Maaseuturahoituksen viestintäkanava Hämeessä
tie
posstetusivu
etusivukokeilu
konejaksi
previous arrow
next arrow

Kalkkinen on oikea Joulukylä

Joulumarkkinat kerää väkeä koko Lahden seudulta

 
Kun 400 asukkaan kylän Joulumarkkinoille ilmestyy joka vuosi noin 1000 vierasta, pitää kylässä ja sen tapahtumissa ja tunnelmassa olla jotakin erikoista. Kalkkisten kylän Joulumarkkinat järjestetäänkin tänä vuonna jo seitsemättä kertaa. Joulumarkkinat ja muut joulunajan tapahtumat ovat koko Joulukylän yhteisen ponnistuksen tulos.
Nuorisoseurantalo Pörskälä Kalkkisissa pullistellee tänäkin vuonna vieraista, kun seitsemättä kertaa järjestettävä Joulumarkkinat valtaa talon ja sen pihapiirin joulukuun toisena lauantaina.
─ Ensimmäisenä adventtina kylälle aukeaa myös perinteinen jouluseimi. Joulumarkkinoiden jälkeisenä sunnuntaina taas kirkossa lauletaan kauneimpia joululauluja. Tänä vuonna vietämme lisäksi näyttävästi itsenäisyyspäivän juhlia, kyläaktiivi Hellevi Tupala selventää Kalkkisten Joulukylän tapahtumia.
Hellevi Tupala on yksi Joulukylän ja -markkinoiden puuhanaisista. Jo useamman vuoden ajan hän on ollut mukana järjestämässä jouluisia tapahtumia kylälle. Vuoden ajan hän on myös kantanut Kalkkisten tonttu -titteliä, joka on jaettu tähän mennessä kuusi kertaa Kalkkisten seudun kyläyhdistyksen puolesta.
─ Valintani tuli täytenä yllätyksenä. Valinnassa painotetaan sitä, että valittu henkilö vie kylän tunnettuutta eteenpäin ja on ollut mukana kylän kehittämistyössä. Uusi Kalkkisten tonttu julkistetaan taas Joulumarkkinoilla, Tupala hymyilee.
Kalkkisten Joulukyläajatus lähti Tupalan mukaan liikkeelle vajaa kymmenen vuotta sitten, kun Lomalaidun ry järjesti kylämatkailun kehittämishankkeen. Hankkeessa järjestettiin työpajoja, joissa piti kehittää kaksi tapahtumaa kylää elävöittämään.
─ Meillä mukaan valikoitui Kalkkisten 10 -juoksutapahtuma sekä Joulukylä-idea, ja niitä lähdetiin ideoimaan ja suunnittelemaan tosissaan. Molemmat ovat edelleen vuosittaisia tapahtumia. Kylämme on nyt pienuudestaan huolimatta hyvin tunnettu, Tupala toteaa.
Koko kylä esille

