös seutukunnallisen suursuosion saavuttanut viiden kerran Lavis-lavatanssijumppakurssi. Tätä jatketaan varmasti taas keväällä, kun säät lämpenevät, Savolainen summaa.
vojakkala
Sisko Savolainen (vas.), Essi Tuomenoja ja Simo Ollikkala potkivat palloa pelikentällä, jonne odoteltiin vielä kuormallista tasoitussoraa.
Pääkuva:  Hankkeen puuhanaisen eli Essi Tuomiojan mukaan omalle kylälle saatu kuntolaite lisää yhteisöllisyyttä ja tuo hyvinvointia koko kylälle. Aiemmin lähin kuntosali sijaitsi 20 kilometrin päässä. Taaempana kuntoilee Simo Ollikkala.

Teksti ja kuvat: Ulla Harju / Hämeenraitti

 
 
 

Kaikki