Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Karotia Oy investoi ihmisiin – viihtyvyys luo jatkuvuutta

– Jos ihminen käy koulut synnyinmaassaan ja sitten tulee tänne työskentelemään ja maksamaan veronsa, ei yhtälö ole huono, tuumaa porkkananviljelijä toisessa polvessa, Arto Hyytiäinen Forssan Matkusta.
Karotia Oy:n nettisivuilta melkein maistaa porkkanan. Vaikkapa sen suurta mainetta niittäneen baby-version. ”Hyytiäisen tilalla on viljelty porkkanaa jo 1950-luvun puolivälistä asti. Hämäläiset vehreät maat Forssan Matkussa tarjoavat oivalliset olosuhteet kasvattaa maistuvat porkkanat suomalaiseen makuun.”
Rapsakkaa terveysruokaa kasvaa 120 hehtaarilla. Se tarkoittaa työtä 25 henkilölle ympärivuotisesti.
Tilan isäntä, Karotia Oy:n toimitusjohtaja Arto Hyytiäinen myöntää kesän olleen haasteellinen.
– Mutta se kuuluu tähän, kun taivaan alla ollaan. Syksyhän on sitten taas ollut paras miesmuistiin. Meillä on aika suuri nosto- ja kuljetuskapasiteetti, jota on nyt pystytty kunnolla hyödyntämään, kun lämpötila on ollut varastointiinkin sopiva.
Pitkän linjan kansainvälisyyttä
Karotiassa on ollut ulkomaalaista työvoimaa jo 1980-luvun lopulta lähtien, kun kansainvälisen CIMOn kautta saatiin harjoittelijoita.
– Eri vuosina eri maista ja parhaita pyydettiin jäämään. Kyllä he jäivätkin yllättävän helposti, Hyytiäinen huomauttaa.
Nykyään aika moni työntekijöistä on lähtöisin Eestistä, Latviasta, Bulgariasta ja Romaniasta.
– Mehän ollaan erittäin tyytyväisiä tähän porukkaan. Mutta se täytyy sanoa, että ukrainalaisia ja venäläisiä emme enää työllistä. Mentaliteetti ja asenteet ovat erilaiset, kun tullaan EU:n ulkopuolelta. He teettivät toimiston puolella enemmän töitä kuin 20 muuta yhteensä. Tämä ei varmaan ole yleinen kokemus, mutta meillä näin kävi.
Karotia Oy paitsi tarjoaa työpaikan huolehtii myös työntekijöilleen asunnon.
– Meillä oli ennen asuntola, johon lähes kaikki mahtuivat. Mutta kahden henkilön asuminen samassa huoneessa ilman perhesidettä ei voi olla pysyvä ratkaisu.
Kuusi vuotta sitten rakennettiin passiiviparitalo, jonne muutti huoltovastaava ja kuorimonvetäjä. Sitten Karotian omistukseen hankittiin entinen Vuoltun koulu, josta remontoitiin asunnot seitsemälle perheelle. Hyytiäisten vanhempi poikakin muutti tyttöystävänsä kanssa idylliseen koulukotiin.
Menestystekijöitä ja veronmaksajia
Arto Hyytiäinen naurahtaa kotona tulleen sanomista, kun työntekijöillä oli paremmat olot ilmastointeineen ja lattialämmityksineen. Koulun rempan jälkeen modernisoitiin sitten omaa kotia. Työläs kokonaisurakka, mutta palkitseva.
– Työvoima, työporukka on yksi tärkeimmistä asioista koko firmassa. Ei hommista muuten tulisi mitään. Nämä on investointeja ihmisiin ja viihtyvyys luo jatkuvuutta.
Luo hyvinkin: kolme työntekijää jäi toukokuussa äitiyslomalle.
– Ei se mitään, pari vuotta sitten samassa tilassa oli viisi! Täytyi jo ruveta hommaamaan lisää työväkeä. Mutta juuri näin sen pitää mennä, että tullaan Suomeen, perustetaan perheet ja maksetaan verot tänne.
Arto Hyytiäinen kiittelee väkensä työmoraalia korkeaksi. Kun on asetuttu Suomeen, ollaan tosissaan.
– He eivät itse ymmärrä ns. vapaamatkustajia yhtään ja ovat vielä kriittisempiä kuin suomalaiset.
Lupaava tulevaisuus
Porkkanaketju ei katkenne, sillä perheen poika opiskelee Mustialassa ammattikorkean puolella agrologiksi ja tytär Viikissä elintarviketieteitä. Nuorin eli yhdeksäsluokkalainen on vielä mielenkiintoinen arvoitus.
Perheen lapset ovat kasvaneet kansainvälisyyteen koko ikänsä.
– Vieras työvoima on tuonut rikkautta monellakin tavalla. Ollaan pyritty auttamaan aina kun mahdollista, eletty mukana arjessa. Työehtosopimusta noudatetaan eikä palkoissa ulkomaalaisuus näy.  Kaikki myös ovat vakituisia työntekijöitä, töissä meillä ympäri vuoden.
Arto Hyytiäinen kertoo mielissään perisuomalaisen metallimiehen ottaneen aiemmin syksyllä yhteyttä. Lomautuslappu oli tulossa kuudeksi viikoksi ja töitä oli tiedossa vain viikonlopuille.
– Hän sanoi tekevänsä mieluummin nuo viikot töitä kuin makaavansa kotona. Otimme hänet kokeilemaan ja hienosti homma toimi. Tällaista asennetta tarvittaisiin Suomessa enemmänkin.
Hyytiäisiltäkin on aika ajoin kysytty, eikö Suomessa saa tehdä töitä.
– Tulijat kokevat, ettei Suomessa yleisesti kannusteta työntekoon. Ei sen paremmin säädösviidakon kuin verotuksenkaan puolesta.

karotia_porkkanannostoa_pieni
Porkkanan sadonkorjuu päättyy lokakuun puoliväliin. Tämä syksy oli nostolle erinomainen.
 
Pääkuvan kuvateksti: Porkkanabisnes rulettaa! Ivan Hristov ja Radostina Yordanova Bulgariasta kertovat sen ilmeillään.
Teksti: Marju Haapanen/Suomen Kylätoiminta
Kuvat: Karotia Oy
Juttu on julkaistu Tilaa elämälle! -liitteessä, joka julkaistiin Maaseudun tulevaisuus -lehden välissä 31.10.2016. Voit lukea koko lehden tästä >>
Karotia Oy on saanut investointitukea toimintaansa Hämeen ELY-keskukselta maaseuturahastosta hankkeeseen ”Pakkaamotuotantotilojen laajennus ja toiminnan uudistaminen”. Voit lukea hankkeesta lisätietoa Hämeenraitin hankerekisteristä >>
 
 

Kaikki