Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Kanta- ja Päijät-Hämeen kylät aukeavat jälleen

Avoimet kylät -päivänä lauantaina 8.6.2019 sadat kylät ympäri Suomen kutsuvat tutustumaan toimintaansa. Niin myös Kanta- ja Päijät-Hämeessä, joissa on yhteensä noin 100 erilaista tapahtumaa. Valtakunnallinen kyläpäivä muistuttaa kylien mahdollisuuksista asuinpaikkoina ja vierailukohteina: Suomessa on tuhansittain elinvoimaisia kyliä, jotka kutsuvat tutustumaan toimintaansa.
Avoimet Kylät -päivänä ohjelmaa on aamusta iltaan ja laaja tapahtumakirjo yllättää osallistujan varmasti. Päijät-Hämeessä päivän tarjontaa sävyttää Kyläralli, joka on uusi leikkimielinen tapa tutustua alueen kyliin. Kylärallin erikoiskokeita pääsee kiertämään klo 10-15 välillä. Erikoiskokeet ovat pääasiassa visailuja tai toiminnallisia rasteja, joissa tarvitaan taitoa ja nokkeluutta.
Kylärallia voi lähteä testaamaan minkälaisella tiimillä tahansa. Hyvä tiimi voi koostua esimerkiksi perheestä, kaveriporukasta tai vaikka naapureista. Tiimin kannattaa kerätä monenlaista osaamista, koska tehtävien suorittamiseen sitä tarvitaan. Matkalla kannatta tutustua myös Avoimet Kylät -päivän muuhun tarjontaan.
– Erikoiskokeiden sisällöt tuovat esiin kylien luonteen hauskalla tavalla. Parasta on erikoiskokeiden monipuolisuus. Ja kannattaa huomioida, ettei nopeudella Kylärallia voiteta, vaan tyyli ja taito ovat tärkeämpiä ominaisuuksia! Kertoo Päijät-Hämeen Kylien kyläaktivaattori Henna Pirkonen.
Erikoiskokeita on kaikkiaan 16 kappaletta. Startata voi miltä tahansa erikoiskokeelta. Apuna on pelisovellus, josta erikoiskokeet löytyvät kartalta ja johon pisteet kerääntyvät tehtäviä suorittamalla. Persoonallisesta tyylistä sekä hyvästä asenteesta on mahdollista saada lisäpisteitä.
Kyläralli on Kymenlaakson Kylät ry:n, Päijänne-Leader ry:n ja Uudenmaan Kylät ry:n toteuttama hanke. Hankkeessa pilotoidaan Kyläralli-tapahtumakokonaisuus Avoimet Kylät -päivänä sekä tuotetaan kaksikielinen Kyläralli -käsikirja. Kyläralli -konseptin toivotaan herättävän kiinnostusta valtakunnallisesti ja Kyläralli -käsikirjan avulla tapahtuma voidaan järjestää tulevaisuudessa laajemmallakin alueella ilman, että taustalla toimii suurempaa vastuuorganisaatiota. Hanketta rahoittavat Leader Pohjois-Kymen Kasvu, Päijänne-Leader ry ja Leader Ykkösakseli.
Ulkoilua, avoimia kylätaloja ja kirpputoreja
Avoimet kylät -päivä tarjoaa tilaisuuden lähimatkailuun ja omaan kotiseutuun tutustumiseen. Mukana päivässä on valtakunnallisesti noin 600 kylää.
– Kylillä on innovatiivista toimintaa, jota moni ei ole tullut ajatelleeksi. Esimerkiksi tyhjilleen jääneitä koulurakennuksia on otettu kyläyhteisöjen käyttöön, ja niillä järjestetään monenlaista harrastustoimintaaja. Avoimet kylät -päivänä on mahdollisuus päästä kurkistamaan paikallisiin ratkaisuihin, vinkkaa puheenjohtaja Petri Rinne Suomen Kylät ry:stä.
Kanta-Hämeen puolella voikin lähteä vaikkapa reippailemaan Avoimet Kylät -päivän kunniaksi. Kokkilassa on tarjolla reipasta yhdessäoloa ja luonnontarkkailua Veberin kävelyn merkeissä. Nummenkylässä puolestaan kisaillaan Pursun lenkin merkeissä ja Liesjärvellä järjestetään opastettu luontoretki Peukaloisen laavulle.
Lounaalle voi taasen poiketa esimerkiksi Susikkaan kylätalolle ja Kaloisten Tukikohdan Tervapirtillä. Kaloisilla esiintyy lapsille ja lastenmielisille Taikuri Luttinen, pääsymaksuna kaunis hymy. Paikalla on myös lemmikkieläinpiha, jonne voi tuoda oman lemmikkinsä. Hyvikkälässä, VPK-talolla, on tarjolla poniratsastusta sekä vasikat näytillä. Paikalla pääsee myös tutustumaan vanhaan paloautoon ja traktoriin. Myös keppihevosille on oma ratansa.
Kirpputorien aarteita pääsee tutkimaan muun muassa Alvettulassa, Kouvalassa, Läyliäisissä ja Matkussa. Erilaisia kesäkahviloita löytyy esimerkiksi Arolammelta, Etelä-Hattulasta, Kaloisista, Tuittulasta, jossa laulatetaan kävijöitä ”elävän jukeboksin” merkeissä sekä Räyskälän Perunakuopasta.
Lisätietoja Kylärallista >>
Kaikki Avoimet kylät -päivän tapahtumat ja infoa >>
Avoimet kylät -päivän järjestävät yhteistyössä Suomen Kylät ry, maakunnalliset kyläyhdistykset, Leader-ryhmät ja paikalliset toimijat. Kanta-Hämeessä Avoimet Kylät -päivää koordinoi Hämeen Kylät ry ja Päijät-Hämeessä Päijät-Hämeen Kylät ry.
 

Kaikki