Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Kalvolan kirkkopolku herää eloon

Kalvolan kirkkopolkua pitkin pääsee kulkemaan kirkkokansan jalanjäljillä ikivanhaa reittiä pitäjän takamailta kirkolle. Nyt voit käydä itse toteamassa, että tämä vanha kirkkopolku on todellakin jalan kuljettavassa kunnossa! Polusta on tehty mobiilireitti.
Kalvolan Kirkkopolku on osa uutta Kylänomadi-palvelua, jonka avulla voi lähteä liikkeelle suomalaisiin kylämaisemiin. Citynomadin mobiilisovelluksen sähköiseen karttaan on liitetty paitsi kohteita myös niihin liittyviä tarinoita ja palveluja. Pyörällä tai kävellen ja miksei kotisohvaltakin kuljettavilla reiteillä kännykkä tai tabletti kertoo niin historiasta, ihmisistä kuin maisemasta. Palvelussa eri paikoista löytyy luettavaa, kuunneltavaa ja videoltakin katsottavaa.

Tammelan ylängön rikkomatonta luontoa
Kalvolan Kirkkopolku oli aikoinaan Kalvolan ja Tammelan kirkon välinen kulkureitti, ollen yksi alueen pääkulkuväylistä. Tätä polkua pitkin vaellettiin jo ammoin pitäjän kaukaisimmistakin kolkista Kalvolan kirkkoon kuulemaan saarnoja ja uusimpia uutisia. Jopa töistä tiedotettiin ja kun sanomalehdet alkoivat ilmestyä, nekin jaettiin aluksi sakasteista. Oli siis välttämätöntä, että kaukaisiltakin pitäjän kulmilta oli edustajia kirkolla.
Maastosta löytyvät selkeät opasteet
Reitti on viitoitettu ja polun varrelle on pystytetty opasteet. Murhalammilla on kota lepopaikaksi ja eväitten nauttimista varten. Jossain matkan varrella piilee myös geokätkö.
Kirkkopolun maastotutkimuksen, esittelytekstit ja toteutuksen maastossa on tehnyt Kalvola-Seuran kirkkopolku-työryhmä yhteistyössä Pro-Agria Etelä-Suomi ry:n/ Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten kanssa Maisematarinoita -hankkeen (2016-2017) puitteissa.
Kalvolan kirkkopolun reitti avautuu kaikkien kuljettavaksi 10.6. ja virallinen julkistus pidetään heinäkuun lopulla, Pyhän Olavin päivänä lauantaina 29.7, jolloin järjestetään kirkkovaellus Kirkkopolkua pitkin.
Maisematarinoita-hanke on Leader-rahoitteinen, Kanta-Hämeessä ja Uudellamaalla toimiva hanke.  Hanketta hallinnoi ProAgria Etelä-Suomi ry / Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset. Hankkeessa toteutettavat reitit on tehty yhdessä kyläläisten ja kylien yhdistysten kanssa. Reitit on koottu Citynomadin Nomadi-sovellukseen, joka on ladattavissa älypuhelimiin ja tabletteihin. Lisätietoa reiteistä ja hankkeesta: Katriina Koski / Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset, p. 040 148 8220 tai katriina.koski@maajakotitalousnaiset.fi.
Ohje sovelluksen lataamiseen:
Käyttääksesi reittejä mobiililaitteessasi, tarvitset Nomadi-sovelluksen. Mene osoitteeseen app.citynomadi.com ja hae Nomadi laitteeseesi. Reitteihin voi myös tutustua netissä: www.citynomadi.com. Sovelluksen käyttö on maksutonta.
 
 

Kaikki