Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Kilpa-ajajasta yrittäjäksi – Sarlin Race Service valmistaa osia kilpa-autoihin ja teollisuuteen

Vaikka oma kilpa-auto on jo ”eläkkeellä” tallissa, ei autoilu ole jättänyt Kalle Sarlinia. Kallen yritys, Sarlin Race Service, maahantuo, myy ja valmistaa erilaisia osia kilpa-autoihin. Uuden työstökoneen avulla autoihin voidaan tehdä yhä monimutkaisempia osia.
Kalle Sarlinin toimitilat löytyvät Punkasta, keskeltä kaunista ja hiljaista maaseutua Tervakosken ja Riihimäen puolessa välissä. Sarlin Race Servicen tilat ovat vanhassa peruskorjatussa ja paremmin nykytarpeita vastaamaan tuunatussa navetassa, joka on saanut lisätilaa navetan yhteyteen rakennetuista hallista ja sisääntuloaulasta. Tiloja on rakennettu vuosien kuluessa maltillisesti, eikä lama ole löytänyt tietään Punkkaan. Pihassa seisookin autonkuljetusrekka ja sisältä löytyy Ilmajoelta asiakkaita oman kilpa-auton kimpusta.
─ Ostin tilan vanhemmiltani, kun se oli jäänyt tyhjilleen. Sijainniltaan tämä on meille hyvä paikka. Tänne ei eksytä, vaan meille tullaan tarkoituksella. Onneksi asiakkaita on riittänyt ympäri maailman ja löytyypä yrityksen tekemiä osia myös avaruudesta, vaikka tällaiset asiakkaat ovatkin marginaaliryhmää, Kalle Sarlin hymyilee.

Sarlin perusti yrityksensä 31 vuotta sitten tukemaan kilpa-autouraansa.
─ Intohimoni on aina ollut ajaa kilpaa. Jotta kilpailutoiminta saatiin järkevämmäksi, sitä varten piti perustaa oma yritys.
Sarlin ajoi pitkään kilpaa eri luokissa, ja kilpakumppaneista löytyy muun muassa Keke Rosberg ja Mika Häkkinen. Voittojakin tuli paljon ja Sarlin on tunnettu ajaja sekä Suomessa että kansainvälisesti. Vaikka kilpaura loppui jalkapöytävamman takia vuonna 2007, ei ura kilpa-autoilun parissa ole jäänyt. Oma yritys on kilpa-autotuotteiden maahantuoja ja jälleenmyyjä. Lisäksi yrityksen tiloissa valmistetaan erilaisia komponentteja kilpa-autoihin ja teollisuuteen.
─ Kilpa-ajajan roolista on tässä työssä ollut pelkästään hyötyä. Asiakkaat tuntevat minut ja tietävät miten toimimme. Meillä ei myöskään ole mitään salattavaa ja jaamme informaatiota siitä, miten osia voi koneistaa järkevästi. Tyytyväinen asiakas tuo lisää asiakkaita, Kalle Sarlin miettii.
Yrityksen markkinointi tapahtuukin pitkälti suositusten kautta, mutta usein Sarlin nähdään Hämeenlinnassa Ahveniston moottoriradalla esittelemässä toimintaa. Tietysti myös digitaalisuus kuuluu tämän päivän yrityksen toimintaan, ja myyntiä ja mainontaa tehdään verkossa.
Investointitukea työstökoneeseen
Sarlin Race Servicen tiloihin saapui maaliskuussa rekka-auton lavalla mieluinen kuorma Japanista, kun uusi CNC- työstökone saatiin vihdoin yrityksen tiloihin. Uusi viisiakselinen työstökeskus voi ajaa kaikkia akseleita samaan aikaan.
─ Yleensä asiakkaamme mallintaa tuotteen CAD-ohjelmalla 3D-kuvaksi ja joskus käymme myös asiakkaan luona keskustelemassa ja katsomassa tilannetta. 3D-malli siirretään meille sähköisesti ja mukaan liitetään työohje. Meillä mallia käsitellään CAM-ohjelman avulla, jonka jälkeen tieto siirretään CNC-koneeseen CAM ohjelman kautta. Sen jälkeen kone työstää kappaletta automaattisesti, Sarlin selittää koneen toimintaperiaatetta.

Sarlin Race Service
CNC-työstökeskus työstää erilaisia komponentteja automaattisesti sen jälkeen, kun koneeseen on syötetty valmis ohjelma uutta osaa varten.
CNC-työstökoneella voidaan työstää niin terästä, alumiinia ja titaania kuin messinkiä, pronssia ja erilaisia muovejakin. Kone voi tehdä sekä pieniä että suuria komponentteja ja sekä suoraa että kaarevaa pintaa. Valmistuksessa voi olla esimerkiksi jarrulevyn keskiöitä, pyörän muttereita ja jarrusatulan kiinnikkeitä.
─ Valmistamamme kappaleet pitää olla sen kokoisia, että niitä voi siirtää ihmisvoimin. Sitä suurempia emme ainakaan tällä hetkellä valmista, Sarlin toteaa.
Työstökoneeseen haettiin investointitukea Leader-toimintaryhmä Linnaseutu ry:ltä maaseuturahastosta.
─ Onneksi saimme tukea Linnaseutu ry:ltä koneen hankintaan. Muuten investointi ei olisi ollut meille mahdollinen. Vaikka Hyrrä-hakujärjestelmä ei ole toiminut aivan niin kuin pitäisi ja se on vienyt paljon aikaani, olen saanut ystävällistä ja ammattimaista palvelua ja opastusta Linnaseutu ry:stä ja olen siitä todella kiitollinen, Sarlin summaa.
Sarlin_01
Uudella koneella voidaan tehdä vaikkapa korotuspalan auton rattia varten.
Pääkuva: Kalle Sarlin ei aja enää itse kilpaa, mutta Kallen yritys, Sarlin Race Service, valmistaa kilpa-autoihin monenlaisia osia.
Miten CNC-työstökone toimii? Katso videopätkä tästä >>
 

Teksti ja kuvat: Ulla Harju / Hämeenraitti
Video: Sarlin Race Service – www.srt.fi

 
 

Kaikki