Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Keskiaikaista iloa lapsille

Keskiaikamarkkinoista tunnettu Hämeenlinnan Keskiaikayhdistys ja Etelä-Hämeen Martat pyörittävät Kanta-Hämeen alueella Keskiaikamarkkinoille – keskiajan kulttuuria kouluille ja kylille -hanketta. Hankkeen tarkoituksena on pitää kouluille keskiaikaisia teemapäiviä sekä auttaa kyliä järjestämään aiheeseen liittyviä kyläpäiviä.

Toiminta lähti liikkeelle siitä, kun Keskiaikayhdistys ja Martat miettivät, kuinka he voisivat tehdä yhteistyötä. Yhdistykset luonnostelivat hankesuunnitelmia ja tulivat siihen lopputulokseen, että he voisivat järjestää kouluille keskiaikapäiviä.

─ Päivien aikana saamme opetettua lapsille uusia taitoja, joita he voivat käyttää omassa arjessaan, kertoo hankekoordinaattori Suvi Pesonen.

Keskiaikamarkkinoille-hanke haki toiminnalleen rahoitusta maaseuturahastosta Leader-ryhmä Linnaseutu ry:ltä. Tuelle annettiin myönteinen päätös maaliskuussa 2017. Hankkeessa on tällä hetkellä kaksi osa-aikaista työntekijää. Muuten toimintaa järjestetään vapaaehtoisten avulla talkoovoimin. Viime vuonna talkootunteja kertyi 904 ja talkoolaisia oli mukana 60.

─ Alueiden vapaaehtoiset ovat edellytyksenä sille, että tällaista keskiaikatoimintaa voidaan maaseudulla järjestää, toteaa Pesonen.

Toimintaa kouluille ja kylille

Ruokapajassa esiteltiin keskiaikaisia ruoanvalmistusvälineitä.

Tavoitteena on järjestää 36 keskiaikaista teemapäivää kouluille ja viisi keskiaikaista kyläpäivää. Tähän mennessä onkin jo järjestetty 20 päivää kouluille. Kyläpäiviä on tulossa muun muassa Hauhon perinnepäivillä 26. kesäkuuta ja Lammi-viikoilla elokuussa. Toimintaa jatketaan ainakin tämän vuoden loppuun asti.
─ Haluamme toiminnalla tukea lapsien monialaista oppimista samalla vahvistaen yhteisöllisyyttä kylissä ja kouluissa, ilmoittaa Suvi Pesonen.
─ Tapahtumissa lapset oppivat muun muassa ruoanlaittoa, veistelyä, käsitöiden tekoa ja historiaa. Eli siis kaikenlaisia tärkeitä taitoja, jotka ovat hyödyksi myöhemmin elämässä, Pesonen jatkaa.
Keskiaikamarkkinoille -hankkeen järjestämät päivät ovat suosittuja ja kysyttyjä. Viime vuonna koulu- ja kyläpäiville osallistui yhteensä 1000 ihmistä.

Keskiajan tunnelmaa Tervakoskella

Toukokuun alussa Tervakosken alakoulun kolmannen ja kuudennen luokan oppilaat pääsivät kokemaan keskiajan tunnelmaa Suruton ry:n mökillä Alasjärven rannalla. Päivän aikana lapset kiersivät pienissä ryhmissä rasteja mökin läheisyydessä. Rasteilla lapset pääsivät kokeilemaan muun muassa korujen tekoa, jousiammuntaa, veistämistä, karttojen tekoa ja keskiaikaisen ruoan valmistusta.

─ Lasten kanssa olo on antoisaa ja kivaa, mutta välillä myös haasteellista. Toiminnallisuutta pitää olla, että lasten mielenkiinto säilyy, sanoo Etelä-Hämeen Marttojen edustaja Jaana Lehrbäck.

Toiminnallisuutta tapahtumassa kyllä riittikin. Lapset olivat selvästi kiinnostuneita työpajoista ja vaikuttivat tyytyväisiltä hiukan erilaiseen koulupäivään.

Martat olivat jälleen mukana järjestämässä teemapäivää.

Pääkuvassa: Kolmannen luokan oppilaat pääsivät valmistamaan koruja korupajassa.
Teksti ja kuvat: Jaakko Launonen/Hämeenraitti

Kaikki