Kalkkisissa juhlistetaan myös Suomen 100-vuotista itsenäisyyspäivää. Kylään on muun muassa pystytetty juhlan kunniaksi tienvarsikoristeita. Lisäksi Pörskälään kokoontuu yli 200-päinen joukko aattoiltana syömään ja juhlimaan.
Paikalle odotetaan jälleen noin tuhatta vierasta, mikä on 400 asukkaan kylälle iso määrä.
Joulumarkkinat järjestetään 9. joulukuuta. Pörskälän salissa on myyjiä noin 30 ja ulkona oleviin markkinakojuissa kymmenisen. Myös pihamaa täytyy teltoista ja muista pisteistä.
─ Meillä on myynnissä käsitöitä ja leivonnaisia, kransseja ja sahtivierrettä. Paljon on itse tehtyä ja skaala on suuri jouluvihdoista kylmäsavuloheen.  Joulusta ei kannatakaan stressata, vaan meiltä voi käydä hankkimassa valmiit porkka- ja lanttusoseet sekä esimerkiksi leivonnaiset valmiiksi, Hellevi Tupala vinkkaa hymyillen.
─ Heti ensimmäisestä kerrasta lähtien meillä on vierailtu ahkerasti. Ihmisiä tulee paikalle lähikunnista ja toisaalta useat kesämökkiläisetkin ajelevat paikalle.
Päivän aikana Pörskälän salissa on tarjolla joulupuuroa ja rusinasoppaa, lihakeittoa sekä joulutorttuja. Ulkona taas voi nauttia grillimakkarasta ja lämpimästä glögistä. Joulupukkikin näyttäytyy paikalla. Ulkona esiintyvät myös Talent Suomi -ohjelmastakin tutut Sepän Sirkuskoirat ja lapset voivat osallistua mukaan temppuihin pitämällä esimerkiksi vanteita, joista koirat hyppivät läpi.
─ Joka vuosi rakennamme lisäksi Tonttupolun metsään. Tonttupolun varrella asuu Joulumuori ja häntä voi käydä tervehtimässä. Polun varrelle asettelemme käsityönä tehtyjä tonttuja ja sieltä löytyy eläintenkin koti, Tupala selittää.
Koko kylä tuo päivän aikana itseään esille. Koululla vanhempainyhdistys pitää kahviota ja myös siellä on myyntipöytiä. Paikalliset yritykset ovat myös osa tapahtumaa ja esimerkiksi Pihamaan viinitila on auki ja Mani-Baarissa vietetään illalla pikkujoulukaraokea.
Joulukylä onkin koko kylän yhteinen ponnistus. Mukana talkootöissä ovat Kalkkisten seudun kyläyhdistys, Nuorisoyhdistys, koulun vanhempainyhdistys sekä useat alueen yritykset. Ihme ei olekaan, että Kalkkisten kylä on valittu kahdesti Päijät-Hämeen vuoden kyläksi, kun koko kylä puhaltaa yhteen hiileen.
Leader-rahalla alkuun
Joulukylän ja -markkinoiden toteutus saatiin liikkeelle Leader-tuen avulla, jota saatiin maaseuturahastosta Päijänne-Leader ry:ltä. Päijänne-Leader on yksi Suomen 54 Leader-ryhmästä, jotka myöntävät rahoitusta maaseudun kehittämishankkeisiin. Joulukylän ja Kalkkisten 10:n ideat jalostuivat hankkeen aikana käyttöön, ja Joulumarkkinoita varten rakennettiin markkinakojut. Samalla kylälle hankittiin kuusenmuotoiset tervetulokyltit teiden varsille.
─ Leader-rahalla saimme luotua tapahtumalle puitteet. Haimme myös ideoita joulukylän tapahtumiin Itävallasta ja toki hankkeesta oli tukea ensimmäisen tapahtuman markkinoinnissa, Hellevi Tupala selventää.
Päijänne-Leaderin tuella on myös parannettu Pörskälän Nuorisoseurantalon energiatehokkuutta. Entisen sähkölämmityksen sijaan ilmalämpöpumput lämmittävät nyt tilaa tehokkaasti myös Joulumarkkinoilla.
─ Ilmalämpöpumppuihin siirtyminen on tuonut meille noin tuhannen euron vuotuisen säästön, Tupala painottaa.
Kylän toiminta- ja kokoontumispaikkana toimiva rakennus valmistui vuonna 1973. Sitä ennen kylätalona toimi samalla paikalla sijainnut vanha hirsitalo, joka kuitenkin paloi vuonna 1963 salamaniskusta. Uuden rakennuksen rakentaminen oli myös kylän yhteinen voimannäyttö.
─ Vaikka teimme heti päätöksen, että uusi talo rakennetaan, palosta toipumiseen meni melkein kymmenen vuotta. Keräsimme pitkään varoja talon rakentamiselle. Niitä saatiin esimerkiksi tanhu- ja näytelmäkerhon esiintymisistä, tukkitalkoista sekä lahjoituksina, Hellevi Tupala muistelee.
Tällä hetkellä Pörskälässä on toimintaa viikon jokaisena päivänä. Kylän koululaiset käyttävät liikuntahallia liikuntatunneilla, lisäksi salissa järjestetään jumppia, Laatua elämään -kerho sekä sähly- ja urheilukerhot. Myös kylän eri yhdistykset kokoontuvat Pörskälässä.
Joulumarkkinoille rakentuu lapsille tonttupolku. Vielä tontut kurkkivat varaston hyllyiltä, mutta ne pääsevät pian oksien alle ja kiven koloihin toivottamaan lapset tervetulleiksi tapahtumaan.

Joulumarkkinat Kalkkisissa Pörskälän Nuorisotalolla ja sen pihapiirissä lauantaina 9.12.2017 klo 10-16. Lisätietoa >>

Pääkuvassa: Joulukylä Kalkkinen järjestää jälleen Joulumarkkinat joulukuun toisena lauantaina. Jo seitsemättä kertaa järjestettävät markkinat ovat lähteneet liikkeelle Leader-tuen avulla. Hellevi Tupala on yksi Joulukylä-idean kehittäjistä.
 

Kaikki